Σε σχέση με τα νομοσχέδια που αφορούν τη φορολογία της ακίνητης ιδιοκτησίας σε δηλώσεις τους οι Βουλευτές ανέπτυξαν τους προβληματισμούς τους.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Γιάννος Λαμάρης ανέφερε ότι «ενώ επιχειρήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει επικαιροποίηση των αξιών που η τελευταία εκτίμηση έγινε το 1980, η η εικόνα που εισπράττει κανείς είναι ότι δεν έγινε με τον πιο ορθολογιστικό και αξιόπιστο τρόπο». Έτσι, πρόσθεσε, «που πραγματικά ο πολίτης αύριο να πάρει μια εκτιμημένη αξία στα χέρια του για τις περιουσίες του και μια φορολογία και να μπορεί να την συγκρίνει με την προηγούμενη».
Ενώ προβλέπεται ο πολίτης να έχει δικαίωμα να κάνει αίτηση διόρθωσης λάθους, σε περίπτωση λάθους ή παραλείψεων στα χαρακτηριστικά του ακινήτου, έθεσε το ερώτημα «πώς θα γνωρίζει ο πολίτης αυτά τα χαρακτηριστικά πως προσμέτρησαν στην εκτίμηση της δικής του περιουσίας»;
Είναι θέματα, είπε, τα οποία θα δυσκολέψουν τη διαφάνεια στη διαδικασία που έγινε, προσθέτοντας ότι έγιναν επιτόπου επισκέψεις, όχι παντού, και έχουν δημιουργηθεί γύρω στις 400 κατηγορίες αξιών με βάση τις οποίες εκτιμήθηκαν οι περιουσίες.
Προέβηκε σε σύγκριση της φορολογίας σε σχέση με πέρσι, λέγοντας ότι οι ακίνητες περιουσίας άνω των 5,10 και 30 εκ. ευρώ επιβαρύνθηκαν πέρσι με 56 εκ. φορολογία ενώ φέτος αυτή θα είναι 32 εκατομμύρια, 24 εκατομμύρια λιγότερα. Οι μεσαίες κατηγορίες, σύμφωνα με τον κ. Λαμάρη, οι οποίες επιβαρύνθηκαν πέρσι με 17 εκ. θα επιβαρυνθούν με 28 εκ. και η χαμηλή κατηγορία, δηλαδή με ακίνητα γύρω στα 400.000 εκ. ενώ επιβαρύνθηκε πέρσι με 32 εκ. θα επιβαρυνθεί φέτος με 54 εκ.
«Είναι φανερό ότι μετακυλίονται πάρα πολλά δεκάδες εκατομμύρια φορολογίας από τα 135 που επιδιώκεται να εισπραχθούν από εκείνους που κατέχουν αριθμό ακίνητης ιδιοκτησίας και μεγάλης αξίας σε εκείνους που είναι στις μεσαίες και τις χαμηλές κατηγορίες», είπε.
Τον προβληματισμό του κατέθεσε ο κ. Λαμάρης και για το αφορολόγητο των 200.000 το οποίο δεν ισχύει για όσους είναι ιδιοκτήτες άνω αυτής της αξίας. Θεωρούμε ότι δεν είναι δίκαιο, ούτε ορθολογιστικό, οπότε είναι ένα σημείο το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει, ανέφερε.
Αναφερόμενος στο τέλος ακίνητης ιδιοκτησίας που εισπράττεται από τους δήμους διευκρίνισε ότι αυτό καλύπτει έξοδα των δήμων σε οδικό φωτισμό, επιδιόρθωση πεζοδρομίων, πάρκα και τέτοιου είδους υπηρεσίες, γεγονός που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε πιθανή ενοποίηση των φορολογιών.
Με βάση την περσινή φορολογία οι Δήμοι έπρεπε να εισπράξουν 18 εκ. Υπολογίζουν, πρόσθεσε, ότι εισπράχθηκαν 14 εκ. Με τη φετινή πρόνοια οι εισπράξεις θα πρέπει να αυξηθούν στα 26 εκ.
