Το «μνημονιακό» νομοσχέδιο για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, περνάει σε λίγη ώρα από τη Βουλή, μαζί με άλλα 24 νομοσχέδια-προαπαιτούμενα για τη δανειακή συμφωνία.
Η αύξηση στη φορολογίας της ακίνητης περιουσίας, εκφράζονται φόβοι, ότι θα ανακόψει τον κατασκευαστικό τομέα και θα επιφέρει πλήγμα στον τουρισμό και τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και, κατά συνέπεια, αναμένονται μειωμένα έσοδα από αυτά που στην αρχή είχαν εκτιμηθεί.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι υπάρχει εκ μέρους της κυβέρνησης παραδοχή πως ο συγκεκριμένος φόρος ενδεχομένως να μην έχει υπολογισθεί ορθά, και έχει υποβληθεί εισήγηση για επανεξέταση της συγκεκριμένης φορολογίας. Σε περίπτωση, όμως, επιμονής από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών, θα προχωρήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου με αναζήτηση φόρμουλας για τροποποίηση των κριτηρίων των συντελεστών, της φορολογικής βάσεων και των άλλων ρυθμίσεων που προβλέπονται στο επίμαχο νομοσχέδιο.
Το ερώτημα, πρόσθεσε, είναι κατά πόσο υπάρχει διαπραγματευτική δύναμη από πλευρά μας να διεκδικήσουμε και να αλλάξουμε κάποια πράγματα. Η ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν υπάρχει αυτή η ευχέρεια. Γι αυτό και θέλει να ψηφιστούν τα νομοσχέδια ως έχουν άμεσα, για να σταλούν θετικά μηνύματα, ενόψει της αυριανής συνεδρίας του Εurogroup και να σταματήσουν οι Βρυξέλλες να θεωρούν την κυβέρνηση αναξιόπιστη.