Πρόεδρος: Όραμα μας η τουριστική Κύπρος να επανακτήσει την αίγλη της

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου

Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω σήμερα χαιρετισμό στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), τα μέλη του οποίου είναι, ασφαλώς, εκ των κυριοτέρων μας συνεργατών στον χειρισμό των ζητημάτων που άπτονται του νευραλγικού τομέα του τουρισμού.

Ως ο τομέας κλειδί για την επίτευξη της επιδιωκόμενης βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας του τόπου, όραμά μας είναι, με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, καλά μελετημένη στόχευση ενεργειών και συντονισμό όλων των εμπλεκομένων, να επανακτήσει η τουριστική Κύπρος τη διαχρονικά φθίνουσα πορεία της προ κάποιων περιόδων αίγλη και ανταγωνιστικότητα.

Για να το πετύχουμε, εργαζόμαστε την τελευταία τριετία με στόχο να διαφοροποιήσουμε ουσιαστικά το τουριστικό μας προϊόν, εστιάζοντας κυρίως στην ποιοτική του αναβάθμιση και στην προβολή των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων.

Ήδη έχουν διαφανεί τα απτά αποτελέσματα της σκληρής μας δουλειάς και της σκληρής δουλειάς όλων. Συγκεκριμένα, κατά το 2015, σε μια χρονιά ορόσημο στην καθολική προσπάθεια για οικονομική ανάκαμψη, ο κυπριακός τουρισμός απέδειξε και πάλι τη μεγάλη του αξία για τον τόπο, στηρίζοντας με πραγματικά αξιοσημείωτες επιδόσεις τη νέα μας αναπτυξιακή πορεία.

Με συντονισμένες δράσεις, όπως στοχευμένη δραστηριοποίηση σε σημαντικές νέες και υφιστάμενες αγορές και στενή συνεργασία με οργανωτές ταξιδίων και αεροπορικές εταιρείες, πετύχαμε να καταγράψουμε αξιόλογη αύξηση κατά το 2015 της τάξης του 8,9% στις αφίξεις τουριστών, σε σχέση με το 2014.

Επιπλέον, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 4,4%, από 2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014 σε 2,11 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015.

Να σημειώσω, επίσης, ότι θετικά είναι και τα μηνύματα που λαμβάνουμε για το έτος που διανύουμε, αφού σε συνάρτηση με τις σαφώς αυξημένες κρατήσεις από μεγάλες αγορές στόχους, οι αφίξεις τουριστών για το πρώτο τρίμηνο του 2016 ανήλθαν σε 251.608 σε σύγκριση με 189.988 την αντίστοιχη περίοδο του 2015, καταγράφοντας αύξηση 32,4%.

Φυσικά, όπως προανέφερα, για να μπορούμε να μιλάμε σήμερα για τις πολύ ικανοποιητικές τουριστικές επιδόσεις, ιδιαίτερη υπήρξε και η συμβολή στις εντατικές μας προσπάθειες των μελών του ΣΤΕΚ, τους οποίους και δράττομαι της σημερινής ευκαιρίας για να ευχαριστήσω θερμά.

Παρά τα όποια καταγεγραμμένα θετικά αποτελέσματα, πρέπει να τονίσω ότι η Κυβέρνηση θεωρεί πως ο τομέας του τουρισμού στη χώρα μας αντιμετωπίζει συγκεκριμένες πολυετείς παθογένειες, τις οποίες καλούμαστε σήμερα από κοινού να ξεπεράσουμε.

Κάποιες από αυτές πηγάζουν από το γεγονός ότι το τουριστικό μας προϊόν για χρόνια εστιαζόταν, σχεδόν αποκλειστικά, στο ομόκεντρο δίπτυχο «ήλιος και θάλασσα».

Κατά συνέπεια, η χώρα μας έφθασε στο σημείο να αδυνατεί να ανταγωνιστεί, σε τιμές, γειτονικούς προορισμούς που προσφέρουν τα ίδια προϊόντα με χαμηλότερο κόστος.

Ταυτόχρονα, δεν είμαστε σε θέση εύκολα και με ευελιξία να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο πέραν των θερινών μηνών του Μαΐου – Οκτωβρίου. Συνακόλουθα, αδυνατούμε να ανταγωνιστούμε σε θέμα ποσότητας τουριστών, αφού εκ των πραγμάτων το νησί μας διαθέτει περιορισμένο αριθμό κλινών και ξενοδοχείων.

