Πρωτοβουλία ΔΗΚΟ για καταρτισμό Εθνικού Πλαισίου Διαπραγμάτευσης με την Τρόικα (BINTEO)

    Πραγματοποιήθηκε το πρωί συνάντηση των ηγεσιών ΔΗΚΟ – ΔΗΣΥ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Δημοκρατικού Κόμματος για καταρτισμό Εθνικού Πλαισίου Διαπραγμάτευσης με την Τρόικα.

    Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι πρόεδροι των δύο κομμάτων προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

    Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος Δημοκρατικού Συναγερμού:

    «Είχαμε σήμερα την ευκαιρία ως Εκτελεστικό Γραφείο να υποδεχθούμε την αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ μετά από επιστολή του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλου, που ζητούσε συζήτηση για τα θέματα της οικονομίας και το μέλλον της χώρας στον τομέα της οικονομίας και θέματα που αφορούν το μνημόνιο.

    Είχαμε μια παραγωγική συνάντηση, με ανταλλαγή απόψεων με επιχειρήματα, με κοινούς προβληματισμούς και με κάποια διαφορετικότητα στην προσέγγιση αυτών των ζητημάτων. Με απόλυτο σεβασμό στις απόψεις του καθενός και με έγνοια τη σωτηρία της χώρας, που αυτό, πρέπει να είναι για όλους μας αδιαπραγμάτευτο.

    Θέλω ακόμη μία φορά να στείλω το μήνυμα πως ανεξάρτητα της διαφορετικότητας για οποιοδήποτε θέμα, ο σεβασμός στην άλλη άποψη και εκεί που μπορούμε η σύνθεση απόψεων, είναι χρήσιμες και ωφέλιμες για τη χώρα μας και ιδιαίτερα στην περίοδο που διανύουμε.

    Νικόλας Παπαδόπουλος, πρόεδρος Δημοκρατικού Κόμματος:

    «Κι’ εγώ με τη σειρά μου θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και το Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού, που άκουσαν σήμερα τις απόψεις μας, αλλά και μας επέτρεψαν να επεξηγήσουμε την πρωτοβουλία για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

    Παρά το ότι εμείς είμαστε ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, σήμερα επιδιώξαμε να συζητήσουμε με το κυβερνών κόμμα, που στηρίζει την κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη.

    Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό και επιδιώκουμε να έχουμε μία συνεργασία, γιατί σίγουρα ο συνομιλητής μας σε ότι αφορά τις προσπάθειες βελτίωσης του μνημονίου είναι η κυβέρνηση. Και ο εκπρόσωπος του κυπριακού λαού στην προσπάθεια βελτίωσης του μνημονίου (με την Τρόικα) θα είναι η κυβέρνηση.

    Άρα, είναι σημαντικό να καταγραφούν κάποιες κοινές διαπιστώσεις, κάποιοι κοινοί προβληματισμοί και ευελπιστούμε ότι μέσα από αυτόν το διάλογο θα καταφέρουμε να βρούμε τους τρόπους να περάσουμε κάποιες θετικές αποφάσεις, αλλά και να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες, που να επιτρέψουν να επιτύχουμε ένα κοινό στόχο: Να επιτύχουμε την επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας, γιατί εμείς σήμερα διαπιστώνουμε προβλήματα σε ότι αφορά σημαντικές πτυχές του μνημονίου.

    Παρά το ότι έχουμε θετικές εξελίξεις σε ότι αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στους δημοσιονομικούς στόχους, δεν θεωρούμε ότι έχουν βελτιωθεί τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα.
    Δεν έχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα, που αυτήν τη στιγμή γονατίζουν τις κυπριακές επιχειρήσεις και τα κυπριακά νοικοκυριά.

    Είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, που εμείς έχουμε αναλάβει την πρωτοβουλία διαμόρφωσης ενός Εθνικού Πλαισίου Επαναδιαπραγμάτευσης, διότι θεωρούμε ότι κάποιες πρόνοιες του μνημονίου είναι λανθασμένες και πρέπει να αλλάξουν, πρέπει να βελτιωθούν.

    Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, έχουμε αναπτύξει ένα διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες συμμετέχουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων και φυσικά σήμερα έχουμε ξεκινήσει ένα διάλογο με το Δημοκρατικό Συναγερμό σε μία προσπάθεια να βρούμε εκείνες τις κοινές συνιστώσες, που θα μας επιτρέψουν να πετύχουμε βελτιώσεις στο μνημόνιο και στο πρόγραμμα στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού.»

    httpv://www.youtube.com/watch?v=6PLyonuvINI&feature=youtu.be

    Ερώτημα: Κύριε Νεοφύτου εσείς θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης πτυχών του μνημονίου;

    Αβέρωφ Νεοφύτου:

    «Θα πω μία θέση, την οποία εξέφρασα με ξεκάθαρο τρόπο και την περίοδο προ των Ευρωεκλογών. Απεγκλωβισμό από το μνημόνιο θα πετύχουμε με την τήρηση των δεσμεύσεων μας.

    Δεύτερον, βελτίωση όρων του μνημονίου. Είναι γεγονός και είναι μία πραγματικότητα ότι το μνημόνιο είναι ένα ζωντανό κείμενο. Κάθε φορά που η Τρόικα έρχεται για τις αξιολογήσεις, ακούμε τη λέξη το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο. Άρα, επιδέχεται αλλαγές. Και αυτό είναι –επαναλαμβάνω- μια πραγματικότητα.

    Θεωρώ ότι οι πιθανότητες βελτίωσης κάποιων όρων του μνημονίου είναι απόλυτα συναρτημένες με την υπευθυνότητα που δείχνουμε ως χώρα, τη σοβαρότητα μας, την αξιοπιστία μας και τα αποτελέσματα που φέρνουμε ως χώρα.

    Υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες, είναι θέση την οποία και στο παρελθόν είχαμε εκφράσει και θα την επαναλάβουμε: Στο μνημόνιο οδηγηθήκαμε από τα λάθη τα δικά μας, αλλά και από αποφάσεις που πάρθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που μας πρόσθεσαν επιπρόσθετο κόστος.

    Γι’ αυτό και βεβαίως έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να ενθυμίζουμε στους δανειστές μας ότι μέρος του κόστους, που πλήρωσε ο Κύπριος πολίτης αφορούσε και αποφάσεις που πάρθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Όμως, πρέπει να ‘μαστε κατά την ταπεινή μας άποψη προσεχτικοί. Να μην στείλουμε το μήνυμα ότι επειδή είχαμε μια σχετική καλή επίδοση όσον αφορά την εφαρμογή του μνημονίου, φτάνουμε στο άλλο άκρο και δημιουργούμε την αντίληψη στους δανειστές και στους διεθνείς οργανισμούς ότι η Κύπρος θα εγκαταλείψει το μνημόνιο, τις δεσμεύσεις για να μπούμε σε μια αβεβαιότητα, η οποία αντί βήματα προς τη σταθεροποίηση θα αποσταθεροποιήσει το σύστημα.

    Άρα, να επαναλάβω. Βελτιώσεις μπορούμε να πετύχουμε μέσα από σοβαρότητα, αξιοπιστία και με αποτελέσματα.»

    Νικόλας Παπαδόπουλος:

    «Κι’ εμείς φυσικά θεωρούμε ότι όχι μόνο μπορούν να γίνουν αλλαγές, αλλά επιβάλλεται να γίνουν αλλαγές στο μνημόνιο και ήδη έχουν γίνει αλλαγές από κυβερνητικής πλευράς.

    Σε σημαντικούς τομείς έχουν συμφωνηθεί αλλαγές στο μνημόνιο, όπως είναι για παράδειγμα το ΓΕΣΥ, όπου άλλαξαν πρόνοιες του μνημονίου, όπως είναι ο τομέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπάρχουν ζητήματα, τα οποία η παρούσα κυβέρνηση διεκδίκησε να αλλάξουν και το πέτυχε.

    Με παρόμοιο τρόπο και μετά από τις δηλώσεις και της ίδιας της Τρόικας, όπου ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχθηκε ότι το μνημόνιο είναι ένα ζωντανό έγγραφο το οποίο επιδέχεται αλλαγών, εμείς επιθυμούμε όχι να οδηγήσουμε τα πράγματα στα άκρα, αλλά να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι κάποιες πρόνοιες αυτού του μνημονίου δεν είναι ορθές, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον τραπεζικό τομέα.

    Σε ότι μας αφορά εμάς τουλάχιστον. Δεν θεωρούμε λογικό ότι η Κύπρος έχει τα υψηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων στον κόσμο.
    Κάτι έγινε διαφορετικό στην Κύπρο σε σχέση με το τι έγινε σε άλλες χώρες, που διεκδίκησαν στήριξη από το Μηχανισμό Στήριξης της Ε.Ε.
    Στην περίπτωση της Κύπρου, επιβλήθηκαν λύσεις, αλλά και αποφάσεις που ήταν διαφορετικές απ’ ότι εφαρμόστηκε σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Και είναι αυτές οι λανθασμένες αποφάσεις που οδήγησαν στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση σε ότι αφορά το δικό μας τραπεζικό τομέα.

    Συμφωνώ με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, πληρώσαμε και δικά μας λάθη, αλλά και λάθη άλλων. Επομένως, θα πρέπει να βρούμε τους τρόπους, εκείνα τα λάθη που δεν μας αναλογούν να σταματήσει να τα πληρώνει ο κυπριακός λαός.»

    Αβέρωφ Νεοφύτου:

    «Όσον αφορά το επίμαχο θέμα των ημερών. Το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις. Το ότι σήμερα δεν είναι σήμερα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου το νομοσχέδιο, αυτό δεικνύει μια στάση διεκδικητικότητας εκ μέρους της κυβέρνησης μας.
    Άρα στο τραπέζι του διαλόγου με υπευθυνότητα, με επιχειρήματα, με σοβαρότητα και αξιοπιστία πρέπει να προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο, για τους πολίτες, για την κοινωνία, για την οικονομία, για τη χώρα μας.

    Να μου επιτρέψετε, όμως, σε αυτό το θέμα του νόμου περί εκποιήσεων και για το τραπεζικό σύστημα (να σας παραπέμψω) στην αυριανή ευρεία δημοσιογραφική διάσκεψη, που θα δώσω για όλα αυτά τα ζητήματα.

    Διότι μιλούμε για τραπεζικό σύστημα, αλλά πρέπει πρώτα να δούμε αν λειτουργούν ως τράπεζες τα τραπεζικά ιδρύματα. Γιατί εάν έχει απόλυτο δίκαιο ο Νταϊσελμπλουμ, όταν έκανε τις τελευταίες μέρες επίθεση στις τράπεζες της Ευρώπης ότι «σας στηρίζουμε, αλλά ο ρόλος μιας τράπεζας είναι να δίνει δάνεια και ρευστότητα στην αγορά», αντιλαμβάνεστε πόσο πιο δικαιολογημένοι είμαστε να είμαστε πιο έντονοι, κατά πόσο λειτουργούν ως τραπεζικά ιδρύματα οι τράπεζες και ο Συνεργατισμός. Τα περαιτέρω αύριο.»