Προοδευτική: Οι νέοι κανονισμοί λειτουργίας Σχολείων Δημοτικής δεν πρέπει να περιορίζουν την παιδαγωγική αυτονομία

Οι νέοι κανονισμοί λειτουργίας Σχολείων Δημοτικής δεν πρέπει να περιορίζουν την παιδαγωγική αυτονομία όσον αφορά την Αξιολόγηση Μαθητή/ριας, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών

Στους προτεινόμενους κανονισμούς λειτουργίας Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης υπάρχουν σημεία που παραπέμπουν ή/και επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα εξετασιοκεντρικό σχολείο στη βάση των τετραμήνων και της απόδοσης ελέγχου στο πλαίσιο της αξιολόγησης μαθητή/ριας. Συγκεκριμένα, με το σημείο 10.1.4 στο οποίο εισάγεται ο θεσμός των τετραμήνων, αντί τριμήνων, για σκοπούς δήθεν προγραμματισμού, γίνεται φανερή η σύνδεση με την προσπάθεια κοινοποίηση της Σχολικής Έκθεσης Προόδου Μαθητή/ριας.

Από την άλλη, το σημείο 14.1, το οποίο περιγράφει αναλυτικά τη διαδικασία συμπλήρωσης και αξιοποίησης της Σχολικής Έκθεσης Προόδου, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ούτε καν για συζήτηση τροποποίησης και παραμονής του στους κανονισμούς, ως νομοθεσία πλέον. Ορθά μπαίνει στα καθήκοντα και στις υποχρεώσεις δασκάλου/ας η υποχρέωσή του/της να αξιολογεί συστηματικά τους/τις μαθητές/ριες, με στόχο την ανατροφοδότηση και βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων. Λανθασμένα και αντιδεοντολογικά μπαίνει ο τρόπος με τον οποίο θα το κάνει αυτό ο/η δάσκαλος/α.

Οι συγκεκριμένες αναφορές στη ΣΕΠ, πέραν του ότι αποτελούν άμεση παρέμβαση στο παιδαγωγικό έργο και περιορίζουν την παιδαγωγική αυτονομία του εκπαιδευτικού, παραπέμπουν σε ένα εξετασιοκεντρικό μοντέλο σχολείου το οποίο αλλάζει τη φιλοσοφία και τον χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου. Οι όποιες αναφορές στη Σχολική Έκθεση Προόδου πρέπει να αφαιρεθούν από τους κανονισμούς, αφού πέραν του ότι η μορφή και το περιεχόμενό της δεν έχουν συζητηθεί από το 2019, η ΣΕΠ από εργαλείο συγκέντρωση και καταγραφής στοιχείων που αφορούν τις επιδόσεις, αντιδράσεις και συμπεριφορές των παιδιών, μετατρέπεται σε εργαλείο αναφοράς- τύπου ελέγχου- το οποίο οδηγεί σε συγκρίσεις, ομαδοποιήσεις και κατατάξεις παιδιών από το νηπιαγωγείο.

Πέραν τούτων, οι πρόσφατες γνωματεύσεις της Επιτρόπου Προστασίας του Παιδιού και η υιοθέτησή τους από το ΥΠΑΝ για γραπτή ενημέρωση των γονιών/κηδεμόνων παιδιών με αναπηρία με κοινοποίηση του ΑΠΕ, φανερώνουν και τις προθέσεις για κοινοποίηση της ΣΕΠ, με ακριβώς τον ίδιο ή/και παρόμοιο τρόπο. Επομένως, η ΠΟΕΔ οφείλει να επιμείνει στη θέση αυτή και να τη θέσει άμεσα ενώπιον των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αφού το ΥΠΑΝ αρνείται να την υιοθετήσει.