Επιχειρηματολογία σχετικά με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου προβάλλει επιτροπή πολιτών, που με επιστολή της τονίζει τους λόγους για τους οποίους πρέπει η Κύπρος να πει “ναι” στη φορολόγηση τραπεζικών καταθέσεων και γιατί πρέπει να παραμείνει στο ευρώ.
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:
“Η Κύπρος διέρχεται κρίσιμες ώρες. Οι άνθρωποι στο δρόμο, στα μαγαζιά, στις υπηρεσίες ανησυχούν για την έκβαση της κατάστασης. Όσοι έχουν κάποια χρήματα στις τράπεζες πηγαίνουν στα αυτόματα μηχανήματα για να πραγματοποιήσουν τη μέγιστη επιτρεπόμενη ανάληψη.
Στις συζητήσεις που γίνονται κυριαρχούν δυο γραμμές:
Σύμφωνα με την πρώτη, θα πρέπει να δεχτούμε τους όρους της Τρόικας, όπως αυτοί θα διαμορφωθούν ύστερα από τις τελευταίες διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα, με τη δεύτερη, προέχει η εθνική αξιοπρέπεια και να πρέπει να αρνηθούμε τη βοήθεια. Η λύση μπορεί να έρθει είτε από τη «σύμμαχο» Ρωσία, είτε από την ίδια την Τρόικα όταν αντιληφθεί το μέγεθος του συστημικού κινδύνου που προκαλεί η οικονομική πολιτική της.
Στον δημόσιο λόγο, την πρώτη γραμμή την υπερασπίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κάποια μέλη της κυβέρνησης και του ΔΗ.ΣΥ.
Αντίθετα, τη δεύτερη γραμμή, την υπερασπίζονται, με αποχρώσεις, τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, η πλειονότητα των opinion leaders, η ακροδεξιά και η ακροαριστερά. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που προγραμματίζεται για σήμερα έξω από τη Βουλή αποτελεί χαρακτηριστική εκδήλωση αυτού του ετερόκλητου συνασπισμού δυνάμεων.
Αυτό που ενώνει τις δυνάμεις που ζητούν την καταψήφιση του νομοσχεδίου είναι η βαθιά ριζωμένη τους καχυποψία και απόρριψη της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου. Η κάθε μία από αυτές τις δυνάμεις, πιστεύει, για τους δικούς της λόγους, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι καλύτερα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρώ.
Το αδιανόητο είναι πως, για την επιτυχία των σκοπών τους, φαίνεται ότι δεν θα διστάσουν να σπρώξουν τις τράπεζες και στη συνέχεια το κράτος στην χρεοκοπία. Κανείς από τους υποστηρικτές της καταψήφισης του νομοσχεδίου δεν περιγράφει τα επακόλουθα μιας τέτοιας εξέλιξης σε μια χώρα που εισάγει σχεδόν τα πάντα, του σιταριού και του πετρελαίου μη εξαιρουμένων. Κανείς δεν περιγράφει τι θα συμβεί όταν θα σταματήσει η κάλυψη της ρευστότητας των τραπεζών από τους δανειστές μας, με τα ΑΤΜ κλειστά και τις πιστωτικές κάρτες να μη λειτουργούν.
Εμείς δεν πρόκειται να βγούμε στο δρόμο, ούτε να δημιουργήσουμε εμφυλιοπολεμικό κλίμα κατατάσσοντας τους πολιτικούς και τους πολίτες σε «πατριώτες» και «προδότες». Επιθυμούμε όμως να ακουστεί και η φωνή μας.
Γνωρίζουμε ότι στην περίπτωση που υπογραφτεί η δανειακή σύμβαση με την τρόικα, ο δρόμος μπροστά μας είναι δύσκολος, δίχως βέβαιη κατάληξη. Επιλέγουμε όμως αυτή την κατεύθυνση ως την ικανή να μας κρατήσει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ, ως τη μόνη προϋπόθεση για μελλοντική ανάκαμψη. Από τη στιγμή μάλιστα, που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, με το νέο νομοσχέδιο διασφαλίζονται οι μικροκαταθέτες, η περαιτέρω διαπραγμάτευση ενέχει περισσότερο ρίσκο παρά πιθανά οφέλη.
Με την άτακτη χρεοκοπία αυτά που θα χάσει η πλειονότητα των ανθρώπων που διαμένουν στην Κύπρο είναι ασύγκριτα περισσότερα από αυτά που θα χαθούν εντός μηχανισμού στήριξης.
Ζητούμε από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του Κυπρίων πολιτών να υπερψηφίσουν το σημερινό νομοσχέδιο! Να υπερψηφίσουν την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση και όχι το χάος”.
Τα μέλη της Πρωτοβουλίας που υπογράφουν την επιστολή είναι:
Λοϊζος Αντωνίου, εκπαιδευτικός
Παναγιώτης Θανασάς, Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας.
Γιάννος Κ. Ιωάννου Οικονομολόγος – Επιχειρηματίας
Γιώργος Κακούρης , δημοσιογράφος
Νάντια Καραγιάννη, μέλος ΜΚΟ
Ισμήνη Παφίτη – Αρχιτέκτονας
Γιώργος Στόγιας, εκπαιδευτικός, συγγραφέας
Τάσος Στυλιανού, συνιδιοκτήτης και καλλιτεχνικός διευθυντής Penindaplinena Gallery.
Ζήνων Σχίζας, εκπαιδευτικός.
Ρένα Χόπλαρου, εκπαιδευτικός, δημοσιογράφος.