Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Fortune δεν κρύβει την ανησυχία του ότι η ολοένα αυξανόμενη πίεση που ασκείται στην Ελλάδα από τους εταίρους της, θα την οδηγήσει να αλλάξει ρότα και να προσεγγίσει ακόμη περισσότερο τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Το άρθρο που συνοδεύει τις απόψεις του Σπέκχαρντ αναφέρει: «Οι σπόροι της τρέχουσας κρίσης χρέους στην Ελλάδα σπάρθηκαν πριν από πολλά χρόνια. Κι όμως, η φτωχότερη και λιγότερο σταθερή οικονομία της Ευρώπης εντάχθηκε στο ευρώ. Οι Έλληνες; και οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήλπιζαν πως η ένταξή της στο κοινό νόμισμα θα ανάγκαζε τη χώρα να υιοθετήσει πολιτικές ανάπτυξης, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να υποτιμάει συνεχώς το νόμισμά της για να παραμένει ανταγωνιστική».
Μόνο που οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν υιοθέτησαν ποτέ αυτές τις πολιτικές, αντ’ αυτού «μαγείρεψαν» τα οικονομικά στοιχεία τους με σκοπό να αποκρύψουν το πραγματικό επίπεδο χρέους τους. Όταν όμως ξέσπασε η παγκόσμια κρίση χρέους, τα επιβαρυντικά στοιχεία της Ελλάδας δεν μπορούσαν να κρυφτούν κάτω από το χαλί. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η φαύλος κύκλος της δέσμευσης της Ελλάδας με την Ευρωζώνη, τα προγράμματα διάσωσης και τις πολιτικές λιτότητας που δόθηκαν στη Γερμανία ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια που παρείχε.
Το άρθρο συνεχίζει ως εξής: «Οι διασώσεις οδήγησαν σε βραχυπρόθεσμη καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, σε ύφεση και εντέλει στην αντίδραση που κεφαλαιοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τη στιγμή που η αριστερή κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία, η Γερμανία έχει σκληρύνει κι άλλο τη στάση της και αρνείται να χαλαρώσει τους όρους του προγράμματος, φοβούμενη πως αν το κάνει θα δώσει πάτημα στα αντίστοιχα αριστερά κόμματα στην Ισπανία και την Πορτογαλία».
Το δέντρο και το δάσος
Η βασική κριτική του Ντάνιελ Σπέκχαρντ εδράζεται σε αυτό ακριβώς το σημείο – στη σκληρή αντίδραση της Γερμανίας και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο γεωπολιτικό παιχνίδι της περιοχής. Στη συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγο καιρό στο Fortune είχε πει: «Οι συζητήσεις που γίνονται για το χρέος της Ελλάδας έχουν σχέση με τις συζητήσεις που γίνονται στην Ευρώπη και τη Δύση για την παγκόσμια απειλή των Τζιχαντιστών και την πολεμόχαρη διάθεση της Ρωσίας. Η Ελλάδα είναι μια κρίσιμη χώρα για τη δυτική και αμερικανική επιρροή στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα είναι πολύ πιο σημαντική από όσο σκέφτονται κάποιοι. Η συμβατική σοφία λέει πως πρέπει να αφήσουμε την Ελλάδα εκτός ευρώ και να καυτηριάσουμε την πληγή, αλλά δεν είναι τόσο απλό».
Στενή σχέση με Ρωσία
Ο Σπέκχαρντ υποσημειώνει πως, ήδη, η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει τις διαθέσεις της προς τη Ρωσία και αυτές δεν είναι καθόλου αρνητικές. Η στάση που κράτησε στο θέμα των κυρώσεων και το πρόσφατο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα κάτι δείχνουν. Επιπροσθέτως, η Ελλάδα και η Ρωσία έχουν πολιτιστικούς δεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της κοινής θρησκείας, κάτι που κάνει μια πιθανή συνεργασία ακόμη πιο εύλογη. Για να συμπληρώσει πως μπορεί η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη να μην έχει οικονομικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, αλλά η πολιτική σταθερότητα στην περιοχή θα μπει σε κατάσταση κινδύνου.