Η κυβέρνηση αναμένεται ότι ένα από τα πρόσθετα νομοσχέδια που θα επιστρατεύσει στην προσπάθεια της να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, αφορά τη ρύθμιση του επαγγέλματος των Συμβούλων Αφερεγγυότητας.
Οι Συμβούλοι Αφερεγγυότητας θα έχουν αρμοδιότητες που θα αφορούν την αναδιάρθρωση του χρέους φυσικών προσώπων, ώστε να διασφαλιστεί η αποπληρωμή των πιστωτών και να διατηρηθεί, όπου είναι εφικτό, η κύρια κατοικία.
Με βάση το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας που προτείνεται, ο ρόλος του θα επικεντρώνεται στην ετοιμασία ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης χρέους, μετά από αίτηση του οφειλέτη, ο οποίος θα πρέπει να ενεργεί καλόπιστα και να προβεί σε πλήρη αποκάλυψη των οικονομικών του στοιχείων προς τον Σύμβουλο Αφερεγγυότητας.
Θα επιβάλλεται μια σύντομη περίοδος αναστολής, για προστασία του οφειλέτη από τις ενέργειες των πιστωτών, κατά την οποία ο Σύμβουλος Αφερεγγυότητας θα πρέπει να παρουσιάσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο μπορεί να είναι δεσμευτικό εάν πληρούνται ορισμένα ελάχιστα κριτήρια, με τρόπο που θα επιβεβαιωθεί λαμβάνοντας υπόψη και την ποσοτική ανάλυση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η προσπάθεια του Σύμβουλου Αφερεγγυότητας θα είναι να προτείνει ένα σχέδιο, το οποίο
θα προβλέπει τη διατήρηση της κύριας κατοικίας, εφόσον κάτι τέτοιο θεωρηθεί εφικτό και το οποίο δεν θα αφήνει τους πιστωτές σε χειρότερη θέση από ό,τι στην περίπτωση πτώχευσης του οφειλέτη.
Στις περιπτώσεις εταιρειών, οποιοσδήποτε πιστωτής ή η διεύθυνση της εταιρείας θα δύναται να αιτηθεί στο δικαστήριο με σκοπό το διορισμό εξεταστή, δηλαδή, εγγεγραμμένου Συμβούλου Αφερεγγυότητας.
Το Δικαστήριο θα αξιολογεί το ενδεχόμενο βιωσιμότητας της εταιρείας και σε περίπτωση που κρίνει ότι υπάρχουν δυνατότητες διάσωσης, με απόφαση θα εγκρίνει το διορισμό και η εταιρεία θα τίθεται υπό την προστασία του Δικαστηρίου για περίοδο 4 μηνών, κατά την οποία καμία αγωγή δεν μπορεί να καταχωρηθεί εναντίον της εταιρείας και ο Σύμβουλος Αφερεγγυότητας θα πρέπει να αξιολογήσει τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας και να καταθέσει στο Δικαστήριο πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους της εταιρείας, η οποία έχει προηγουμένως εγκριθεί από την πλειοψηφία των πιστωτών σε αξία.
Στις περιπτώσεις όπου το Δικαστήριο εγκρίνει την πρόταση του εξεταστή, η πρόταση αυτή θα είναι νομικά δεσμευτική προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Το Δικαστήριο θα εγκρίνει την πρόταση αναδιάρθρωσης που ετοιμάζεται από τον εξεταστή εφόσον κρίνει ότι η πρόταση είναι «ορθή και δίκαιη», έχοντας υπόψη τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, τη διάσωση θέσεων εργασίας, καθώς επίσης και το γεγονός ότι οι πιστωτές δεν θα πρέπει να βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση από ό,τι θα ήταν εάν η εταιρεία βρισκόταν υπό διαδικασία εκκαθάρισης.
Οι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές προνοούν την ρύθμιση του επαγγέλματος συμβούλων σε θέματα αφερεγγυότητας, με την υιοθέτηση αυστηρών επαγγελματικών κριτηρίων υψηλού επιπέδου και την εφαρμογή συστήματος χορήγησης αδειών στους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες, για να διασφαλιστεί η σωστή και αποτελεσματική εφαρμογή των διαδικασιών που αφορούν το νομοθετικό πλαίσιο αφερεγγυότητας.
Με βάση αυτές τις πρόνοιες των βέλτιστων πρακτικών, πρέπει να ετοιμαστεί νομοθεσία που θα ρυθμίζει το επάγγελμα των Συμβούλων Αφερεγγυότητας, ενώ παράλληλα θα πρέπει να δοθεί προσοχή κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου μέχρι να αδειοδοτηθούν οι πρώτοι σύμβουλοι.
Το πλαίσιο χρεώσεων των Συμβούλων θα πρέπει να είναι από τη μια πλευρά οικονομικά προσιτό για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που αιτούνται των υπηρεσιών των Συμβούλων κάτω από τα διάφορα Σχέδια Αφερεγγυότητας, και από την άλλη πλευρά θα πρέπει να είναι ελκυστικό και βιώσιμο για τους ιδιώτες επαγγελματίες.