ΠτΔ και Βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ χαιρετίζουν την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε αργά χθες το απόγευμα τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για Ευρωπαϊκά και Ευρωασιατικά θέματα, κ. James O’ Brien.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αμερικανός αξιωματούχος, χαιρέτησαν την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου από τις Κυβερνήσεις των δύο χωρών και έκαναν λόγο για ιστορική μέρα, τονίζοντας ότι πρόκειται για την αρχή μιας ειδικής σχέσης που εδράζεται σε κοινές αξίες και στόχους, που θα ενισχύσει τις σχέσεις των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε επίσης τον κ. O’ Brien για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά και την πρόσφατη άτυπη τριμερή στη Νέα Υόρκη, ενώ συζητήθηκαν ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Κατά τη συζήτηση του θέματος της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε στον κ. O’ Brien τις ευχαριστίες της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πρόσφατη απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να προσφέρει σε Κύπριους τη δυνατότητα εκπαίδευσης στις Ακαδημίες του Ναυτικού και της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ. Η απόφαση κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με επιστολή της υφυπουργού Αμυνας των ΗΠΑ για θέματα διεθνούς ασφάλειας, Celeste Wallander.

Ο Αμερικανός Βοηθός Υπουργός εξήρε την συνδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ασφαλή απομάκρυνση Αμερικανών υπηκόων και πολιτών ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών από την εμπόλεμη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Χαιρέτησε επίσης τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή καθώς και για τη γενικότερη συμβολή της ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας, ενώ εξήρε το δημιουργικό ρόλο της Δημοκρατίας στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ.