Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε σήμερα στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που φιλοξένησε στη Γρανάδα η Ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητήθηκαν ζητήματα εξαιρετικής σημασίας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγκεκριμένα, κατά τη Σύνοδο έγινε η πρώτη ουσιαστική συζήτηση για τον καταρτισμό της νέας Στρατηγικής Ατζέντας 2024-2029, που θα καθορίζει τους τομείς προτεραιότητας της ΕΕ κατά την επόμενη 5ετία. Οι ηγέτες των κρατών μελών συζήτησαν αναφορικά με την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, την ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας, τη μείωση των στρατηγικών εξαρτήσεων ειδικά σε ευαίσθητους τομείς, την ιεράρχηση της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού ψηλά στη στρατηγική ατζέντα, καθώς και τα ζητήματα Άμυνας και Ασφάλειας της Ένωσης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε τις προτάσεις και τις θέσεις της Κύπρου στα θέματα που συζητήθηκαν, εκφράζοντας τη στήριξη προς την ενίσχυση και περαιτέρω προώθηση της Στρατηγικής Αυτονομίας της Ένωσης, στο πλαίσιο πάντα μιας ανοικτής και ανταγωνιστικής ΕΕ.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε την ανάγκη να τεθεί ως ύψιστη προτεραιότητα η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, ιδιαίτερα καθώς το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται.
Η Ένωση, σημείωσε, πρέπει να είναι σε θέση να μπορεί να εγγυηθεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο οικονομικής και κοινωνικής ευρωστίας στους πολίτες της. Υποστήριξε τις πρωτοβουλίες για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ενίσχυση πολιτικών που στόχο έχουν τη βελτίωση της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών, ενώ ανέδειξε τη σημασία της πράσινης μετάβασης για την Κύπρο, που παραμένει ενεργειακά απομονωμένη
Στον τομέα Άμυνας και Ασφάλειας της Ένωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε στηρίζει τις προσπάθειες ανάπτυξής του τομέα αυτού, αφού, όπως τόνισε, συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στη στρατηγική αυτονομία της Ένωσης. Επεσήμανε, επίσης, ως εξαιρετικής σημασίας και τη συζήτηση για το θέμα της περαιτέρω ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ανήκει σε αυτά τα κράτη μέλη, τα οποία υποστηρίζουν σθεναρά την ανάγκη για περισσότερη ολοκλήρωση, ως ένα σημαντικό και επιτυχημένο εργαλείο που ενδυναμώνει από τη μια την ΕΕ και ταυτόχρονα επωφελούνται σημαντικά οι υπό ένταξη χώρες.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την άποψη όπως ενταχθούν στη νέα ατζέντα το Μεταναστευτικό, αλλά και οι σχέσεις με τη Νότια Γειτονία, μια περιοχή με ειδικό ενδιαφέρον για την ΕΕ σε τομείς, όπως η ασφάλεια, η μετανάστευση, η ενέργεια όπου η Ένωση θα πρέπει να εντείνει την παρουσία και τη λήψη πολιτικών της, και που αποτελεί μια κατεύθυνση που ως Κύπρος θα θέσουμε στους άξονες προτεραιότητας που θα προωθήσουμε κατά την Προεδρία μας το 1ο εξάμηνο του 2026.
Η συζήτηση για τον καταρτισμό της ατζέντας θα συνεχιστεί και σε επόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, με στόχο την ολοκλήρωσή της, το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Το θέμα του Μεταναστευτικού συζητήθηκε μεταξύ των ηγετών των Κρατών Μελών σε γεύμα εργασίας.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι στόχος μας πρέπει να είναι η καταπολέμηση των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τρίτες χώρες, στη βάση συγκεκριμένων δεδομένων, και ζήτησε την επίσπευση της υιοθέτησης του Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου, και τα θέματα που συζητήθηκαν και κατά την πρόσφατη Σύνοδο των MED9 στη Μάλτα.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Κύπρος, ως κράτος μέλος πρώτης γραμμής, υποστηρίζει την ταχεία υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των νομοθετημάτων που αποτελούν το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.