Τη διαβεβαίωση ότι κορυφαία προτεραιότητα της Κυβέρνησης σήμερα, παρά την οικονομική κρίση και τις ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή, είναι η επίλυση του Κυπριακού και η απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στους απόδημους Κυπρίους που βρίσκονται στο νησί για το 17ο συνέδριο τους.
Ο Πρόεδρος τόνισε πως οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναδεικνύουν τον σταθεροποιητικό ρόλο την Κύπρο και σε συνδυασμό με την ανακάλυψη φυσικού αερίου στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, προσφέρουν στη χώρα μας μοναδικά πλεονεκτήματα που αναγνωρίζονται σήμερα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Διαβεβαίωσε ότι η σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ αλλά και με χώρες που στο παρελθόν η Κύπρος υστέρησε όπως οι ΗΠΑ, θα μπορεί να βοηθήσει ώστε να επιτευχθεί μια νέα δυναμική και κινητικότητα στο Κυπριακό.
Μιλώντας κατά το 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως η Κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά για τη λύση του Κυπριακού και αναφέρθηκε στην πρόταση για την Αμμόχωστο, η οποία ερμηνεύεται από τη διεθνή κοινότητα ως απτή ένδειξη της θέλησης μας για να εξέλθει το κυπριακό από το σημερινό αδιέξοδο. Σημείωσε, εξάλλου ότι η χάραξη της στρατηγικής στο Κυπριακό είναι συλλογική υπόθεση, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου προς την κατεύθυνση αυτή.
Όσον αφορά στην οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η επιτυχής κατάληξη των προσπαθειών της Κυβέρνησης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον καθένα μας προσωπικά, εκφράζοντας, παράλληλα, τη βεβαιότητα ότι ο κυπριακός λαός θα τα καταφέρει όπως τα έχει καταφέρει και στο παρελθόν. Τόνισε, επίσης, πως θα πρέπει η κρίση να μετατραπεί σε ευκαιρία και να εκσυγχρονιστεί το κράτος και οι υπηρεσίες του.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αφού εξέφρασε την εκτίμηση της Κυβέρνησης και του λαού για την πολύμορφη και πολύτιμη συμβολή των αποδήμων στον τομέα της προώθησης των προσπαθειών που καταβάλλονται για δίκαιη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, σημείωσε ότι οι εξελίξεις στην περιοχή, τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία, η κατάσταση στην Συρία, τα σημερινά δεδομένα στην Αίγυπτο και στο Λίβανο αποδεικνύουν το σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή και αναβαθμίζουν την στρατηγική σημασία της χώρας μας.
«Όλα αυτά σε συνδυασμό, με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και με το γεγονός ότι είμαστε βασικό σημείο σταθερότητας στην περιοχή με άριστες σχέσεις με όλους τους γείτονες μας, προσφέρουν στην Κύπρο μοναδικά πλεονεκτήματα που αναγνωρίζονται σήμερα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο», είπε και υπογράμμισε πως είναι αυτό το ρόλο που προβάλλει σήμερα η Κυβέρνηση.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τους αποδήμους ότι μέσα από τις πολιτικές που ακολουθεί και θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση, της σύσφιγξης και της περαιτέρω ενδυνάμωσης των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, αλλά και Κύπρου και ΗΠΑ, θα υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και υποβοήθηση έτσι ώστε να επιτευχθεί μια νέα δυναμική και κινητικότητα στο Κυπριακό.
«Παρ` όλες τις εξελίξεις στην περιοχή, παρόλη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζουμε σήμερα, προτεραιότητα μας είναι η απελευθέρωση των σκλαβωμένων μας εδαφών και η επίλυση του Κυπριακού, η επανένωση της πατρίδας μας, η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέπουν σε όλους ανεξαίρετα τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να συμβιώσουν ειρηνικά και να συνδημιουργήσουν μέσα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που να επιτρέπει σε όλους την προκοπή και ένα ευοίωνο μέλλον», είπε και πρόσθεσε πως σε αυτό το πλαίσιο «έχουμε συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις που μπορούν να οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα για όλους».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως αν θέλουμε να πετύχουμε θα πρέπει να υπάρχει μια συλλογική και καθολική συστράτευση όλων ανεξαίρετα και διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα εργαστεί με πείσμα, θα με απόλυτο σεβασμό στις αντίθετες απόψεις, με κύριο στόχο τη συνδημιουργία μιας πολιτικής που θα επιτρέψει επιτέλους να προσβλέπουμε στο μέλλον με αισιοδοξία.
Αναφερόμενος στην πρόταση για την Αμμόχωστο, είπε ότι γίνεται από όλους διεθνώς αποδεκτή, «όπως τουλάχιστον λένε τα μηνύματα που λαμβάνουμε, χωρίς όμως να θέλω να δώσω ψευδαισθήσεις ότι βρισκόμαστε προ του σταδίου επιτυχίας του στόχου, και ερμηνεύεται ως απτή ένδειξη της θέλησης μας για να εξέλθει το Κυπριακό από το σημερινό αδιέξοδο και να δημιουργηθούν συνθήκες που θα δώσουν ώθηση και νέα δυναμική στις προσπάθειες για συνολική επίλυση του Κυπριακού».