Διερωτήθηκε γιατί σε μια περίοδο κρίσης θα πρέπει να επιβαρυνθούν με ακόμη 7 εκ. οι πολίτες ως κάτοικοι των δήμων από τη στιγμή που διαφοροποιείται και η φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας.
Οι περιουσίες πάνω από 10 εκ. ανήκουν σε 650 συμπολίτες μας και θα επωφεληθούν 24 εκ. σε σχέση με πέρσι.
Από πέρσι ήταν δέσμευση της Κυβέρνησης να επανέλθει έτσι ώστε η φορολογία να καταστεί δικαιότερη, υπενθύμισε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος.
Η εισήγηση που μας έρχεται, ανέφερε, προνοεί την υιοθέτηση ενός ενιαίου συντελεστή σε αντίθεση με πέρσι, όπου ο κάθε ιδιοκτήτης θα πληρώσει 1/1000 πάνω στην αξία της περιουσίας του, με αξίες 1/1/2013. Πρόσθεσε ότι θα εξαιρεθούν οι ιδιοκτήτες που το σύνολο της περιουσίας τους δεν θα ξεπερνά τις 200.000 ευρώ. Ο δημοσιονομικός στόχος του κράτους, συμπλήρωσε, είναι να εισπραχθούν τα ίδια χρήματα, δηλαδή να ξεπεράσουν τα 100 εκ. ευρώ καθώς αυτό το ποσό υπολογίζεται στα έσοδα του κράτους σε σχέση με το μνημόνιο.
Ο κ. Παπαδόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι σύμφωνα με την ενημέρωση, της οποίας έτυχε η Επιτροπή έχουν προστεθεί φέτος 299 χιλιάδες νέα ακίνητα στο σύστημα, έτσι ώστε θα μειωθεί το ποσό που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες γιατί διευρύνεται η φορολογική βάση. Από την άλλη, ανέφερε, θα εξαιρεθούν περισσότεροι φορολογούμενοι σε σχέση με το τι έγινε πέρσι.
Είναι γεγονός, ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών ότι «απλοποιείται το σύστημα όμως προκύπτουν και πολλά ερωτηματικά σε σχέση με το κατά πόσο επιτυγχάνεται ο στόχος της δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών, καθώς δεν θα πληρώσουν τις ίδιες φορολογίες κάποιοι που έχουν περιουσίες μεγάλης αξίας, αλλά ενδεχομένως να πληρώσουν περισσότερα οι φορολογούμενοι οι οποίοι κατέχουν ακίνητα μεταξύ μισού και ενάμισι εκ. ευρώ».
Έθεσε το ερώτημα «κατά πόσο είναι δίκαιο ένας φορολογούμενος ο οποίος κατέχει ακίνητο αξίας λιγότερων των 200 χιλιάδων δεν θα πληρώνει καμία φορολογία ενώ κάποιος άλλος φορολογούμενος που έχει ακίνητα αξίας 210.000 θα πληρώνει θα πληρώνει κανονικότατα ολόκληρη τη φορολογία». Εξέφρασε τη θέση ότι θα ήταν δικαιότερο να υπάρχει ένα αφορολόγητο όριο και το ίδιο όριο να εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις.
«Έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει αυτές τις ανησυχίες και αυτούς τους προβληματισμούς και να δούμε κατά πόσο υπάρχει οποιοδήποτε περιθώριο να εργαστούμε στη βάση νέων σεναρίων που θα καταστήσουν ακόμη δικαιότερη αυτή τη φορολογία», είπε, προσθέτοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να επαναληφθεί αυτό που έγινε πέρσι, να επωμιστούν οι Κύπριοι φορολογούμενοι ένα χαράτσι, το οποίο πιέζει σήμερα και θα συνεχίζει να πιέζει τα κυπριακά νοικοκυριά σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο».
Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι επιδίωξη θα υπάρξει μια τελική εισήγηση μέχρι την Πέμπτη. Δεν θέλησε να μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες για τις διαβουλεύσεις, αρκούμενος να προσθέσει ότι το θέμα θα συζητηθεί αύριο στην Επιτροπή Οικονομικών χωρίς καλεσμένους.
