Περδίος για Thomas Cook: Βαρύ πλήγμα στο τουρισμό – Χάνουν 50 εκατ. οι ξενοδόχοι

Πραγματοποιήθηκε στο Υφυπουργείο Τουρισμού,  ευρεία σύσκεψη, υπό την προεδρία του Υφυπουργού Σάββα Περδίου και την συμμετοχή του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Hermes Airports, Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA) και εκπροσώπων από το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Μεταφορών και την Αστυνομία  όπου συζητήθηκε  η κατάρρευση της Thomas Cook  και οι επιπτώσεις που έχει η Κύπρος.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, χαρακτήρισε, βαρύ το πλήγμα που αφήνει με την κατάρρευση της η Thomas Cook για την Κύπρο, αφού η Κύπρος χάνει τους 250 χιλιάδες επισκέπτες που είχε καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους με έσοδα 188 εκ. ευρώ, ενώ οι ξενοδόχοι για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, χάνουν τα εισοδήματα τους που ανέρχονται στα 50 εκ. ευρώ.

Μέχρι και το τέλος της σεζόν, αναμένονταν στην Κύπρο άλλοι 45 χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι τώρα δεν θα έρθουν.

Οι τουρίστες της Thomas Cook που παραμένουν στην Κύπρο ανέρχονται στους 15 χιλιάδες – 50% είναι Βρετανοί, 40% Σκανδιναβοί και 10% Γερμανοί.

Επιλέξαμε, είπε ο Υφυπουργός, να κάνουμε αυτή την συνάντηση, πρώτα απ΄ όλα για να διασφαλίσουμε τη φιλοξενία προς τους επισκέπτες – το πιο σημαντικό που προέχει για εμάς αυτή την στιγμή είναι αυτό και οπωσδήποτε να προσπαθήσουμε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά για τον επαναπατρισμό των επισκεπτών που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην Κύπρο.

Θεωρώ, σημείωσε, ότι οι φορείς του τουρισμού και ειδικά όσοι ασχολούνται συγκεκριμένα με την εμπειρία υποδοχής των πελατών, θα κάνουν το μέγιστο που μπορούν ούτως ώστε όλοι όσοι έχουν επηρεαστεί από αυτό το λυπηρό συμβάν τουλάχιστον να φύγουν από την χώρα μας με τις καλύτερες εντυπώσεις υπό τις περιστάσεις.

Εξακολουθεί, συνέχισε, να είναι υποχρέωση όλων μας η εξυπηρέτηση των πελατών, να φύγουν από εδώ με τις καλύτερες εντυπώσεις ούτως ώστε να απαλύνουμε όσο γίνεται την αναστάτωση που τους έχει τύχει αυτές τις μέρες. Άρα το βασικότερο μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε ως Υφυπουργείο από κοινού με όλους τους φορείς του τουρισμού, σημείωσε, είναι αυτό και οπωσδήποτε το τι μέλλει γενέσθαι γενικότερα για την αναπλήρωση αυτών των επισκεπτών, κάτι που θα δούμε και σε άλλες συναντήσεις στρατηγικής με όλους τους φορείς.

«Είναι ένα αρκετά σοβαρό πλήγμα για τον τουρισμό στην Κύπρο. Η Thomas Cook έφερνε 5-6% των αφίξεων στην χώρα και ίσως και κάτι παραπάνω αν αναλογιστούμε τις διανυκτερεύσεις. Γιατί παραδοσιακά αυτός ο τουριστικός πράκτορας ήταν γνωστός για το ότι οι πελάτες του έμεναν στην Κύπρο περισσότερο από κάποιους άλλους τουριστικούς πράκτορες. Είναι γύρω στις 250 χιλιάδες για όλο τον χρόνο. Σε έσοδα αν αναλογιστούμε ότι είναι γύρω στα 750 ευρώ η δαπάνη του κάθε επισκέπτη στην Κύπρο, μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος ή την σημασία αυτού του τουριστικού πράκτορα».

