Υπάρχουν δύο τρόποι για να διαγράψουμε μια ανάμνηση που μας δημιουργεί δυσάρεστα συναισθήματα, είτε πρόκειται μια ταπεινωτική γκάφα είτε για ένα πάρα πολύ τρομακτικό γεγονός, λένε οι επιστήμονες του University of Cambridge. Εκατό χρόνια νωρίτερα, ο Sigmund Freud είχε μιλήσει για το μηχανισμό που μπλοκάρει τις δυσάρεστες αναμνήσεις.
Όλοι έχουμε στιγμές στη ζωή που μας θυμίζουν κάτι που προτιμάμε να ξεχάσουμε. Τότε, αυτόματα το σταματάμε και κάνουμε στην άκρη το γεγονός. Αυτή η διαδικασία δεν αφορά μόνο τις τραυματικές αναμνήσεις. “Η έρευνα αποκαλύπτει για πρώτη φορά δύο ξεχωριστούς μηχανισμούς που προκαλούν τη διαγραφή τέτοιων δυσάρεστων αναμνήσεων” λέει ο επικεφαλής της ομάδας. Οι δύο μηχανισμοί που μπορούμε να ενεργοποιήσουμε είναι οι εξής:
– Να συμπιέσουμε τη δυσάρεστη ανάμνηση
– Να αντικαταστήσουμε τη δυσάρεστη ανάμνηση με μια άλλη.
Και οι δύο τρόποι είναι αποτελεσματικοί αν και χρησιμοποιούν εντελώς διαφορετικά κυκλώματα στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Το συμπέρασμα είναι σημαντικό: η λήθη δεν είναι μια παθητική κατάσταση, αλλά η μνήμη μας μπορεί να τροποποιηθεί με τον δικό μας έλεγχο και με δύο διαφορετικούς μηχανισμούς. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα βοηθήσουν τους ειδικούς να θεραπεύσουν καταστάσεις όπως το μετατραυματικό στρες.