Από την πλευρά του ο Βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης είπε ότι πέρα από την αξιέπαινη πραγματικά προσπάθεια του Κτηματολογίου, «εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίο έγινε η επικαιροποίηση αυτών των αξιών». Ερωτήματα, πρόσθεσε, «που αφορούν το κατά πόσον μέσα από αυτή την επικαιροποίηση οδηγηθήκαμε σε μια πιο δίκαιη και πιο αντικειμενική εκτίμηση των αξιών της ακίνητης ιδιοκτησίας». Πάνω σ` αυτό το θέμα, είπε ο κ. Νικολαΐδης «αναμένουμε κάποιες εξηγήσεις από το αρμόδιο Υπουργείο».
Στην εισηγητική έκθεση ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι το νέο νομοσχέδιο αποσκοπεί στη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, είπε, εκφράζοντας την ίδια ώρα τη θέση ότι ο νέος τρόπος φορολόγησης με την αποκοπή του 1/1000 για αξίες ακινήτων πέραν των 200.000 δεν οδηγεί σε δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Αντίθετα, πρόσθεσε, «ευνοούνται οι μεγαλο-ιδιοκτήτες και αδικούνται οι μικρο-ιδιοκτήτες γιατί χωρίς ν` αλλάξει ιδιοκτησία, ο μεν μικρο-ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώσει μεγαλύτερο φόρο ακίνητης περιουσίας, καμιά φορά που να υπερβαίνει το 10%, ο δε μεγαλο-ιδιοκτήτης θα τύχει μιας μείωσης στο φόρο που θα πληρώνει που μπορεί να υπερβαίνει και το 30%.
Εξέφρασε τη θέση ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει την όλη φιλοσοφία αυτού του νομοσχεδίου. Η νομοθεσία αυτή, είπε, θα πρέπει να προστατεύει τις ευάλωτες ομάδες αλλά και να οδηγεί στο όσοι κατέχουν μεγάλη ακίνητη ιδιοκτησία να συνεισφέρουν αυτό που μπορούν να συνεισφέρουν.
Σε δικές του δηλώσεις για το θέμα ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι «είναι ολοφάνερο πλέον ότι η νέα πρόταση της Κυβέρνησης για το φόρο των ακινήτων είναι εντελώς άδικη και ετεροβαρής». Πρόσθεσε, ότι «αυτοί που θα κληθούν να `πληρώσουν την νύφη` αν εφαρμοστεί αυτή η νομοθεσία θα είναι οι μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες γης ενώ οι μεγαλο-ιδιοκτήτες θα ευνοηθούν τα μάλα».
Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη ότι μετά από δική του ερώτηση αποκαλύφθηκε πως η τρόικα ευνοεί το κλιμακωτό σύστημα φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας, προσθέτοντας ότι «εμείς θεωρούμε ότι είναι μια από τις περιπτώσεις που η τρόικα έχει δίκαιο, το κλιμακωτό είναι το δικαιότερο και το πλέον αποτελεσματικό εφόσον βεβαίως εφαρμοστούν πολιτικές είσπραξης από τους μεγαλο-ιδιοκτήτες των οφειλομένων». Ανέφερε ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχει τα μεγάλα ανείσπρακτα ποσά προέρχονται από τους μεγαλο-ιδιοκτήτες, συμπληρώνοντας ότι αναμένει πληροφόρηση επ` αυτού από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ο ΓΓ των Οικολόγων ανέφερε επίσης ότι επιβεβαιώθηκε πως το `καπέλο` στη φορολογία των ακινήτων που μπήκε πέρσι για να καλύψει την εργοδότηση των εποχιακών ωρομισθίων δημοσίων υπαλλήλων παραμένει, παρά το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός αυτών των υπαλλήλων φέτος δεν έχει εργοδοτηθεί και η δαπάνη για την εργοδότησή τους καλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις περικοπές στους μισθούς τους και των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων. Εκτίμησε ότι θα υπάρξει αύξηση κατά 25 εκ. τουλάχιστον των εισπράξεων ενώ θα μπορούσε να γίνει μια μικρή ελάφρυνση, κατά τον ίδιο, και να σταλεί έτσι ένα `πρώτο μήνυμα ελπίδας`.