Ευτυχώς για εμάς, συνέχισε, οι επισκέπτες ήταν μοιρασμένοι σε όλη την Κύπρο – δεν υπάρχει συγκεκριμένη περιοχή ή συγκεκριμένο ξενοδοχείο που θα επηρεαστεί περισσότερο από κάποιους άλλους.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι ο Πρωταράς έχει αρκετά σοβαρό αριθμό, όμως είναι ένα πρόβλημα, σημείωσε, για όλη την Κύπρο κι όχι μόνο για κάποιες περιοχές.

Οικονομικά αυτή την στιγμή, διευκρίνισε ο κ. Περδίος, οι μόνοι που είναι σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση είναι οι ξενοδόχοι διότι έχουν προσφέρει υπηρεσίες τον Ιούλιο, Αύγουστο ακόμη και τον Σεπτέμβριο μέχρι χθες, υπηρεσίες για τις οποίες οι πλείστοι εξ αυτών δεν έχουν πληρωθεί λόγω του πιστωτικού συστήματος που ακολουθεί η εταιρεία, άρα υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο αυτά τα λεφτά να χαθούν.

Υπολογίζουμε, σημείωσε, ότι το κόστος, τα χαμένα χρήματα για τους ξενοδόχους και ευρύτερα για την οικονομία είναι γύρω στα 50 εκ. Θέλω να είμαι ειλικρινής, είπε, ότι δεν θα είναι εύκολο αυτά τα χρήματα να τα ανακτήσουμε.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) Άκης Βαβλίτης είπε ότι τις ζημιές θα τις υποστούν οι ξενοδόχοι.

«Είναι υπηρεσίες που έχουν προσφέρει οι ξενοδόχοι κι αυτά τα χρήματα τα παίρναμε τέλη Οκτωβρίου, Νοέμβριο και τον Γενάρη του 2020 άρα αυτά τα 50 εκ. που υπολογίζουμε έχουν χαθεί. Έχει ξενοδοχεία που είναι εκατοντάδες χιλιάδες που έχουν χάσει και άλλοι εκατομμύρια. Άρα είναι σε πολύ δύσκολη θέση κάποιο συνάδελφοι – ούτε θα ζητήσουμε κάτι από την κυβέρνηση, θα βρούμε κάποιους άλλους τρόπους σε συνεργασία με το Υφυπουργείο», ανέφερε.

Ερωτηθείς απόφυγε να απαντήσει ποιοι είναι αυτοί οι τρόποι. «Να μην τα πούμε τώρα, να κουβεντιάσουμε με τον Υφυπουργό», σημείωσε

Ο κ. Περδίος είπε πως αυτή την στιγμή οι επισκέπτες που χρήζουν επαναπαρτισμού είναι 15 χιλιάδες. Εξήγησε ότι οι χώρες τους διευθετούν ναυλωμένες πτήσεις για τον επαναπατρισμό κι ότι αυτή είναι η διαδικασία που τηρείται. «Η χώρα προέλευσης είναι εκείνη που το τακτοποιεί κι επίσης σε αυτό το διάστημα των δύο εβδομάδων όσοι κάνουν διακοπές στην Κύπρο μέχρι να φύγουν, αυτά τα έξοδα των δύο εβδομάδων είναι έξοδα τα οποία εγγυείται η κυβέρνηση της Αγγλίας. Το πακέτο συμπεριλαμβάνεται μέσα στην εγγύηση».

