Το αμέσως επόμενο διάστημα θα μας δώσει ενδείξεις κατά πόσο είμαστε κοντά στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι αναμένει το αποτέλεσμα προσπάθειας του που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη δοξολογία για τη σημερινή εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «σήμερα είναι διπλή γιορτή. Χρόνια πολλά στην Ελλάδα, στους απανταχού Έλληνες.
Από κει και πέρα πρέπει πραγματικά να τιμούμε τέτοιες μέρες μέσα από τις πράξεις, τις ενέργειες, την καθημερινότητα μας, και ειδικότερα στη δική μας περίπτωση.
Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη τουρκική εισβολή, 50 χρόνια κατοχής και το μήνυμα του αγώνα του 1821 είναι επιμονή, ενότητα και ξεκάθαροι στόχοι.
Και σε αυτή την προσπάθεια, στη δική μας περίπτωση, ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος, δεν υπάρχει καμία απολύτως ούτε αμφισβήτηση ούτε αμφιβολία, η επιμονή είναι δεδομένη και η ενότητα, πιστεύω, παρά κάποιες διαφορετικές δημόσιες τοποθετήσεις, θεωρώ ότι ο τελικός στόχος, ο τελικός σκοπός είναι κοινός».
Ερωτηθείς για τη συνάντηση του με τον ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όντως είχα μια πάρα πολύ καλή συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ στις Βρυξέλλες.
Θεωρώ ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα μας δώσει ενδείξεις κατά πόσο είμαστε κοντά στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών.
Όπως προανέφερα, ο ΓΓ έχει κάποιες σκέψεις, κάποιες ιδέες που εμείς στηρίζουμε και αναμένουμε να δούμε και την ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς σε αυτές τις σκέψεις του ΓΓ που θεωρώ ότι, ναι, μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για επανέναρξη των συνομιλιών.
Αυτό την ίδια στιγμή θα επηρεάσει και άλλες εξελίξεις σε σχέση ειδικότερα με τα ευρωτουρκικά. Είναι γνωστή η προσέγγιση μας στο συγκεκριμένο θέμα, ήταν κάτι που συζήτησα και με τον Καγκελάριο της Γερμανίας και με τον Γάλλο Πρόεδρο. Θεωρούμε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, το πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, λαμβάνοντας υπόψη και την επιθυμία της Τουρκίας να ενισχυθούν αυτές οι σχέσεις, μπορούν όλα αυτά, μέσα από μια σταδιακή προσέγγιση, βήμα με βήμα προσέγγιση, να μας οδηγήσουν σε θετικές εξελίξεις.
Χρειάζεται επιμονή, χρειάζεται υπομονή και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».
Ερωτηθείς αν ο ΓΓ προτίθεται να καλέσει τον Πρόεδρο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη σε συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «ο ΓΓ των ΗΕ, ήδη, κάνει ο ίδιος προσωπικά όσο και η προσωπική του απεσταλμένη, αλλά και ο ίδιος. Όπως προανέφερα, έχει κάποιες σκέψεις, κάποιες ιδέες τις οποίες επεξεργάζεται».
Κληθείς να αναφερθεί σε αυτές τις ιδέες του ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν είναι σωστό να πω οτιδήποτε. Να αναμένουμε να δούμε. Μακάρι να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα μέσα από την προσπάθεια του ΓΓ και θα γίνει γνωστή από το αποτέλεσμα. Αλλά θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει ένα προσωπικό ενδιαφέρον από τον ίδιο τον ΓΓ. Θεωρώ σημαντικό ότι το Κυπριακό συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ελπίζω να υπάρξουν εξελίξεις.
Από δικής μου πλευράς, όταν μου ζητήθηκε ή όταν μου παρουσιάστηκε από πλευράς του ΓΓ το τι έχει στο μυαλό του, η ανταπόκριση μου, η απάντηση μου ήταν θετική, ότι στηρίζω κάτι τέτοιο και ελπίζω να υπάρξει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά».
Ερωτηθείς πότε θα πραγματοποιηθεί αυτό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια του ΓΓ. Άρα, αναμένω να ενημερωθώ από τον ΓΓ των ΗΕ ή την προσωπική του απεσταλμένη».
Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του Αρχιεπισκόπου Κύπρου περί αναβίωσης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος και για τη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης για διαχωρισμό του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ο στόχος και όλες οι κινήσεις μας είναι σε συντονισμό με την Ελληνική Κυβέρνηση. Υπάρχει πλήρης ταύτιση και απόψεων και προσεγγίσεων. Ήταν αυτή η κοινή προσπάθεια που οδήγησε και στον διορισμό της απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ.
Σε σχέση με τον Ενιαίο Αμυντικό Χώρο, να αναφέρω ότι σημασία έχει πολύ περισσότερο το τι γίνεται στην πράξη παρά κάποια που ακούγονται πολύ ισχυρά, αλλά σημασία έχει τι γίνεται στην πράξη. Και μπορώ να σας πω ότι γίνονται σαφώς πολύ περισσότερο από όσα γίνονταν όταν υπήρχε το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα. Και αυτό το λέω, το γνωρίζω από πρώτο χέρι, ειδικότερα μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου και της ενημέρωσης που έτυχα από τους αρμόδιους. Ειδικότερα στα θέματα της άμυνας και της ασφάλειας, όσο περισσότερα κάνουμε και όσο λιγότερα λέμε είναι προς την ορθή κατεύθυνση».
Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο για το σχέδιο «Αμάλθεια», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «συνεχίζεται η προσπάθεια, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και για το ταμείο, το ενδιαφέρον και από την ΕΕ αλλά και πολλές χώρες, είδατε την παρουσία 36 χωρών στη συνάντηση των ανώτερων αξιωματούχων που έγινε στη Λάρνακα και συνεχίζουμε την υλοποίηση και την ενίσχυση αυτής της πρωτοβουλίας».