Προς απόρριψη φαίνεται να οδηγείται η νέα αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη νομοθεσία που ενέκρινε η Βουλή για αναστολή του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι τις 2 Μαρτίου.
Στη σημερινή κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών, η Υπουργός Εργασίας, η οποία αναπληροί τον Υπουργό Οικονομικών, απηύθυνε έκκληση στη Βουλή να αποδεχθεί την αναπομπή του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, εξαιρώντας ταυτόχρονα την κύρια κατοικία από τη νομοθεσία των εκποιήσεων μέχρι την 31η Μαρτίου, προκειμένου να δοθεί χρόνος για την κατάθεση και του πέμπτου νομοσχεδίου του πλαισίου αφερεγγυότητας, που αφορά την προστασία της κύριας κατοικίας.
Αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως το πέμπτο νομοσχέδιο να κατατεθεί την μεθεπόμενη βδομάδα.
Ωστόσο, η πλειοψηφία των κομμάτων συνεχίζει να συνδέει την εφαρμογή του νόμου των εκποιήσεων με την έγκριση και εφαρμογή του πλαισίου αφερεγγυότητας, ενώ ερωτήματα διατυπώνονται κατά πόσον η Τρόικα συμφωνεί με την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε σε δηλώσεις του πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση συνεχίζουν και επαναλαμβάνουν μια εισήγηση, όπως παραμείνει σε αναστολή ο νόμος για την κύρια κατοικία και να εφαρμοστεί ο νόμος για τις υπόλοιπες περιουσίες.
«Όμως μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι οι δανειστές αποδέχονται την εισήγηση του ΠτΔ. Έχουμε την δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι αυτή η εισήγηση δεν θα προκαλέσει εμπλοκή στο πρόγραμμα; Εάν δεν έχουμε τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε σε αυτή την εισήγηση», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
Επανέλαβε ότι το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος έχει ειλημμένη απόφαση ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος των εκποιήσεων εάν δεν υπάρξει παράλληλα το δίχτυ ασφαλείας μέσω της εφαρμογής του πλαισίου αφερεγγυότητας.
Εκ μέρους του ΚΣ ΕΔΕΚ, ο Βουλευτής του Κινήματος Νίκος Νικολαΐδης είπε πως δεν αρκετό να υπάρξει εξαίρεση της κύριας κατοικίας από το νόμο των εκποιήσεων, σημειώνοντας ότι πρέπει επίσης να προστατευτεί η μικρή επαγγελματική στέγη και οι ευάλωτες ομάδες.
«Αντί η Κυβέρνηση να επικεντρωθεί στο να ολοκληρωθεί το πλαίσιο αφερεγγυότητας προσπαθεί να μετατοπίσει τις ευθύνες της προς τη Βουλή για την αναστολή του βασικού νόμου», πρόσθεσε.
Σημειώνοντας πως «ο μόνος σωστός τρόπος να λήξει η αναστολή του βασικού νόμου για τις εκποιήσεις είναι αν υπάρξει ταυτόχρονα και ψήφιση ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου για την αφερεγγυότητα», ο κ. Νικολαΐδης είπε πως «για να μπορέσει ο βασικός νόμος να επανέλθει και να ισχύσει θα πρέπει να υποστεί τέτοιες τροποποιήσεις, πέραν της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που είναι η μικρή επαγγελματική στέγη και ενδεχομένως και κάποια άλλα ζητήματα, οι οποίες τροποποιήσεις να παρέχουν μια ικανοποιητική υπό τις περιστάσεις προστασία στις ευάλωτες ομάδες μέχρι να οριστικοποιηθεί το πλήρες πλαίσιο αφερεγγυότητας».
Σε ερώτηση αν η ΕΔΕΚ προτίθεται να επιφέρει τροποποιήσεις στο βασικό νόμο, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι αυτή την προοπτική την οποία προσπαθήσαμε να καταθέσουμε αρχικά με τη συζήτηση της βασικής νομοθεσίας θα τη διερευνήσουμε.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε πως το Κίνημα θα απορρίψει την αναπομπή.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Περδίκης είπε γιατί ο Πρόεδρος δεν προχωρεί σε τροποποίηση της νομοθεσίας προκειμένου να προστατευτεί η κύρια κατοικία και αναμένει να το πράξει η Βουλή.
«Ας το κάνει η Κυβέρνηση, γιατί δεν το κάνει;», διερωτήθηκε υπενθυμίζοντας πως οι Οικολόγοι είχαν καταθέσει σχετική τροπολογία για εξαίρεση της κύριας κατοικίας μέχρι την 1η Ιουνίου, την οποία απέρριψε το κυβερνών κόμμα.
Εξάλλου, ο κ. Περδίκης εξέφρασε δυσαρέσκεια, διότι, όπως είπε, Υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα είναι αντίθετοι με την πρόταση των Οικολόγων να θεωρηθεί ποινικό αδίκημα η τοκογλυφία. «Δεν κατανοώ γιατί θέλουν να στηρίξουν στις τράπεζες όταν υποπίπτουν στο ποινικό αδίκημα της τοκογλυφίας», συμπλήρωσε.
Κάλεσε τέλος τις εμπορικές τράπεζες και την Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσουν σε μειώσεις των δανειστικών επιτοκίων. Λέγοντας ότι αποφάσεις για μείωση των καταθετικών επιτοκίων είχε εφαρμοστεί και στο παρελθόν αλλά δεν οδήγησε σε δραστική μείωση των δανειστικών επιτοκίων, ο κ. Περδίκης είπε πως «θέλουμε να υπάρξει δραστική μείωση των δανειστικών επιτοκίων και αυτή η μείωση να αφορά και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».