Η Κυβέρνηση έχει ενημερωθεί από την ΕΕ ότι η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό έχει μεταφέρει την ετοιμότητα της να συμβάλει ουσιαστικά σε όλα τα στάδια της διαπραγματευτικής διαδικασίας, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι η απεσταλμένη θα είναι στην Κύπρο μετά τις 27 Ιανουαρίου.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την τελετή ονοματοδότησης του Πάρκου «Αγνοούμενων Παιδιών της τουρκικής εισβολής του 1974», και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι γίνεται προσπάθεια από τον κατοχικό καθεστώς να αναγάγει σε πολιτικό θέμα τη σύλληψη Τουρκοκύπριου δικηγόρου για τον σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «καμιά απολύτως σκοπιμότητα δεν υπάρχει. Υπάρχει μια παράνομη ενέργεια, για την παράνομη ενέργεια έχει εκδοθεί σχετικό ένταλμα σύλληψής και αυτό το σχετικό ένταλμα σύλληψης θα υλοποιηθεί. Δεν έχει να κάνει τίποτα απολύτως με τις συνομιλίες. Η παρανομία είναι παρανομία και αυτή η προσπάθεια, για να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όλοι αυτοί που παράνομα σφετερίζονται τις ελληνοκυπριακές περιουσίες, δεν πρόκειται σε καμιά απολύτως περίπτωση να σταματήσει. Αυτό δεν έχει να κάνει απολύτως τίποτα με τις συνομιλίες».
Ερωτηθείς αν υπό το φως των δεδομένων που αφορά την προσπάθεια αυτή του κατοχικού καθεστώτος μπορούν να διεξαχθούν συνομιλίες, ο Πρόεδρος είπε ότι «θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την ανακοίνωση (του διορισμού) της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ. Ήδη, ξεκίνησε τις επαφές, είχε συνάντηση με τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο μας στη Νέα Υόρκη, μια πάρα πολύ καλή συνάντηση και λαμβάνοντάς υπόψη το περιεχόμενο των όσων έχουν συζητηθεί μπορώ να σας πω ότι γνωρίζει αρκετές λεπτομέρειες, είναι έτοιμη να εργαστεί και θεωρώ θα μας βοηθήσει στην προσπάθεια μας για επανέναρξη των συνομιλιών.
Μας έχει ενημερώσει ότι θα επισκεφθεί την Κύπρο μετά τις 27 Ιανουαρίου, μετά την παραμονή της εδώ – δεν θα επισκεφθεί την Κύπρο για μια μόνο μέρα και αυτό είναι σημαντικό, το είχαμε ζητήσει από την αρχή – θα επισκεφθεί και τις εγγυήτριες δυνάμεις, θα επισκεφθεί και τις Βρυξέλλες, αλλά και άλλες πρωτεύουσες, έχει σημαντικές γνωριμίες από τις προηγούμενες ιδιότητες της και ειδικότερα την ιδιότητα της ως Υπουργός Εξωτερικών.
Από κει και πέρα είχε, ήδη, συνομιλία με τον κ. Μπορέλ, θεωρώ τη συνομιλία τους ιδιαίτερα σημαντική, έχουμε ενημερωθεί από την ίδια την ΕΕ ότι έχει μεταφέρει την ετοιμότητα της να συμβάλει ουσιαστικά σε όλα τα στάδια της διαπραγματευτικής διαδικασίας και είμαστε πανέτοιμοι να την καλωσορίσουμε στην Κύπρο και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις, έτσι ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών, με έναν και μοναδικό στόχο: τη λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».
Ερωτηθείς τι γίνεται με το θέμα απεσταλμένου από την ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «να αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και όταν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε θα το πράξουμε».
Σε ερώτηση για τα μέτρα που προτίθεται να εξαγγείλει για τους Τουρκοκύπριους και αν αυτά θα εξαγγελθούν με την κάθοδο στην Κύπρο της απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι 14 μέτρα που έχουν, ήδη, αποφασιστεί, είναι, ήδη, έτοιμα. Όντως θα συνδεθούν και με την κάθοδο. Είναι μονομερείς ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Δεν είναι μέτρα – θέλω να το ξεκαθαρίσω διότι ακούω και κάποιες δηλώσεις που γίνονται, και για να μην υπάρχει οποιαδήποτε διαφορετική αντίληψη – που θα ανακοινωθούν πριν την κάθοδο της κας Κουεγιάρ στην Κύπρο».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στα κατεχόμενα αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα αυτό και ερωτηθείς αν επηρεάζουν αυτές οι εξελίξεις και το περιουσιακό, ιδιαίτερα όταν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σε δηλώσεις του αναφέρει ότι όσα γίνονται είναι νόμιμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το ότι δεν είναι νόμιμα το έχουν αποφασίσει δικαστήρια, τα εντάλματα που υλοποιούνται από κράτη μέλη της ΕΕ, από τη διεθνή κοινότητα. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την παρανομία.
Το συγκεκριμένο θέμα δεν σχετίζεται με την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό για να μην μπορεί οποιοσδήποτε να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους δικαιολογίες».
Πρόσθεσε ότι «φυσικά επηρεάζεται το περιουσιακό από τότε που ξεκίνησε η πώληση αυτών των περιουσιών, πώληση, η οποία στη βάση αποφάσεων δικαστηρίων είναι παράνομη και δεν έχει την οποιαδήποτε νομική ισχύ».
Κληθείς να πει κατά πόσο υπάρχει οποιοδήποτε ενδεχόμενο για αντίποινα κατά της Κύπρου, από την οποία επιχειρούν οι δυτικοί σύμμαχοι κατά τον Χούθι, έστω και αν η Κύπρος δεν εμπλέκεται στις επιχειρήσεις, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «το μόνο που μπορώ να σας αναφέρω – μιλάμε για θέματα ασφαλείας, άρα πρέπει να είμαστε φειδωλοί στις δημόσιες δηλώσεις – είναι ότι λαμβάνονται όλα εκείνα τα μέτρα από την αρχή, όχι με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός, έτσι ώστε να μην υπάρξουν τα οποιαδήποτε περιστατικά στη χώρα μας.
Από κει και πέρα, αντιλαμβάνεστε ότι, οι ενέργειες των Χούθι επηρεάζουν και την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και την ΕΕ, αλλά και γενικότερα, λόγω των προβλημάτων που δημιουργούνται μέσα από αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες.
Άρα, θέλω να επαναλάβω ότι ως Κυπριακή Δημοκρατία, από την αρχή, όχι με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, λαμβάνουμε όλα εκείνα τα μέτρα, έτσι ώστε να μην υπάρξει το οποιοδήποτε θέμα ασφάλειας στην πατρίδα μας. Είμαστε σε συνεχή εγρήγορση.
Την ίδια στιγμή ευελπιστούμε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες για να τερματιστεί ο πόλεμος στη γειτονιά μας. Είναι κάτι που μας προβληματίζει πάρα πολύ, είναι κάτι που μας ανησυχεί, και ελπίζουμε να δημιουργηθούν συνθήκες, έτσι ώστε από τη μια να τερματιστεί ο πόλεμος και από την άλλη να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Παλαιστινιακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».