Όλα αυτά εάν επιτρέψουμε να παραμείνουν ως έχουν, χωρίς να συνεχίσουμε να υλοποιούμε τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, οδηγούν τη χώρα μας στη δυσμενή θέση να μην μπορεί να αυξήσει δραστικά τις εισροές τουριστών, αλλά ούτε και την προστιθέμενη αξία του τουρισμού για την κυπριακή οικονομία.

Για βελτίωση της κατάστασης, η Κυβέρνηση προβαίνει συνεχώς σε νέες και καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες, για αναβάθμιση της ποιότητας και διαφοροποίηση του κυπριακού τουριστικού προϊόντος.

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στα προγράμματα επιδότησης εργασίας προκειμένου να διευκολύνουμε κάποια των ξενοδοχείων να παραμένουν ανοικτά κατά την περίοδο του χειμώνα. Ένα πρόγραμμα που δεν απέδωσε δυστυχώς τα αναμενόμενα κάτι που πρέπει να προβληματίσει τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

Επιτρέψτε μου επιγραμματικά να αναφερθώ και στις σημαντικότερες από κάποιες άλλες δράσεις.

Πρώτα και πάνω απ’ όλα, πρέπει να υπογραμμίσω την πρόθεσή μας να προχωρήσουμε στη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού. Λέω πρόθεση μας διότι χωρίς τη διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις και χωρίς τη στήριξη τους δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι εφικτό. Συνεπώς είναι κάτι που απαιτεί διαβούλευση την οποία θα έχουμε με τις πολιτικές δυνάμεις και είμαι βέβαιος ότι, ως εκ της σημασίας που αποκτά αυτό το αξίωμα και οι αποδόσεις που αναμένουμε από αυτό, δεν θα υπάρξει αντίδραση ή άρνηση από τις πολιτικές δυνάμεις.

Το εν λόγω Υφυπουργείο θα διαχειρίζεται, ακριβώς, όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό μας, συντονίζοντας αποτελεσματικά όλες τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες και τους ιδιωτικούς φορείς. Η λειτουργία του Υφυπουργείου, εάν και εφόσον υιοθετηθεί από τη νέα Βουλή που θα λειτουργήσει μετά τις 22 Μαϊου, θέλω ελπίζω ότι θα είναι η 1η Ιανουαρίου 2017.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται, επίσης, σε εξέλιξη η εκπόνηση μελέτης για τον σχεδιασμό μιας νέας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό, η οποία έχει ως στόχο να καταστεί η Κύπρος ισχυρότερη στο διεθνή ανταγωνισμό.

Προς τούτο το αρμόδιο Υπουργείο σε στενότατη συνεργασία με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΤ επεξεργάζονται τη βέλτιστη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε. Το έργο της μελέτης αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έξι περίπου μήνες και στο ενδιάμεσο ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ) έχει ετοιμάσει επιχειρησιακό πλάνο για την περίοδο 2016 – 2017, με πολύπλευρες δράσεις που σκοπό έχουν τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος.

Επιπρόσθετα, έχει ολοκληρωθεί και τυγχάνει επεξεργασίας η μελέτη για εκσυγχρονισμό του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τα θέματα τουρισμού, η οποία έχει εκπονηθεί κατόπιν ανοικτού διαγωνισμού και αποσκοπεί στη διευκόλυνση της αδειοδότησης και της λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων.

Γνωρίζετε πολύ περισσότερο από μένα τις διαδικασίες που απαιτούνται και που ξεπερνούν τις 25 – φτάνουν στις 32 σε κάποιες των περιπτώσεων – διαδικασίες που δεν είναι παρά μια αγκύλωση της γραφειοκρατίας που δυστυχώς υφίσταται ακόμα και ευελπιστώ ότι θα καταργηθεί με τις εκσυγχρονιστικές προτάσεις που έχουμε καταθέσει στη Βουλή.
Στις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση, εντάσσεται, επίσης, η προώθηση νέων έργων τουριστικής υποδομής, τα οποία σε συνάρτηση με τα έργα που εξαγγείλαμε και υλοποιούνται σε όλες τις επαρχίες και αφορούν τον τουρισμό μας έμμεσα, θα διαφοροποιήσουν το υφιστάμενο τουριστικό προϊόν της Κύπρου.

Οι επενδύσεις αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις αναπτύξεις γηπέδων γκολφ, την κατασκευή επιπρόσθετων μαρίνων και τη δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Τύπου Καζίνου Θέρετρου.

