Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν στα «στρατοσφαιρικά» 380 δολάρια ανά βαρέλι, εάν οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις ωθήσουν τη Ρωσία να προχωρήσει σε αντίποινα περιορίζοντας την παραγωγή αργού, προειδοποιούν οι αναλυτές της JPMorgan Chase & Co.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, η ομάδα των G7 σχεδιάζει έναν σύνθετο μηχανισμό για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του μαύρου χρυσού με στόχο να περιορίσει την τιμή του ρωσικού πετρελαίου και κατά συνέπεια να επιφέρει οικονομικό πλήγμα στη Μόσχα. Ωστόσο, δεδομένης της ισχυρής δημοσιονομικής θέσης της Ρωσίας, η χώρα μπορεί να αντέξει οικονομικά να μειώσει την ημερήσια παραγωγή αργού κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια χωρίς να πληγεί υπερβολικά η ρωσική οικονομία, έγραψαν αναλυτές της JPMorgan, συμπεριλαμβανομένης της Νατάσα Κανέβα, σε ενημερωτικό τους σημείωμα προς τους πελάτες της JPM.
Για μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, όμως, τα αποτελέσματα μιας τέτοιας κίνησης θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά. Μια περικοπή της τάξης των 3 εκατομμυρίων βαρελιών στην ημερήσια προσφορά θα ωθήσει τις τιμές αναφοράς του αργού στο Λονδίνο στα 190 δολάρια. Ωστόσο, το χειρότερο σενάριο της JPMorgan είναι μία μείωση των πέντε εκατομμυρίων δολαρίων σε επίπεδο προσφοράς που θα ανέβαζε την τιμή πετρελαίου στη «στρατόσφαιρα» των 380 δολαρίων.
«Ο πιο προφανής και πιθανός κίνδυνος από την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο είναι ότι η Ρωσία μπορεί να επιλέξει να αντιδράσει μειώνοντας τις εξαγωγές», έγραψαν οι αναλυτές. «Είναι πιθανό ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει σε αντίποινα, μειώνοντας την παραγωγή προκειμένου να «πονέσει» τη Δύση. Η ανελαστικότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου λειτουργεί υπέρ της Ρωσίας».
Ο μαύρος χρυσός σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, αφού το Brent ενισχύθηκε κατά 48% στο α’ μισό του έτους, και κατά 6% στο β’ τρίμηνο. Αντίστοιχα, το αμερικανικό αργό έκλεισε το α’ εξάμηνο του έτους με αύξηση της τιμής του κατά 41%, ενώ κέρδισε 5,5% στο β’ τρίμηνο.