Σε ερώτηση πώς θα αναπληρωθούν τα κενά που αφήνει πίσω της η Thomas Cook είπε ότι εδώ και έξι μήνες το Υφυπουργείο αναφερόμενο στο 2019 αλλά και στο 2020 έλεγε ότι θα πρόκειται για δύσκολες χρονιές χωρίς καν να έχει υπόψη του αυτό που θα γίνει με την βρετανική εταιρεία. «Συνεχίζει να ισχύει αυτό, συνεχίζουμε να δουλεύουμε μαζί με όλους τους φορείς ούτως ώστε οι οποιεσδήποτε απώλειες να ανακτηθούν κι ευελπιστούμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των αφίξεων που θα χαθούν από την περίπτωση της Thomas Cook θα το ρυθμίσει η αγορά, δηλαδή άλλοι τουριστικοί πράκτορες της Βρετανίας ή Γερμανίας είτε της Σκανδιναβίας. Ακριβώς πόσο θα είναι αυτό το ποσοστό δεν μπορεί κανείς αυτή την στιγμή να το γνωρίζει», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι αρχές Νοεμβρίου συνοδευόμενος από όλους τους φορείς θα πάνε στην τουριστική Έκθεση του Λονδίνου. «Πλέον γίνεται ακόμη πιο σημαντικό μετά την Thomas Cook και εναπόκειται σε όλους μας, συντονισμένα και δυναμικά να συνεχίσουμε τις προσπάθειες όχι μόνο να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος αλλά να αναπτύξουμε κι άλλο τον τουρισμό είτε μέσω παραδοσιακών αγορών αλλά με διαφορετικούς τουριστικούς πράκτορες είτε μέσω νέων αγορών».

Ο κ. Περδίος τόνισε την σημασία ανάπτυξης νέων αγορών για την Κύπρο. Είπε ότι περνάμε μια δύσκολη περίοδο στον τουρισμό που θα συνεχίσει και του χρόνου.

«Αν δει κανείς τις αφίξεις μέχρι τέλος Αυγούστου θα πει ότι είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι. Όμως να θυμίσω τις εκπτώσεις που κάναμε για να φτάσουμε τις αφίξεις τις περσινές. Τώρα αλλάζουν και πάλι τα δεδομένα. Η Thomas Cook θα έφερνε ακόμα 45 χιλιάδες επισκέπτες μέχρι το τέλος της σεζόν. Ίσως αυτούς για φέτος να τους έχουμε χάσει. Θα προσπαθήσουμε την τελευταία στιγμή. Δεν θέλω να δώσω το μήνυμα του πανικού. Νοιώθω ότι στα δύσκολα η Κύπρος συσπειρώνεται, έτσι συμβαίνει και στον τουρισμό. Έχω εμπιστοσύνη και στο Υφυπουργείο αλλά και στους υπόλοιπους εταίρους μας ότι θα δουλέψουμε σκληρότατα για να ανακτήσουμε τις όποιες απώλειες. Είναι μια δύσκολη περίοδος, δεν υπάρχει πανικός όμως σίγουρα χρειάζεται πάρα πολύ σκληρή και συντονισμένη προσπάθεια», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση, είπε ότι οι εθνικότητες οι οποίοι χρειάζονται να επαναπατριστούν, το 50% είναι Βρετανίας, 40% Σκανδιναβοί και το υπόλοιπο 10% Γερμανοί.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Χάρης Λοϊζίδης είπε ότι υπάρχουν ξενοδοχεία που έχουν σοβαρές συνεργασίες με την Thomas Cook στον βαθμό του 70-80% ενώ κάποια άλλα ίσως και στο 100%. «Σίγουρα θα έχουν τεράστιο πρόβλημα να αντιμετωπίσουν κυρίως διότι θα έχουν απολέσει τα εισοδήματα Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου αλλά επιπρόσθετα τους δημιουργείται κι ένα θέμα – δεν θα υπάρχουν πελάτες από σήμερα μέχρι το τέλος της σεζόν που θα πρέπει να δουν τι θα κάνουν για την συγκεκριμένη περίπτωση», σημείωσε.

