Για το κρέας πολλά λέγονται όσο αφορά τους κινδύνους τους οποιους εγκυμονεί για την υγεία μας. Η υπερβολική κατανάλωσή της σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου.
Σύμφωνα ‘ομως με την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα είδη του κρέατος που θα επιλέξετε, καθώς υπάρχουν κρέατα που είναι πολύ πιο υγιεινά από άλλα.
Το κρέας, άλλωστε, χρησιμεύει ως μια καλή πηγή πρωτεΐνης που είναι υπερ-απαραίτητη στον οργανισμό, επομένως το ζητούμενο είναι να κάνετε τις κατάλληλες επιλογές και όχι να το εξορίσετε οριστικά από το διαιτολόγιό σας.
Η δύναμη των πουλερικών
Όταν πρόκειται για κρέας, δεν μπορεί να σκεφτεί κανείς τίποτα πιο κατάλληλο, όσον αφορά την υγεία, από τα πουλερικά και ειδικότερα το λευκό κρέας. Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι κρέατα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Τα 90 γραμμάρια στήθος κοτόπουλου έχουν 7 γραμμάρια λίπους και 25 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ η ίδια ποσότητα στήθους γαλοπούλας έχει 6 γραμμάρια λίπους και 24 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Μην εξορίζετε το κόκκινο κρέας
Τα κόκκινα κρέατα δεν είναι απαραίτητο να βγουν εκτός του μενού σας όταν προσπαθείτε να τρώτε υγιεινά. Αποτελούν άλλωστε σημαντική πηγή σιδήρου που είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Για τους άνδρες από την άλλη παρέχουν ψευδάργυρο που είναι απαραίτητος για την αναπαραγωγική υγεία. Επιλέξτε άπαχα κομμάτια κόκκινου κρέατος όπως κόντρα φιλέτο ή χοιρινό φιλέτο.
Κρέας είναι και το ψάρι
Εχουμε συνήθως την τάση να διαχωρίζουμε το ψάρι από το κρέας, ωστόσο δεν πρέπει να τα κάνουμε υπό την έννοια πως κρέας σημαίνει πρωτεΐνη και το ψάρι αποτελεί την πιο σημαντική εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης. Τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή τα μη λιπαρά ψάρια περιλαμβάνουν το μπακαλιάρο, τις κονσέρβες τόνου (σε νερό) και το λιθρίνι. Αυτά τα ψάρια έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι καλές πηγές πρωτεΐνης και επίσης έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Τα λιπαρά ψάρια είναι υψηλότερα σε λιπαρά και θερμίδες, αλλά μπορούν να είναι εξίσου ευεργετικά για την υγεία. Ο μέσος ενήλικας θα πρέπει να στοχεύει σε δύο έως τέσσερις μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα. Καλές πηγές λιπαρών ψαριών είναι ο σολομός, το σκουμπρί και η ρέγκα.
Κατευθυντήριες γραμμές
Εκτός από το ότι πρέπει να φροντίζετε να καταναλώνετε άπαχο κρέας υπάρχουν κι άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να εξασφαλίσετε πως το κρέας που τρώτε κάνει καλό στην υγεία σας.
Κόψτε την περίσσεια λίπους και μαγειρέψτε τα στη σχάρα και όχι στο τηγάνι.
Αποφύγετε όσο είναι δυνατόν τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως παστουρμά, κακής ποιότητας μπιφτέκια και άγνωστης προέλευσης λουκάνικα.