Μετά το δέρμα, το συκώτι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο όργανο στο ανθρώπινο σώμα. Όταν σταματήσει να λειτουργεί, ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει μόλις για 1-2 μέρες.
Υπάρχει μια μείωση της παροχής αίματος στο ήπαρ μετά την ηλικία των 20 ετών στις γυναίκες και των 25 ετών στους άντρες. Οι ικανότητες αποτοξίνωσης και μεταβολισμού του ήπατος μειώνονται σημαντικά, πράγμα που σημαίνει ότι όσο μεγαλώνετε, είναι πιο δύσκολο για το σώμα σας να επισκευάσει τις φλεγμονές που προκαλούνται από έκθεση σε χημικές ουσίες, στο αλκοόλ και στους ιούς.
Μετά την ηλικία των 60 ετών υπάρχει μία μείωση στον αριθμό των κυττάρων του ήπατος που παράγει το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι είναι ολοένα και δυσκολότερο για το ήπαρ να αυτοεπιδιορθωθεί όταν είναι απαραίτητο.
Δείτε τα πιο σημαντικά βότανα που βοηθούν στην καλύτερη υγεία του ήπατος και περιορίζουν ή καθυστερούν τις επιπτώσεις του γήρατος στην λειτουργία του.
Γαϊδουράγκαθο
Θεωρείται ένα κορυφαίο βότανο αποτοξίνωσης και αντιγήρανσης για το συκώτι, καθώς βοηθά στην προστασία των ηπατικών κυττάρων από τοξικές βλάβες. Αυτό με τη σειρά του βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η συνήθης δοσολογία του γάλακτος από γαϊδουράγκαθο είναι 150 έως 300 mg, ή δύο έως τρεις ταμπλέτες ημερησίως, πάντα σε συνεννόηση με τον προσωπικό σας γιατρό.
Γλυκόριζα
Χρησιμοποιείται συνήθως για την παρασκευή καραμέλας. Η γλυκόριζα ως βότανο αντιγήρανσης έχει απίστευτες ικανότητες προστασίας του ήπατος. Η γλυκόριζα και το γάλα από γαϊδουράγκαθο βοηθούν στην πρόληψη της ηπατίτιδας και της κίρρωσης του ήπατος. Αυτό το βότανο δρα επίσης και ως ένα αντιφλεγμονώδες και αντιβακτηριακό υλικό στον πεπτικό σωλήνα, βοηθώντας την εξάλειψη των πιθανών βακτηριακών τοξινών.
Φύλλα αγκινάρας
Τα φύλλα της αγκινάρας είναι ένα άλλο πολύ αποτελεσματικό βότανο για την αποτοξίνωση και τον καθαρισμό του ήπατος. Η αγκινάρα λειτουργεί ως ασπίδα του ήπατος απέναντι στις τοξίνες, ενώ μειώνει σημαντικά τη χοληστερόλη. Ως βότανο αντιγήρανσης είναι καθοριστικής σημασίας για την καλή λειτουργία της χολής. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η συσσώρευση εκκρίσεων της χολής γύρω από το ήπαρ μπορεί να προκαλέσει βλάβη.