ΠτΔ για Γιαννάκη: Έπραξα ως όφειλα και δέχτηκα άμεσα την παραίτησή του
Στο Κυπριακό, στα θέματα διαχείρισης της πανδημίας, αλλά και σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ.
Μετά την επίσκεψη του στο Μακάρειο Νοσοκομείο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους και κληθείς να αναφερθεί στο θέμα της παραίτησης του Επιτρόπου Εθελοντισμού κ. Γιάννη Γιαννάκη, είπε ότι «πριν και πάνω από όλα θέλω να σέβομαι το Σύνταγμα της πατρίδας μου. Και, συνεπώς, από την ώρα που βρίσκεται υπό διερεύνηση μια υπόθεση, δεν θα ήθελα να προβώ σε δηλώσεις ούτε και είναι δυνατόν να είναι αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης μια περίπτωση που, ενδεχόμενα, να ενέχει την εμπλοκή προσώπου σε ποινικά αδικήματα.
Αυτό που έπραξα, ως όφειλα, ήταν να δεχτώ άμεσα την παραίτηση του Επιτρόπου Εθελοντισμού, ενώ την ίδια ώρα θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι κατά τον διορισμό, το διορίζον όργανο έχει την ευθύνη ελέγχου των προσόντων των διοριζομένων. Η αρμόδια Αρχή δεν ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε και επί των ημερών μου έχει τύχει διορισμού ο κ. Γιαννάκη.
Ο διορισμός έγινε αρχικά ως συνεργάτης το 1996 και αργότερα μονιμοποιήθηκε επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ.
Συνεπώς, αντί να προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε προεκλογικά μια περίπτωση που ενδέχεται, εφόσον ερευνάται, να εμπλέκεται σε ποινικά αδικήματα, δεν θεωρώ ότι η ανθρωποφαγία προσφέρει πόντους εκλογικούς σε οποιονδήποτε.
Για οποιονδήποτε αδικοπραγεί, η οδός μια είναι: τα δικαστήρια. Και αυτή είναι η θέση της Κυβέρνησης έναντι παντός υπευθύνου ή παντός που παραβιάζει, εφόσον αποδειχθεί ότι παραβίασε ή από τις έρευνες διαπιστώνεται ότι παραβίασε οποιαδήποτε διάταξη του ποινικού κώδικα, οπουδήποτε και αν ανήκει.
Εμείς δεν καλύπτουμε κανένα, δεν είναι πρόθεση μας να καλύψουμε κανένα και αυτό καταδεικνύεται και από τις ήδη διώξεις εναντίον όσων έχουν παραβεί ή καταχραστεί το Επενδυτικό Πρόγραμμα, καταδεικνύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση της για το Κράτος Δικαίου, όπου διαπιστώνεται πως για πρώτη φορά στην Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας 37 πρόσωπα, ανεξάρτητα θέσεως ή κομματικής προέλευσης, οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστηρίου.
Την ίδια ώρα, σωρεία νομοσχεδίων είναι κατατεθειμένα στη Βουλή για πάταξη της διαφθοράς, εδώ και χρόνια. Αν εννοούν αυτά που ισχυρίζονται όσοι εμφανίζονται Ηρακλείδες για την πάταξη της διαφθοράς, μια είναι η οδός: να ψηφίσουν, επιτέλους, τα νομοσχέδια που θα φέρουν τη διαφάνεια σε όλα τα δημόσια αξιώματα, είτε της Βουλής είτε της εκτελεστικής εξουσίας είτε των όποιων άλλων θεσμών».
Ερωτηθείς για το θέμα του ανοίγματος οδοφραγμάτων, μετά το κλείσιμο τους λόγω πανδημίας, ο Πρόεδρος είπε ότι «από δικής μας πλευράς έχουν δοθεί τα στοιχεία που θα επέτρεπε για να προχωρήσουμε. Από τουρκικής πλευράς φαίνεται ότι υπάρχει μια διχογνωμία μεταξύ των ηγετών της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Συνεπώς, εμείς επιδεικνύουμε για άλλη μια φορά την καλή μας θέληση, με βάση πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα. Στην άλλη πλευρά εναπόκειται, επιτέλους, να ανταποκριθεί στη δική μας επίδειξη καλής θέλησης».
Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης ότι λειτουργεί ως κομματάρχης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ήμουν και παραμένω Πρόεδρος της Δημοκρατίας προερχόμενος από τον ΔΗΣΥ. Ουδέποτε άλλαξα την ιδεολογική μου ταυτότητα. Όμως, εκείνο που απέδειξα είναι την απόλυτα ανεξάρτητη συμπεριφορά μου απέναντι σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα πού ιδεολογικά ανήκουν. Αυτό το απέδειξα με διορισμούς σε θέσεις κλειδιά, ανθρώπων που δεν ανήκαν στον ΔΗΣΥ, όπως έκανα και στο Υπουργικό μου Συμβούλιο.
Έτσι πολιτεύτηκα, έτσι θα συνεχίσω να πολιτεύομαι, αλλά και δεν επιτρέπω σε κανένα να μου υπαγορεύει ότι πρέπει να παραιτηθώ από την ιδεολογική μου ταυτότητα ή να αποδέχομαι από πρωίας μέχρι νυκτός κατηγορίες που φτάνουν στο σημείο των ύβρεων, της κατά πολύ υπέρβασης του πολιτικού ήθους, και να σιωπώ γιατί ενδεχόμενα θα χαρακτηριζόμουν ως κομματάρχης.
Δεν υπήρξα ποτέ από της εκλογής μου μέχρι σήμερα ή συμπεριφέρθηκα κατά τρόπο που να δώσω σε οποιονδήποτε αφορμή να ισχυριστεί κάτι ανάλογο».
Ερωτηθείς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η θετική ατζέντα της Τουρκίας στην ΕΕ «προϋποθέτει και θετική συμπεριφορά. Και θετική συμπεριφορά δεν είναι οι συνεχιζόμενες προετοιμασίες για εποικισμό της Αμμοχώστου, δεν είναι η πρόταση που ετέθη στο τραπέζι και παραβιάζει κατάφωρα τα ψηφίσματα των ΗΕ και ανατρέπει τη βάση λύσης με την επιδίωξη εξεύρεσης λύσης στη βάση δύο κρατών.
Συνεπώς, θεωρώ αδιανόητο από δικής μου πλευράς να συναινέσω σε μια θετική ατζέντα που θα περιλάμβανε εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης, που θα περιλάμβανε τη μη θεώρηση βίζας σε Τούρκους υπηκόους ή και τα όσα άλλα διεκδικεί η Τουρκία».
Σε ερώτηση για τις αποφάσεις για χαλαρώσεις περιορισμών λόγω της πανδημίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «επιτυχώς έχουμε διαχειριστεί την πανδημία με τη σειρά μέτρων που έχουμε πάρει και η Κύπρος θεωρείται μάλιστα από τις πρώτες χώρες στην επιτυχή διαχείριση στην ΕΕ και όχι μόνο. Και ότι αυτή η βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης επιτρέπει να ανακτούμε και να επανερχόμαστε στην κανονική ζωή.
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, τα μέτρα ξεκινούν με περαιτέρω χαλαρώσεις, αίρονται στις 10 Ιουνίου και άλλοι περιορισμοί.
Ευελπιστώ ότι με τους στόχους που έχει θέσει και επιτυχώς προχωρά το Υπουργείο Υγείας όσον αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, περί το τέλος ενδεχόμενα Ιουνίου, για να κρατάμε και κάποιες επιφυλάξεις διότι η πανδημία είναι απρόβλεπτη, να ανακτήσουμε πλήρως τη ζωή, τις ελευθερίες που υποχρεωθήκαμε να αποστερηθούμε το προηγούμενο διάστημα».
Τέλος, ερωτηθείς αν θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε όσους είχαν διευθετήσει ραντεβού για την πρώτη δόση εμβολιασμού με AstraZeneca, ώστε να επιλέξουν άλλο εμβόλιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «από την ώρα που είναι κάτω των 50 ετών, έστω και αν έχει διευθετηθεί ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca θα τύχουν δεύτερης ευκαιρίας για να εμβολιαστούν με άλλο εμβόλιο».