Την ευχή όπως ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων μας φέρει σε σημείο που να μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν τέτοιες συγκλίσεις που οδηγούν στην επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θέλω να χαιρετίσω την επανέναρξη του διαλόγου κατά τη διάρκεια του οποίου υπήρξε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων.
Έχουμε καταλήξει στις επόμενες τέσσερεις συναντήσεις μεταξύ των ηγετών, ενώ από αύριο ξεκινά η διαδικασία συναντήσεων των δύο διαπραγματευτών.
Εύχομαι αυτός ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων να μας φέρει σε σημείο που, επιτέλους, να μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν τέτοιες συγκλίσεις που οδηγούν στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Συγκλίσεις που πρέπει να συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και αξίες της ΕΕ, το διεθνές δίκαιο και που θα δημιουργούν βεβαίως ένα κράτος λειτουργικό και που δεν θα παραγνωρίζει κανενός τις ανησυχίες».
Σε ερώτηση για τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί, ο Πρόεδρος είπε ότι «σας έχω ήδη αναπτύξει τη μεθοδολογία», ενώ ερωτηθείς αν έχει γίνει δεκτή η πρόταση του για το τρίπτυχο είπε ότι «με βάση το τρίπτυχο θα υπάρξει και περαιτέρω διαβούλευση μεταξύ των διαπραγματευτών και βεβαίως των ηγετών».
Ερωτηθείς αν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό θα έχει κάποιο διαφορετικό ρόλο σε αυτή τη φάση, ο Πρόεδρος απάντησε «όχι κανένα διαφορετικό ρόλο εκτός αν το επιθυμούν οι δύο πλευρές, να απευθύνουν δηλαδή συγκεκριμένα ερωτήματα για να έχουν παραδείγματα, απόψεις κλπ, όπως γινόταν μέχρι σήμερα με τους συμβούλους του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ».
Κληθείς να πει αν τίθεται ζήτημα επαναβεβαίωσης των συγκλίσεων από την τουρκική πλευρά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό θα είναι και το αντικείμενο των διαβουλεύσεων μεταξύ των διαπραγματευτών και βεβαίως των δικών μας επαφών κατά τις τέσσερεις επόμενες συναντήσεις».
Ερωτηθείς αν τέθηκε σήμερα θέμα φυσικού αερίου, ο Πρόεδρος απάντησε «όχι, ούτε και συζητήθηκε κάτι ανάλογο ούτε και θα ήταν φυσικά δυνατόν να δεχτώ να διαπραγματεύομαι την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό που έχουμε κατ΄ επανάληψη πει και που απλώς το αναφέρω διότι το ρωτάτε είναι ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει στον κυπριακό λαό».
Σε ερώτηση αν υπήρξε οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα πραγματοποίησης νέας διάσκεψης στη Γενεύη για την Κύπρο, ο Πρόεδρος είπε «ναι. Υπό την έννοια ότι θα υπάρξει πρόοδος σε τέτοιο βαθμό στα θέματα που εκκρεμούν που να μας επιτρέπει να οδηγηθούμε σε αυτή. Εμείς δεν είμαστε εναντίον της διάσκεψης για τις εγγυήσεις, την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων κλπ. Αρκεί να μην είναι υπό προϋποθέσεις όπως τις θέτει η Τουρκία, αλλά ως αποτέλεσμα του ελεύθερου διαλόγου μεταξύ των δύο ηγετών».
Κληθείς να πει από πού θα ξεκινήσει ο νέος γύρος διαβουλεύσεων, ο Πρόεδρος είπε ότι «οι δύο διαπραγματευτές θα ετοιμάσουν προτάσεις προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος».
Ερωτηθείς αν η διαδικασία θα κινείται στη βάση ενός άτυπου χρονοδιαγράμματος, ο Πρόεδρος είπε ότι «ούτε άτυπου ούτε τυπικού.
Εξαρτάται από τη βούληση, την πραγματική βούληση για επίτευξη λύσης και τις θέσεις που θα καταθέσουν οι δύο πλευρές σε αυτές τις τέσσερεις συναντήσεις ή τις επόμενες συναντήσεις. Συνεπώς, δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ούτε και συγκεκριμένος ρόλος, αναβαθμισμένος ρόλος των Ηνωμένων Εθνών».
Σε ερώτηση πότε θα γίνουν οι συναντήσεις είπε «η πρώτη θα είναι στις 20 Απριλίου».
Κληθείς να πει αν αναμένει να δει πώς θα διαμορφωθεί η στάση της Τουρκίας μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό είναι αναμενόμενο για όλους».