Ιδιαίτερα για το τελευταίο, υπενθυμίζω ότι ο διαγωνισμός για αδειοδότηση του επιτυχόντα επενδυτή βρίσκεται σήμερα στο δεύτερό του στάδιο, κατά το οποίο οι τρεις προεπιλεγέντες υποψήφιοι έχουν κληθεί να υποβάλουν τις ολοκληρωμένες προτάσεις τους.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε βεβαίως την προκήρυξη από τον ΚΟΤ, εντός των επόμενων μηνών, Σχεδίου Χορηγιών που ενδιαφέρει άμεσα τα μέλη του ΣΤΕΚ, αφού αναμένεται να συνδράμει στην πραγματοποίηση επενδύσεων στην τουριστική βιομηχανία της τάξης των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Βεβαίως θεωρώ ελάχιστο το ποσό σε σχέση με τα κίνητρα που δόθηκαν προς αξιοποίηση. Συνεπώς πρέπει να αξιοποιηθούν τα κίνητρα προς όφελος της ευρύτερης τουριστικής βιομηχανίας.

Το Σχέδιο αφορά στην προγραμματική περίοδο 2014-2020 και συνολικό προϋπολογισμό ύψους 14 εκατομμύριων ευρώ, με δυνατότητα το ποσό αυτό να φτάσει τα 16 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι γεγονός πως για την ανανέωση και ενίσχυση των τουριστικών μας υποδομών απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις.

Η κυβέρνηση με σειρά κινήτρων τα οποία παρέχει – και για στα οποία αναφέρθηκα εκτενώς στην συνέντευξη τύπου που παρέθεσα στις 7 Απριλίου- επιθυμεί να διευκολύνει το έργο σας, προκειμένου να δημιουργήσουμε στον τόπο μας
μας υποδομές για προσέλκυση τουριστών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.

Θα ολοκληρώσω την αναφορά μου σημειώνοντας τις ενέργειες της Κυβέρνησης για βελτίωση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της Κύπρου, με χώρες από τις οποίες υπάρχουν δυνατότητες για προσέλκυση τουριστών. Προς αυτή την κατεύθυνση, κράτος και ιδιωτικοί φορείς πραγματοποιούν επαφές με αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να καθοριστούν δρομολόγια που να διασυνδέουν τη χώρα μας με όσο το δυνατόν περισσότερες αγορές ή προορισμούς.

Στο ίδιο πλέγμα ενεργειών εντάσσεται και η απλοποίηση της διαδικασίας εξασφάλισης θεώρησης εισόδου στην Κύπρο από χώρες που θεωρούνται διεθνώς ως καθαροί εξαγωγείς τουριστών.

Παράδειγμα είναι η Κίνα, όπου έχει ξεκινήσει ήδη η υλοποίηση των σχεδιασμών μας για δημιουργία στη συγκεκριμένη χώρα αριθμού Κέντρων Συλλογής Θεωρήσεων Εισόδου, με την έναρξη λειτουργίας, μόλις αυτόν τον μήνα, του Κέντρου στο Πεκίνο. Η πρόθεση μας είναι να επεκταθεί σε 15 προορισμούς στην Κίνα.

Η αναβάθμιση και η σωστή προβολή στο εξωτερικό του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας αποτελεί για την Κυβέρνηση ύψιστη εθνική υπόθεση, με τους φορείς του τουρισμού να είναι οι άμεσοι και πολυτιμότεροί μας συνεργάτες.

Καταλήγοντας θα ήθελα να μεταφέρω τις πιο θερμές μου ευχαριστίες και συγχαρητήρια προς τα μέλη του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου για τη μεγάλη και συνεχή τους συνεισφορά σε αυτές μας τις προσπάθειες, στις προσπάθειες του συνόλου.

Επιπλέον, διαβεβαιώνω όλους τους παρευρισκόμενους ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να εργαστούμε ακόμα πιο σκληρά για να ενταθούν περαιτέρω ο συντονισμός και η συλλογική δράση στα ζητήματα τουρισμού. Σκοπός μας, ακριβώς, να συνεχιστεί και να ενισχυθεί τόσο κατά το 2016 όσο και για τα επόμενα χρόνια, η θετική τάση που καταγράφεται στον τομέα, αντιμετωπίζοντας άμεσα και με ευελιξία τις όποιες διεθνείς ιδιαιτερότητες και προκλήσεις.

Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.