Να θωρακίσει το δικαίωμα των Κυπρίων στην εργασία και να βάλει «φραγμούς» στην είσοδο των μεταναστών στη χώρα αλλά και στην «μαύρη» απασχόλησή τους από εγχώριους επιχειρηματίες, οφείλει ο Νίκος Αναστασιάδης ειδικά τώρα που η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία.
Η χώρα μπήκε σε μια νέα δύσκολη περίοδο όπου τίποτα δεν θα είναι ίδιο με το παρελθόν. Οι επιχειρήσεις θα στραφούν στην αναζήτηση φτηνού εργατικού δυναμικού, δηλαδή σε μετανάστες, μια τακτική που θα έχει ως αποτέλεσμα να θέσει στο εργατικό κοινωνικό περιθώριο τους πολίτες της χώρας. Η κυβέρνηση, οφείλει να προλάβει τέτοιου είδους καταστάσεις και να δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις ώστε να προσλαμβάνουν άνεργους συμπολίτες μας.
Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται σε πολλά κράτη που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα, πόσο μάλλον στην Κύπρο που έχει μπει πια σε μια νέα ιδιαίτερα δύσκολη εποχή όπου η ανεργία – που ήδη είχε αυξηθεί ραγδαία επί διακυβέρνησης Δ. Χριστόφια – αναμένεται να καταστεί τώρα ο «εφιάλτης» διαρκείας των περισσότερων Κυπρίων.
Είναι χαρακτηριστικές οι πρόσφατες εξαγγελίες του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος επιχειρώντας να περιορίσει την παράνομη μετανάστευση ανακοίνωσε διπλασιασμό του προστίμου για τους εργοδότες που απασχολούν παράνομους μετανάστες, στις 20.000 λίρες.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός έθεσε ακόμη αυστηρότερους κανόνες για τους μετανάστες που διεκδικούν επιδόματα πρόνοιας στη Βρετανία, ανακοινώνοντας πως όσοι εξ αυτών λαμβάνουν επίδομα ανεργίας θα το χάνουν μετά από έξι μήνες, εκτός αν αποδεικνύουν ότι «πραγματικά αναζητούν εργασία». Όπως μάλιστα είπε η Βρετανία είχε γίνει «μαλακός στόχος» για τους μετανάστες κατά τη διακυβέρνηση των Εργατικών και ότι τα νέα μέτρα έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι οι ξένοι έρχονται στη χώρα «για τους σωστούς λόγους».
Οι εξαγγελίες Κάμερον υπαγορεύονται από την ανησυχία για την αθρόα έλευση στη Βρετανία πολιτών από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στις αρχές του επόμενου έτους, όταν αρθούν οι επταετείς περιορισμοί στην ελεύθερη είσοδό τους στη χώρα.