Πολύ βαρύς ο επίσημος λογαριασμός των μέτρων του εφαρμοστικού νόμου που κατατέθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου στη Βουλή. Φτάνει στα 4 δισ 924 εκατομ. ευρώ το 2021 και στα 4 δισ. 600 εκατομμύρια το 2020, όταν η κυβέρνηση έκανε λόγο για παρεμβάσεις αξίας 3,6 δισ. ευρώ.
Η πρώτη μεγάλη δημοσιονομική παρέμβαση η οποία εμπεριέχεται στο Μεσοπρόθεσμο που κατατέθηκε μαζί με το πολυνομοσχέδιο αφορά στις συντάξεις με μείωση έως 18% στις κύριες και έως 18% στις επικουρικές.
Επιπλέον τα οικογενειακά επιδόματα των συνταξιούχων του δημοσίου, αλλά και τα επιδόματα συζύγου των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα θα κοπούν από το 2019 μαζί με τις «προσωπικές διαφορές» των συντάξεων.
Για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1ης -1ου- 2020 το αφορολόγητο ποσό κυμαίνεται από 5.700 έως 6.600 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων του φορολογούμενων, με τη φορολογική επιβάρυνση να αυξάνεται έως και κατά 650 ευρώ.
Εάν εφαρμοστούν τα αντίμετρα, το 2020 ο φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί σε 20% αυξάνοντας έτσι το έμμεσο αφορολόγητο στα 6.250 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά, ο ΕΝΦΙΑ θα περικοπεί κατά 200 εκατ. ευρώ, ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων θα μειωθεί από το 29% στο 26% και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης με νέα κλίμακα θα επιβάλλεται σε φορολογούμενος με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ (από 12.000 ευρώ σήμερα).
Όπως αναφέρεται ρητά στο νομοσχέδιο οι παρεμβάσεις του αφορολόγητου μπορεί να έρθουν νωρίτερα, το 2019, μαζί με αυτές στις συντάξεις αν στη αξιολόγηση του 2018 το ΔΝΤ και οι υπόλοιποι θεσμοί αποφασίσουν ότι δεν διασφαλίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι των πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ.
Το νέο μεσοπρόθεσμο θέτει υψηλότερους στόχους από το 3,5% του ΑΕΠ που προέβλεπε η συμφωνία που φτάνουν έως και το 4% από το 2019-2021.
Επιπλέον καθιερώνονται αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που θα διεξάγονται 3 φορές την εβδομάδα Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή ενώ προβλέπεται ότι η αξία στην οποία θα ορίζεται ως πρώτη τιμή θα είναι η εμπορική.
Μεγάλες είναι οι αλλαγές και στα εργασιακά όπου καταργείται το υπουργικό βέτο στις ομαδικές απολύσεις, περιορίζονται δραστικά οι άδειες συνδικαλιστών από την εργασία τους ενώ νομοθετείται η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών έως το τέλος του προγράμματος δηλαδή στις 20 Αυγούστου του 2018.
Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει πρόταση σύμφωνα με την οποία οι διατάξεις υιοθετούνται ως προϋπόθεση για την εκκίνηση της συζήτησης που αφορά τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και δεν αίρεται όπως ζητούσαν κυβερνητικά στελέχη από τη ρύθμιση του χρέους.
Τα μέτρα του 2018 περιλαμβάνουν περικοπή της κατάργησης βουλευτικής αποζημίωσης και κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος για ιατρικές δαπάνες.
Το πολυνομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τετάρτη προκειμένου να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης 18 Μαΐου.