Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κέντρο ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και εκκένωσης πληθυσμών και ο ρόλος της αυτός αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος, το απόγευμα, στην τελετή ονοματοδοσίας του πάρκου «Στέλιος Πισής», στη Γερμασόγεια, και ερωτηθείς αν θα έχει συνάντηση την προσεχή Πέμπτη ή Παρασκευή με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ κα Μαρία Άνχελα Ολγκίν, στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ναι θα έχω συνάντηση με την κα Ολγκίν στις Βρυξέλλες, είμαστε σε επαφή όλες αυτές τις μέρες, θα ανακοινώσουμε τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα μόλις πλησιάσουμε πιο κοντά στην ημερομηνία».
Ερωτηθείς πώς μπορεί αυτό να ερμηνευθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «να το ερμηνεύσουμε θετικά, γιατί είναι συνέχιση της προσπάθειας της κας Ολγκίν, μια προσπάθεια την οποία στηρίζουμε όχι στα λόγια, αλλά με συγκεκριμένες πράξεις, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, με συγκεκριμένες προτάσεις και είμαστε εδώ για να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν από δικής μας πλευράς για να επιτύχει η αποστολή της κας Ολγκίν».
Σε ερώτηση γιατί η συνάντηση πραγματοποιείται εκτός Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «γιατί θα είμαι στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συζητήσαμε, θα είναι και η κα Ολγκίν προφανώς για άλλες συναντήσεις και είπαμε να συναντηθούμε εκεί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ή καμία σκοπιμότητα».
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θέλω να πω στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών ότι, ναι, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κέντρο επιχειρήσεων, είναι κέντρο ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, στέλνεται ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα που στηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Ναι, είναι κέντρο επιχειρήσεων για την εκκένωση άμαχου πληθυσμού από τη περιοχή, όπως το πράξαμε πολλές φορές, το πράξαμε και πρόσφατα. Και αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών που ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο και επιχειρεί μέσα από τέτοιες δηλώσεις να εμπλέξει την Κύπρο στη διαμάχη. Ό,τι και αν πράξει είναι σε όλους γνωστός ποιος είναι ο ρόλος μας: Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, εκκένωση πληθυσμών.
Είναι λίγο ατυχές να ακούμε από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά το τι γίνεται στην Τουρκία σε σχέση με όλα αυτά τα θέματα. Άρα, αντιλαμβάνομαι την άβολη θέση, τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται λόγω ακριβώς της αναγνώρισης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από κει και πέρα δεν εμπλεκόμαστε, είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, είμαστε μέρος της λύσης όχι με λόγια, αλλά με πράξεις».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχει ενορχήστρωση απειλών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν πρόκειται να εμπλακώ σε ένα τέτοιο διάλογο. Εκεί θέλουν να πάρουν τη συζήτηση. Τα λαμβάνουμε όλα πολύ σοβαρά υπόψη φυσικά, δεν υποβαθμίζουμε τίποτα, αλλά δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε μια δημόσια συζήτηση που στόχο έχει να εξυπηρετήσει το αφήγημα του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών».