Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης εξέφρασε λύπη “για την υποκρισία, το ψέμα και την παραπλάνηση που επικράτησε στη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση και ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2015”, αναφερόμενος στην απόρριψη της τροπολογίας που κατέθεσε για αποκοπή 10% στα επιδόματα παραστάσεως και τα οδοιπορικά όλων των αξιωματούχων, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι ίδιοι οι Βουλευτές
Οι Οικολόγοι θεωρούν εξαιρετικά υποκριτικό για τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου, το γεγονός ότι η πλειοψηφία της Βουλής απέκοψε επιδόματα εργατών στα δημόσια έργα και τις επαρχιακές διοικήσεις, από εργάτες που παίρνουν 1.200 και 1.500 ευρώ το μήνα με τις υπερωρίες, με συνολική εξοικονόμηση γύρω στις 10.000 ευρώ, ενώ δεν τόλμησε να αποκόψει το προκλητικό αφορολόγητο επίδομα τηλεφώνου που έχουν οι διευθυντές τμημάτων και οι Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων που παίρνουν καθαρό μισθό 65.000 το χρόνο και άλλα 680 ευρώ το χρόνο για τα προσωπικά τους τηλεφωνήματα.
Το γεγονός ότι η Βουλή δεν τόλμησε να ακουμπήσει τα επιδόματα τηλεφωνημάτων των αξιωματούχων, αλλά έκοψε το επίδομα του φτωχού εργαζόμενου στο δημόσιο αποδεικνύει ο κρατικός Προϋπολογισμός εξακολουθεί να περιέχει αδικίες, να επιτρέπει τις σπατάλες για πολυτέλειες, να εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά και να διυλίζει τον κώνωπα για να βγάλει το ξύδι από τον φτωχό ώστε να κλείσουν τα ελλείμματα, είπε ο κ. Περδίκης.
Αφού δήλωσε ότι αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους οι Οικολόγοι δεν ψήφισαν τον Προϋπολογισμό, εξέφρασε την ετοιμότητα του Κινήματος για διάλογο με την Κυβέρνηση προκειμένου να βρεθούν τρόποι για την εφαρμογή της ελάχιστης δικαιοσύνης.
Εάν υπήρχε θετική αντιμετώπιση από την Κυβέρνηση θα συζητούσαμε και για τη θετική στάση των Οικολόγων επί του Προϋπολογισμού, συνέχισε.
Ο κ. Περδίκης ανακοίνωσε ότι ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου για σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την τροποποίηση της νομοθεσίας για τις δημόσιες προσφορές.
Πρόσθεσε ότι παράλληλα εισηγήθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής, όπως η Βουλή συμπεριλάβει στην εξέταση των Προϋπολογισμών τον Γενικό Ελεγκτή και τη Γενική Λογίστρια και να ζητά από το Γενικό Ελεγκτή γραπτές προτάσεις για αποκοπή και δέσμευση κονδυλίων σε περιπτώσεις που έχει διαπιστωθεί επανειλημμένη διασπάθιση και κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος και την τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε ο Γενικός Ελεγκτής να δικαιούται να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα σε τμήματα της Κυβέρνησης ή κρατικών οργανισμών, ή δήμων στους οποίους οι συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή δεν εφαρμόζονται και επαναλαμβάνεται διασπάθιση δημοσίου χρήματος.
Διευκρίνισε ότι θα υπάρχει δικαίωμα έφεσης για το πρόστιμο και ότι τα έσοδα θα κατατίθενται σε ένα από τα πολλά ταμεία αλληλεγγύης που δημιούργησε τον τελευταίο καιρό η Κυβέρνηση.