Ποιές ασθένειες φαίνονται στα μάτια μας;

Στα μάτια καθρεπτίζονται  πολλές ασθένειες που μπορεί να αγνοούμε την ύπαρξή τους.

Πολλές φορές τα μάτια λένε πολλά για την κατάσταση της υγείας μας αποκαλύπτοντας παθήσεις τις οποίες δεν γνωρίζαμε.

Ποιες ασθένειες μπορεί να δείχνουν τα μάτια;

Αναιμία. Όταν το εσωτερικό του κάτω βλεφάρου φαίνεται λευκωπό αντί να έχει το υγιές ερυθρό χρώμα, θα μπορούσε να σημαίνει ότι το άτομο έχει αναιμία. Συνήθως είναι αποτέλεσμα της έλλειψης σιδήρου, το οποίο είναι απαραίτητο στοιχείο για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Ίκτερος. Όταν το λευκό μέρος των ματιών (ο επιπεφυκότας) παίρνει μία κίτρινη απόχρωση τότε μιλάμε για ίκτερο. Ο ίκτερος φαίνεται επίσης και στο δέρμα και είναι το αποτέλεσμα των υψηλών επιπέδων χολερυθρίνης. Ο ίκτερος μπορεί να υποδηλώνει παθήσεις του ήπατος, των χοληφόρων και του παγκρέατος.

Υπερθυρεοειδισμός. Όταν τα μάτια είναι προτεταμένα μιλάμε για εξόφθαλμο. Στον υπερθυρεοειδισμό και συγκεκριμένα όταν η αιτία είναι η νόσος Graves τα μάτια είναι λαμπερά, αγριωπά και προτεταμένα προς τα έξω.

Εγκεφαλικό. Μία ξαφνική διαταραχή της όρασης, όπως διπλή, θολή ή απώλεια της όρασης μπορεί να οφείλεται σε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαβήτης. Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς. Η πάθηση αυτή είναι γνωστή ως διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Υπέρταση. Η υπέρταση προκαλεί χαρακτηριστικές βλάβες στα αγγεία του ματιού, με τις αρτηρίες να παρουσιάζουν σκλήρυνση (αρτηριοσκλήρυνση) και να μπερδεύονται με τις υποκείμενες φλέβες. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η ελαττωμένη οπτική οξύτητα ενός οφθαλμού, τα σκοτώματα ή και πόνος στο ένα μάτι μπορεί να είναι εκδηλώσεις της σκλήρυνσης. Μια από τις κλασσικότερες αρχικές εκδηλώσεις της είναι η οπτική νευρίτιδα.