Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την επιστροφή του από το χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, είπε ότι στη σημερινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, εκεί όπου υπήρχαν συναντιλήψεις, για να διαπιστωθεί πώς μπορεί να μετατραπούν σε συγκλίσεις .
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ερωτηθείς για τη σημερινή συνάντηση είπε ότι «συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, εκεί όπου υπήρχαν συναντιλήψεις για να διαπιστωθεί πώς μπορεί να μετατραπούν σε συγκλίσεις.
Διαπιστώθηκε ότι και εκεί που υπάρχουν συναντιλήψεις συναντώνται ακόμα προβλήματα και ως εκ τούτου αυτό που έγινε, μια όντως δημιουργική και εποικοδομητική συζήτηση, είναι να τεθούν συγκεκριμένα ερωτήματα κατά την επόμενη συνάντηση είτε από εμένα είτε από τον κ. Ακκιντζί για να ξεκαθαρίσουν ορισμένα θέματα και να δούμε πού οδεύουμε».
Ερωτηθείς αν αυτό αφορά και βασικές αρχές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «όχι, αντίθετα στα θέματα βασικών αρχών μπορώ να πω ότι έχουν ξεκαθαρίσει ορισμένα σημαντικά θέματα. Υπάρχουν, όμως, επιμέρους θέματα στα οποία φαίνεται να υπάρχουν ακόμα και να παραμένουν διαφορές. Για αυτό και μιλούσα πάντοτε για συναντίληψη και όχι για συγκλίσεις. Θα συνεχίσει ο διάλογος στις 18 και 25 Απριλίου και 9 Μαΐου».
Κληθείς να δώσει παράδειγμα σε σχέση με αυτές τις διαφορές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «δεν θέλω να πω τίποτε πέραν των όσων έχω δηλώσει».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπήρχε συναντίληψη σε ό,τι αφορά τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «παραμένει. Παραμένει, θα μπορούσα να πω, μια συναντίληψη που τείνει να γίνει σύγκλιση».
Σε ερώτηση αν ο κ. Ακκιντζί έθεσε το θέμα του τρίτου γύρου αδειοδότησης για την κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «ετέθη. Αλλά δεν απαντήθηκε διότι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ερωτηθείς αν συζητήθηκε το θέμα των αθιγγάνων στη Λεμεσό καθώς και το ζήτημα που αφορά το χαλούμι, θέματα για τα οποία προέβη πρόσφατα σε δηλώσεις ο κ. Ακκιντζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το θέμα των αθιγγάνων της Λεμεσού έχει ρυθμιστεί και ως εκ τούτου δεν εγείρεται θέμα. Το θέμα του χαλουμιού είναι ένα θέμα που επεξεργάζεται η Επιτροπή και νομίζω ότι είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση».
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του κ. Μποζκίρ σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και τα κεφάλαια που παγώνει η Κυπριακή Δημοκρατία, ο Πρόεδρος είπε ότι «θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι: τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εκεί και δεδομένα και δεν πρόκειται να εγκαταλειφθούν ό,τι και αν ο κ. Μποζκίρ λέει και ό,τι και αν οποιοσδήποτε άλλος θέλει να υπόσχεται. Αυτό είναι δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συνεπώς για να ανοίξουν τα όποια κεφάλαια θα πρέπει πριν και πάνω από όλα η Κυπριακή Δημοκρατία να δώσει ένδειξη ότι είναι διατεθειμένη να ανοίξουν.
Είχα επισημάνει τόσο στον κ. Τουσκ όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι κακώς ετέθησαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς τη συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ερωτηθείς αν οι τουρκικές αντιδράσεις για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «όχι, δεν νομίζω ότι μπορεί με οποιονδήποτε τρόπο να επηρεάσει».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτό μπορεί να μην επηρεάσει τις συνομιλίες εκτός και αν έχουμε προκλήσεις στην ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό είναι εντελώς διαφορετικό. Εάν δηλαδή αμφισβητηθεί το δικαίωμα με κάποιες ενέργειες οι οποίες θα κριθούν ότι παρεμποδίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα, νομίζω έχω δώσει δείγματα γραφής πώς η Κυπριακή Δημοκρατία αντιδρά».