May day – May day
Σήμα κινδύνου εκπέμπει η συντεχνία των Πιλότων στις Κυπριακές Αερογραμμές για τις δρομολογούμενες εξελίξεις.
Σε σημερινή ανακοίνωση της αναφέρει ότι “οι εξελίξεις όπως διαφαίνονται δεν είναι καθόλου καλές, αφού η μεν Κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της για το αύριο της εταιρείας, ενώ το προσωπικό βρίσκεται στο σκοτάδι”.
Ενδεικτικό των πιο πάνω διαπιστώσεων, “είναι η πρόσφατη συζήτηση του θέματος στο Υπουργικό Συμβούλιο όπου δεν λήφθηκε καμία απόφαση, καθώς και οι επαναλαμβανόμενες καθυστερήσεις στη διαδικασία πώλησης των Κυπριακών Αερογραμμών και προσθέτει ότι πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις για τη σωτηρία της εταιρείας”, αναφέρει η συντεχνία των πιλότων.
Η ΠΑΣΥΠΙ “καλεί την Κυβέρνηση, τη Βουλή και όλους τους αρμόδιους να εγκύψουν σοβαρά στο θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών, γιατί από την τύχη τους εξαρτάται το μέλλον τόσο του τουρισμού, όσο και της οικονομίας του τόπου”.
Ταυτόχρονα, καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας “να αναλάβει πρωτοβουλία για το διορισμό ομάδας επαγγελματιών, οι οποίοι να διαχειριστούν και την εξυγίανση και την πώληση της Εταιρείας”.
“Ούτε η διατήρηση των ίδιων περίπου ανθρώπων στο Διοικητικό Συμβούλιο και στις Ανώτατες Διευθυντικές θέσεις, που έχουν τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή άσχημη κατάσταση της εταιρείας, αποτελεί εχέγγυο για το μέλλον των Κυπριακών Αερογραμμών”, αναφέρει και προσθέτει ότι “είναι η ώρα για σωτήριες και δραστικές αποφάσεις που θα διασφαλίσουν όχι μόνο τη βιωσιμότητα των Κυπριακών Αερογραμμών, αλλά του μέλλοντος της αεροπορικής σύνδεσης της Κύπρου με το εξωτερικό”.
“Λύσεις υπάρχουν φτάνει να αποφασισθεί η σωστή στρατηγική από άτομα που έχουν εμπειρία και τεχνογνωσία στις αερομεταφορές”, σημειώνει.
Την ίδια ώρα, η ΠΑΣΥΠΙ, διατυπώνει “σοβαρά ερωτηματικά για την ποιότητα των ενδεχομένων αγοραστών – επενδυτών των Κυπριακών Αερογραμμών”.
Όπως αναφέρει, με το ενδιαφέρον που επεδείχθη υπάρχει ο κίνδυνος η Εταιρεία να βρεθεί στα χέρια κάποιας ομάδας επενδυτών που στόχος της δεν θα είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά μόνο των δικών της στενά οικονομικών συμφερόντων.
“Με τις πρόσφατες πολεμικές εξελίξεις στην περιοχή μας, μια τέτοια ομάδα επενδυτών (που θα επιδοτείται από το κράτος μέσω των αεροδρομίων και από τον ΚΟΤ για να μεταφέρει τουρίστες) δεν αποκλείεται να εγκαταλείψει την Κύπρο σε ώρα έκτακτης ανάγκης και να αφήσει τη χώρα μας χωρίς αεροπορική εταιρεία”, προσθέτει.
Αναφερόμενη στις κύριες προκλήσεις των ΚΑ, η ΠΑΣΥΠΙ αναφέρει ότι αυτές είναι η δύσκολη οικονομική κατάσταση της εταιρείας και το θέμα που σχετίζεται με την εξέταση από την ΕΕ της χορηγίας που έδωσε το Κράτος προς την εταιρεία και προσθέτει ότι “και οι δύο αυτές προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν, έτσι που θα μπορέσει η εταιρεία να επιβιώσει και να αναπτυχθεί για το καλό του τόπου”.
Όσον αφορά την έγκριση των κρατικών ενισχύσεων από την Commission, η συντεχνία των πιλότων πιστεύει ότι “δεν υπάρχει θέληση από τους κομματικούς διοικητικούς εμπλεκόμενους να ξεπεραστεί το πρόβλημα”.
Αναφέρει επίσης ότι η Κύπρος, ως τουριστικός προορισμός που φιλοδοξεί να γίνει επιχειρηματικό και ενεργειακό κέντρο (με δεδομένο και το πολιτικό της πρόβλημα), χρειάζεται ένα σοβαρό εθνικό αερομεταφορέα που θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και προσθέτει ότι “επιλογή οποιουδήποτε ξένου ανυπόληπτου και αδιευκρίνιστων προθέσεων αερομεταφορέα που θα μας εγκαταλείψει σε δύσκολες στιγμές και θα εξυπηρετεί μόνο τα στενά οικονομικά του συμφέροντα δεν μας βρίσκει σύμφωνους”.
“Είναι γεγονός ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές βρίσκονται σήμερα σε δύσκολη θέση, κυρίως γιατί η διαχείριση τους βρισκόταν σε χέρια ΔΣ που καμία σχέση δεν είχαν με το αντικείμενο και από μια διευθυντική ομάδα που αποδεδειγμένα οδήγησε την εταιρεία στην κακή κατάσταση που είναι τώρα”, καταλήγει η ΠΑΣΥΠΙ.