Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση «Ώρα της Γης» Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016, Προεδρικό Μέγαρο
Αξιότιμοι Προσκεκλημένοι,
Κύριες και Κύριοι,
Αγαπητά μου παιδιά,
Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στο Προεδρικό Μέγαρο για να γιορτάσουμε μαζί την «Ώρα της Γης».
Φέτος, η παγκόσμια αυτή συμβολική δράση έχει ως στόχο όχι μόνο την ενημέρωση αλλά και την ενεργοποίηση όλων των πολιτών για λήψη μέτρων ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Συμμετέχουμε με αυτό τον τρόπο σε αυτή την παγκόσμια εκδήλωση, όπου εκατομμύρια άνθρωποι ενώνουμε τη φωνή μας για να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα: Νοιαζόμαστε για το μέλλον του πλανήτη μας και το μέλλον της ανθρωπότητας.
Συμμετέχουμε στο σβήσιμο των φώτων για μια ώρα σε νοικοκυριά, δημόσια κτίρια και επιχειρήσεις, καταδεικνύοντας συμβολικά την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και ανάληψης άμεσης δράσης για την κλιματική αλλαγή.
Το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι πλέον αδιαμφισβήτητο καθώς έχει επιστημονικά τεκμηριωθεί.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 2015 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος στη σύγχρονη ιστορία του πλανήτη, αφότου άρχισε η τήρηση αρχείων στα τέλη του 19ου αιώνα.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η εναλλαγή μεγάλων περιόδων ξηρασίας και έντονων βροχοπτώσεων, η λειψυδρία, οι καύσωνες, η μείωση της βιοποικιλότητας και οι συνεπακόλουθες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, συνιστούν τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής που απαντώνται με μεγαλύτερη ένταση σε ολοένα και περισσότερες περιοχές του πλανήτη μας, χωρίς να εξαιρείται η ευρύτερη περιοχή μας.
Οι συνέπειες των ακραίων αυτών φαινομένων αναμένεται να επηρεάσουν ζωτικούς οικονομικούς τομείς, όπως η γεωργία, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και η υγεία και επομένως καθιστούν καθημερινά δυσχερέστερη την επιβίωση της ανθρωπότητας.
Συνεπώς, η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει επιτακτικά και χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή, τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Αποτελεί χρέος και ευθύνη μας να διαφυλάξουμε τα φυσικά αποθέματα του πλανήτη μας, έτσι ώστε οι μελλοντικές γενιές να μπορούν να απολαμβάνουν σε υγιές περιβάλλον, καλύτερη ποιότητα ζωής.
Για να γίνει αυτό κατορθωτό, πρέπει να εφαρμόσουμε τις αναγκαίες πολιτικές και μέτρα, ώστε η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής να καταστεί αρχικά διαχειρίσιμη και στη συνέχεια αναστρέψιμη.
Οι προσπάθειές μας πρέπει να είναι οργανωμένες, συντονισμένες και συλλογικές σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το επιστέγασμα των συλλογικών προσπαθειών από την παγκόσμια κοινότητα, που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και συνεπώς την ουσιαστική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί η ιστορική Συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Παρίσι κατά την 21η Σύνοδο των Μερών της Σύμβασης Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.
Η Συμφωνία του Παρισιού θέτει γερά θεμέλια για τη μετάβαση σε μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ανθεκτική ως προς τις αλλαγές του κλίματος και χωρίς αμφιβολία συμβάλλει συνεπώς στην εξασφάλιση ενός μέλλοντος με περισσότερη ασφάλεια, υγεία και ευημερία για όλους τους πολίτες.
Η Συμφωνία του Παρισιού είναι μια νομικώς δεσμευτική πολυμερής συμφωνία που εγκρίθηκε από 195 χώρες, όσα δηλαδή και τα μέλη του ΟΗΕ. Η Συμφωνία αυτή, η οποία θα τεθεί σε ισχύ το 2020, θέτει ως ποιοτικό μακροπρόθεσμο στόχο τη μείωση των εκπομπών, ευθυγραμμιζόμενη με το στόχο της μείωσης της υπερθέρμανση του πλανήτη, σε επίπεδα πολύ κατώτερα των 2 βαθμών Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, τα μέρη θα θέσουν ή θα επικαιροποιήσουν ποσοτικούς στόχους μείωσης των εκπομπών. Αρχής γενομένης από το 2023 θα επανεξετάζουν την κατάσταση κάθε 5 χρόνια, βάσει επικαιροποιημένων επιστημονικών δεδομένων και των δεδομένων εφαρμογής, όπου θα καταγράφεται η πρόοδος και θα εξετάζονται η μείωση των εκπομπών, οι προσαρμογές και η αναγκαία υποστήριξη.
Η Κύπρος εκτιμάται ότι με την κατάρτιση και εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών και μέτρων προς επίτευξή του, πέραν της συμμετοχής της στη συλλογική μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, θα ανεξαρτητοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων, θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα μεταβεί σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Παράλληλα, μέσα από το νέο οικονομικό πακέτο αναφορικά με το κλίμα και την ενέργεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος θα μπορεί να αξιοποιήσει κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα υποστηρίζουν την υλοποίηση των σχετικών πολιτικών και μέτρων.
Ως κράτος τηρούμε πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ενεργή συμμετοχή μας σε διεθνείς οργανισμούς, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε, ή προσπαθούμε τουλάχιστον, μια ολοκληρωμένη πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Υλοποιώντας τις διεθνείς μας δεσμεύσεις εφαρμόζουμε ένα συνεκτικό πλαίσιο μέτρων μέσω:
• της εισαγωγής των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών στη βιομηχανία
• της εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων και επιθεωρήσεων και
• της επέκτασης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Με ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο για το κλίμα και σαφή πολιτική βούληση για την έγκαιρη αντιμετώπιση της κλιματικής πρόκλησης σε ολόκληρη την υφήλιο, μπορεί να αποτραπεί η όποια καθυστέρηση στην ανάληψη δράσης και να αποφευχθούν οι συνεπακόλουθες οικονομικές επιπτώσεις.
Η βούληση μας για ανάληψη άμεσης δράσης ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αναδεικνύεται και σήμερα στην Ώρα της Γης όπου σβήνουμε συμβολικά τα φώτα για μια ώρα και ενώνουμε τη φωνή μας με εκατομμύρια πολίτες παγκοσμίως.
Σβήνουμε λοιπόν τα φώτα και ανάβουμε την κοινωνική μας δύναμη, την ευαισθησία μας στο περιβάλλον με την ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος.