Είμαστε σε επαφή με το Ισραήλ και βλέπουμε κάποιες τελικές διευθετήσεις, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στο θέμα της πρωτοβουλίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, σημειώνοντας ότι θα προχωρήσουμε στο στάδιο υλοποίησης της όταν όλα τα δεδομένα είναι εκεί.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε Ημερίδα της ΟΣΑΚ, και κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις του ΑΚΕΛ σε σχέση με το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων για την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν ξέρω το ΑΚΕΛ αν θέλει να γίνονται έρευνες σε μια μέρα. Τέτοιες έρευνες σίγουρα εμείς δεν θα κάνουμε.
Έχω από την πρώτη στιγμή αναφέρει ότι κανείς δεν είναι υπεράνω της φήμης της χώρας μας, όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ούτε τα υποτιμούμε ούτε τα υποβαθμίζουμε και αν το ΑΚΕΛ θέλει να παίξει προεκλογικά παιγνίδια είναι δικαίωμα του, κομματικές σκοπιμότητες, μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Για μας, επαναλαμβάνω, ό,τι είδε το φως της δημοσιότητας θα διερευνηθεί σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και, ήδη, έχουν ξεκινήσει και οι σχετικές έρευνες».
Σε ερώτηση ποιο είναι το επόμενο βήμα στο ζήτημα που αφορά την πρωτοβουλία της Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου προς τη Γάζα για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είμαστε σε επαφή με το Ισραήλ, βλέπουμε κάποιες τελικές διευθετήσεις, είμαστε σε επαφή με τα ΗΕ, μίλησα με τον ΓΓ για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, είμαστε σε επαφή με τους εταίρους μας στην ΕΕ, χθες συζήτησα το θέμα και με τον Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Σολτς και προχωρούμε προς το στάδιο της υλοποίησης όταν όλα τα δεδομένα είναι εκεί».
Ερωτηθείς αν είναι θέμα χρόνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «δεν θα έλεγα ότι είναι θέμα χρόνου, δεν πρέπει να βάζουμε χρονοδιαγράμματα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, άρχισε να συζητείται πολύ συγκεκριμένα στις τεχνικές λεπτομέρειες και θεωρώ ότι αυτό, πέραν του ότι δείχνει τον ρόλο μας στην περιοχή, αναβαθμίζει τον ρόλο της ΕΕ στην περιοχή – διότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το κράτος μέλος που γειτνιάζει με την περιοχή – και στέλνει και ένα μήνυμα για αυτό που επιθυμούμε στην πράξη και όχι στα λόγια να δείξουμε, ότι είμαστε πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή».
Τέλος, κληθείς να πει αν ζήτησε από τον Καγκελάριο Σολτς να μεταφέρει κάποιο μήνυμα στον Πρόεδρο της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «σίγουρα η τηλεφωνική μας επικοινωνία σχετιζόταν και με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στο Βερολίνο».