Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε σήμερα ότι τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία σύγκλησης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, το οποίο θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και το θέμα της παραμονής ή όχι του κόμματος στο κυβερνητικό σχήμα.
Είπε Εεπίσης ότι το Κυπριακό είχε πρωταρχική σημασία στην προεκλογική προγραμματική συμφωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με το ΔΗΚΟ και εφόσον η συμφωνία έχει ακυρωθεί, εγείρεται μείζον πολιτικό ζήτημα.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Προγραμματικού Συνεδρίου του ΑΚΕΛ, ο Νικόλας Παπαδόπουλος διερωτήθηκε κατά πόσον έχει ξεκαθαρίσει η βάση των διαπραγματεύσεων κι αν το Κοινό Ανακοινωθέν είναι όντως κοινό.
«Ο κ. Έρογλου, έχει δώσει την δική του ερμηνεία για το Κοινό Ανακοινωθέν. Μιλά για κυρίαρχα κράτη. Ο κ. Οζερσάι έχει δώσει τη δική του ερμηνεία για το Κοινό Ανακοινωθέν και ισχυρίζεται πως οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν από εκεί που έμειναν. Ο κ. Άντρος Κυπριανού έχει δώσει επίσης τη δική του ερμηνεία για το Κοινό Ανακοινωθέν κι επίσης ισχυρίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν από εκεί που έμειναν. Το Εκόνομιστ έχει δώσει τη δική του ερμηνεία για το Κοινό Ανακοινωθέν και λέει ότι πάμε για συνομοσπονδία. Ο μόνος που φαίνεται να δίνει τη δική του ερμηνεία και τη συγκεκριμένη ερμηνεία για το Κοινό Ανακοινωθέν είναι ο κ. Αναστασιάδης. Τελικά μήπως δεν έχει ξεκαθαρίσει η βάση των διαπραγματεύσεων; Τελικά μήπως αυτό το Κοινό Ανακοινωθέν είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από κοινό;» είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.
Ερωτηθείς αν το Κυπριακό είναι αρκετός λόγος διαφωνίας για να αποχωρήσει το ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το Κυπριακό είχε «πρωταρχική σημασία στη συμφωνία του κ. Αναστασιάδη με το ΔΗΚΟ» και «επομένως από τη στιγμή που αυτή η συμφωνία έχει ακυρωθεί, ναι, εγείρεται ένα μείζον πολιτικό ζήτημα».
Ανέφερε ακόμα ότι τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία σύγκλησης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ.
Κληθείς να σχολιάσει ότι τρεις Υπουργοί του ΔΗΚΟ έστειλαν χθες το μήνυμα ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί η πολιτική σταθερότητα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, χωρίς –όπως είπε- να απευθύνεται στους Υπουργούς, ή σε οποιοδήποτε άλλο, έστειλε το μήνυμα ότι «πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα φειδωλοί στις δηλώσεις μας γι’ αυτά τα σημαντικά ζητήματα για να μην εγείρονται σκιές για την αντικειμενικότητα μας».
Είπε ακόμα ότι «για να έχουμε πολιτική σταθερότητα πρέπει πρώτα να έχουμε Κυπριακή Δημοκρατία. Αν δεν έχουμε Κυπριακή Δημοκρατία, δεν θα έχουμε πολιτική, πόσο μάλλον σταθερότητα».
Για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι στο νομοσχέδιο που εστάλη στη Βουλή, υπάρχουν πολλά κενά, σε ό,τι αφορά την ουσία αλλά και τη διαδικασία. «Για εμάς δεν χωρεί συζήτηση: η Βουλή των Αντιπροσώπων πρέπει να έχει λόγο στην αποξένωση κρατικής περιουσίας αξίας μερικών δισεκατομμυρίων», είπε.
Ανέφερε ακόμα ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών τη Δευτέρα σε πρώτο στάδιο θα ακούσει όλες τις πλευρές και πρόσθεσε ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου των αποκρατικοποιήσεων στην Επιτροπή «θα είναι εξαντλητική».
Παράλληλα ανέφερε ότι η Επιτροπή θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για ολοκλήρωση της συζήτησης και ψήφιση του νομοσχεδίου εντός των χρονοδιαγραμμάτων που ορίζει το Μνημόνιο, δηλαδή μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.