Σημειώνοντας το γεγονός ότι στην ημερήσια διάταξη στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, στην Κυπριακή Δημοκρατία και στα κατεχόμενα για ανάδειξη των λεγόμενων μελών της ούτω καλούμενης βουλής, το Κυπριακό δεν ήταν το κύριο θέμα, είπε πως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια νέα δυναμική που να ξαναφέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού.
Αφού εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξανόμενη τάση των Ε/κ να προσφεύγουν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η Κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει την παρουσία της Κύπρου στην ΕΕ, τις δυνάμεις που μπορούν να ασκήσουν επιρροή πάνω στην Τουρκία, αλλά και τις δυνάμεις που είναι διάσπαρτες, όπως π.χ. τα εβραϊκά λόμπι που μπορούν να επηρεάσουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων προς τη σωστή κατεύθυνση. Τόνισε, ακόμη πως η όποια νέα διαδικασία θα πρέπει να καθιστά την κατοχική δύναμη υπόλογη για τις προτάσεις που καταθέτει στο τραπέζι των συνομιλιών.
Αναφερόμενος στον καθοριστικό ρόλο που θα έχει το Εθνικό Συμβούλιο στον καταρτισμό ενός συνολικού περιγράμματος λύσης, ο Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το εθνικό πρόβλημα είναι ευθύνη όλων. «Απαιτείται συλλογικότητα στη βάση μιας διεκδικητικής στρατηγικής που θα αποσκοπεί στην επίτευξη μιας ορθής λύσης του Κυπριακού. Δεν υπάρχουν περιθώρια για μια νέα αποτυχία. Είναι για αυτό το λόγο που επαναλαμβάνουμε όλο αυτό το διάστημα ότι εκείνο που έχει σημασία είναι να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που να είναι κατάλληλα προετοιμασμένες ώστε να οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα», είπε.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για την οικονομία, σημειώνοντας πως γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια για αντιμετώπιση της κατάστασης και επαναφορά της Κύπρου σε ρυθμούς ανάπτυξης. «Το έργο που κληθήκαμε να χειριστούμε δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά είμαστε σίγουροι ότι με την συνεργασία όλων, θα τα καταφέρουμε. Η επιτυχής κατάληξη των προσπαθειών της Κυβέρνησης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον καθένα μας προσωπικά, από τον Κυπριακό λαό που μέχρι σήμερα έχει αποδείξει συνείδηση και υψηλό επίπεδο ευθύνης», ανέφερε.
Ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε πως στόχος της Κυβέρνησης είναι η κρίση να μετατραπεί σε ευκαιρία μετατροπής αυτού του κράτους του 1960 σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος με μια Δημόσια Υπηρεσία που να μπορεί πραγματικά να επιτελεί το έργο για το οποίο έχει ταχθεί να υπηρετήσει.
Τονίζοντας την ανάγκη αλλαγής των δομών της δημόσιας υπηρεσίας, ο Πρόεδρος επικαλέστηκε τη βοήθεια των κοινοβουλευτικών κομμάτων. «Χρειάζεται να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, χρειάζεται να δούμε ότι καταργούνται οι γραφειοκρατίες, ότι ενοποιούνται Υπηρεσίες, ότι νοικοκυρευόμαστε. Αλλά την ίδια ώρα θέλοντας και επιδιώκοντας να πετύχουμε την ανάπτυξη, αυτό που πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες είναι αυτό που ορθά ελέχθη ως one stop shop. Μία Υπηρεσία για τα θέματα ανάπτυξης. Στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του κράτος θα πρέπει απαραίτητα αν θέλουμε να αποδώσουμε τα όσα χρωστούμε στον κυπριακό λαό να του δώσουμε μια αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση», είπε.
Λέγοντας πως δεν είναι κάτι ξένο η ανάγκη δημιουργίας Υφυπουργείων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως με 11 Υπουργούς είναι αδύνατον να παρακολουθείς αυτά που συμβαίνουν στην Ευρώπη.
Ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε του Κυπρίους αποδήμους ότι η Κύπρος θα σταθεί ξανά στα πόδια της, «διότι έχουμε το ίδιο πείσμα και εμείς και εσείς και το έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν. Όταν το ’74 δεχθήκαμε, μετά από την προδοσία, την εισβολή και την κατοχή σταθήκαμε και πραγματοποιήσαμε το μεγάλο θαύμα. Και τώρα, είμαι πεπεισμένος πως θα τα καταφέρουμε όλοι ενωμένοι πέραν και μακριά από κομματικές σκοπιμότητες», είπε, προσθέτοντας πως αν παραμερίσουμε τις σκοπιμότητες θα πετύχουμε απολύτως τους στόχους μας σε χρόνο συντομότερο από ότι κάποιοι υπολόγιζαν.