«Σημαντική πρόοδος» πραγματοποιήθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις της Κυριακής μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, στις συναντήσεις που έγιναν τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο Υπουργείο Οικονομικών, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Με τις Τράπεζες και το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης να είναι ένα από τα κρίσιμα ζητήματα, τα οποία τέθηκαν επί τάπητος στις τόσο στη συνάντηση της τρόικας χθες το πρωί, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά αλλά και στη δεύτερη σύσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών, με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου,η Τράπεζα της Ελλάδος σε ανακοίνωση της επιβεβαίωσε ότι «η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου».
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερεις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια, τα οποία αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.
Η Τράπεζα της Ελλάδος στην ανακοίνωση της επαναλαμβάνει τη θέση της ότι «η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος».
Τη θέση ότι «οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς», επανέλαβε και ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος θα έχει νέα συνάντηση με την τρόικα σήμερα, καθώς παραμένουν ανοιχτά ζητήματα στη διαπραγμάτευση, που πρέπει να οριστικοποιηθούν.
Ειδικότερα , όσον αφορά τις δύο τράπεζες, Εθνική και Eurobank, πηγές του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν χθες, ότι ενημερώθηκαν από το Διοικητή της ΤτΕ ότι έλαβε επιστολές από τις δύο αυτές τράπεζες που εκφράζουν την αδυναμία τους να «σηκώσουν» το βάρος του 10% του κεφαλαίου που απαιτείται από την ιδιωτική αγορά, για την ανακεφαλαιοποίηση τους, γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα τις επόμενες ημέρες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να προχωρήσει στην έναρξη των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης των δύο αυτών τραπεζών, όντας πλέον και ο κύριος μέτοχος, που θα πάρει την απόφαση για τη συγχώνευση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι διαδικαίσες που έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής δεν παύουν να ισχύουν ωστόσο αναστέλλονται οι περαιτέρω διαδικασίες μέχρις ότου αποφασίσει πλέον ο νέος μέτοχος με τα δικά του κριτήρια, που είναι το δημόσιο συμφέρον.
Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση στις 30 Απριλίου, με πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών να μην αποκλείουν και το ενδεχόμενο να πωληθούν οι δύο τράπεζες χωριστά, εάν υπάρξει σχετική απόφαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, λέγοντας ωστόσο ότι δεν επιθυμούν να προκαταλάβουν αποφάσεις.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι μέχρι την Παρασκευή που θα γίνει το άτυπο Eurogroup στην Ιρλανδία να έχουν κλείσει όλα τα ζητήματα.
Παράλληλα σταθερή παραμένει η πρόβλεψη για την ύφεση, στο 4,5%, ενώ όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές το θέμα της Κύπρου επιβαρύνει την Ελλάδα, με 0,5 ίσως και 1% του ΑΕΠ, αναμένοντας ωστόσο καλύτερα έσοδα από τον τουρισμό.
Στην Αθήνα θεωρούν ως βασικό την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος, ώστε να μπορέσει να ζητηθεί μείωση χρέους, κάτι που τίθεται στον βασικό στόχο του ΥΠΟΙΚ.
ΑΠΕ