Το πιο σημαντικό αυτή την στιγμή, συνέχισε, είναι να διαχειριστούμε τους πελάτες που παραμένουν στα ξενοδοχεία διότι για τους Άγγλους έχουν γίνει όλες οι διευθετήσεις για επαναπατρισμό τους ενώ για τους Σκανδιναβούς και τους Γερμανούς είναι ακόμα λίγο θολό το τοπίο κι έτσι πρέπει να δούμε πώς θα διαχειριστούμε κι αυτούς τους πελάτες ιδιαίτερα σε ξενοδοχεία που έχουν πολλούς Σκανδιναβούς και Γερμανούς.

Σε ερώτηση αν θα δούμε ξενοδοχεία να κλείνουν , ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε ότι «δεν πρέπει να δικαιολογήσουμε τέτοιου είδους πανικό, να μην κακομελετάμε. Ελπίζουμε ότι θα βρεθούν λύσεις, ότι θα έχουν δυσκολίες κάποιοι, έχουν αλλά θα πρέπει να είναι στο τέλος της ημέρας διαχειρίσιμες.

Η εκπρόσωπος της Hermes Airports Ελένη Καλογήρου είπε ότι πρώτιστο μας μέλημα είναι ο επαναπατρισμός του κόσμου που είναι αυτή την στιγμή στην Κύπρο.

Ανέφερε ότι όσον αφορά πτήσεις υπήρχαν προγραμματισμένες οκτώ πτήσεις στην Λάρνακα και μια στην Πάφο. Μια πτήση για την Γερμανία θα πραγματοποιηθεί, όλες οι άλλες έχουν ακυρωθεί. Στις πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει μεγάλη οργάνωση, η Ύπατη Αρμοστεία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει στείλει αντιπροσώπους να χειριστούν το όλο θέμα, να ενοικιάσουν αεροπλάνα και θα επαναπατρίσουν τον κόσμο κοντά στην ημερομηνία που ήταν αρχικά προγραμματισμένο να αναχωρήσουν.

«Θα ανακοινώσουμε μόλις έχουμε τα στοιχεία των ωρών αναχωρήσεων των πτήσεων. Η παράκληση είναι να μην πηγαίνει κανένας στο Αεροδρόμιο εκτός αν έχει υπόψη του τι ώρα θα φύγει η πτήση του. Προς το παρόν έχουμε πληροφόρηση για μια πτήση που θα αναχωρήσει απόψε από την Πάφο για το Ηνωμένο Βασίλειο. Στοιχεία για την Σκανδιναβία δεν υπάρχουν για το πώς θα γίνει ο επαναπατρισμός αναμένεται να ξεκαθαρίσει στην διάρκεια της ημέρας. Ότι πληροφορίες υπάρχουν θα εκδίδονται ανακοινώσεις», πρόσθεσε.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού εξήγησε ότι υπάρχουν πάρα πολλές χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο στις οποίες το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που αντιμετωπίζουμε στην Κύπρο αυτή την στιγμή. Σημείωσε ότι παλαιότερα η Thomas Cook είχε μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. «Θεωρώ ότι ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα της Κύπρου την τελευταία πενταετία ήταν ότι καταφέραμε να αναπτύξουμε διάφορους τουριστικούς πράκτορες ώστε να μην εξαρτόμαστε μόνο από ένα», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει ότι η British Airways αύξησε τις τιμές των εισιτηρίων της μετά την κατάρρευση της Thomas Cook, είπε ότι σε συνεργασία με την Hermes τους τελευταίους έξι μήνες «έχουμε οργώσει την Ευρώπη ούτως ώστε να αυξηθούν τα δρομολόγια διάφορων εταιρειών προς την Κύπρο».

Ευελπιστούμε, πρόσθεσε, ότι θα καλυφθεί η διαφορά από άλλες αεροπορικές εταιρείες. «Είναι αναμενόμενο τις επόμενες εβδομάδες να υπάρξει μια αύξηση στις τιμές διότι δεν είναι τόσο ευέλικτος ο τομέας των αερομεταφορών που να μπορούμε από την μια στιγμή στην άλλη να βάζουμε δεκάδες ή εκατοντάδες πτήσεις», συμπλήρωσε.