Περιβαλλοντικά προβλήματα από την ΑΗΚ Δεκέλειας

Η αγγλική Κυβέρνηση μόλις το 1944 άρχισε να μελετά την πιθανότητα ενιαίου ηλεκτροπαραγωγικού δικτύου για ολόκληρο το νησί και τον Οκτώβριο 1952 δημιούργησε την «Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου».

Επομένως άρχισε η διαδικασία δημιουργίας των εγκαταστάσεων του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της Δεκέλειας που για περίπου 65 χρόνια είναι σε λειτουργία με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, την περιβαλλοντική ρύπανση της περιοχής καθώς επίσης και θέματα που άπτονται της δημόσιας υγείας και ασφάλειας των πολιτών.

Ο Πρόεδρος και Βουλευτής Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης έθεσε ερώτηση ημερομηνίας 26/01/2015 στον αρμόδιο Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού όπου μεταξύ άλλων τον ενημέρωνε ’’.. για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες Ορμίδειας και Ξυλοτύμπου εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από τη λειτουργία του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου στη Δεκέλεια. Η υγεία των κατοίκων της περιοχής επιβαρύνεται, οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται και όχι αδικαιολόγητα..’’

Επίσης ο κ.Περδίκης ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ‘’.. για τις μετρήσεις συγκέντρωσης εκπεμπόμενων ρύπων που έγιναν στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου στη Δεκέλεια τον τελευταίο χρόνο, ποια είναι τα αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών και κατά πόσο διαπιστώθηκε υπέρβαση των ορίων εκπομπής αερίων..’’ . Σημειώνεται ότι σε προηγούμενες παρεμβάσεις του κ. Περδίκη μέσω της Βουλής καταγράφηκαν υπερβάσεις των ορίων για μια σειρά από ρύπους στην περιοχή που οφείλονται από τις εκπομπές του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού.

Οι κοινότητες Ορμίδειας και Ξυλοτύμπου καθώς επίσης και οι κάτοικοι των δυο αυτών κοινοτήτων, ζητούν και δικαιολογημένα την στήριξη όλων μας. Θέματα που έχουν σχέση με την ασφάλεια, την δημόσια υγεία, την ποιότητα ζωής και το φυσικό περιβάλλον είναι αδιαπραγμάτευτα για εμάς. Ιδιαίτερα επηρεάζονται αρνητικά οι κάτοικοι του προσφυγικού οικισμού ΑΗΚ, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού.

Θα πρέπει η κυπριακή πολιτεία (κυβέρνηση και Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου) να προχωρήσουν άμεσα και να αποφασίσουν να παράσχουν αντισταθμιστικά μέτρα στους κατοίκους της περιοχής, τα οποία θα πρέπει να κινούνται στους ακόλουθους άξονες:

Α. Μειώσεις στις χρεώσεις λογαριασμών των κατοίκων της περιοχής από την ΑΗΚ.

Β. Οικονομική Χορηγία από ΑΗΚ στα δυο Κοινοτικά Συμβούλια, οι κάτοικοι των οποίων επηρεάζονται αρνητικά, ως αντιστάθμισμα της έντονης οχληρίας σε ρύπους από την χρήση και λειτουργία του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού, ως αποτέλεσμα της οποία έχει υποβαθμιστεί η δημόσια υγεία, η ασφάλεια και η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Γ. Φορολογικές ελαφρύνσεις στους κατοίκους των δυο κοινοτήτων σε ότι αφορά φόρους από την τοπική αυτοδιοίκηση και από τον φόρο ακίνητης περιουσίας.

Δ. Ελαφρύνσεις στις χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους κάτοικους της περιοχής ασχολούνται με την γεωργοκτηνοτροφία και αλιεία.

Ε. Δωρεάν παροχή ηλεκτρισμού για την φωταγώγηση των δρόμων κατά τις βραδινές ώρες.

Βέβαια κανένα αντισταθμιστικό μέτρο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την υγεία των πολιτών. Γι αυτό θεωρώ ότι το καλύτερο αντισταθμιστικό μέτρο είναι να βελτιώσει τις τεχνικές της η ΑΗΚ στη Δεκέλεια για να σταματήσει η ρύπανση.

Την κρίση, την πολεμάμε στην πράξη με τρόπο αποτελεσματικό και στοχευμένο ενισχύοντας τις τοπικές πρωτογενείς παραγωγές.

*Του Σταύρου Χατζησάββα

Capture

Επαρχιακού Γραμματειακού Λειτουργού Οικολόγων Λάρνακας