Σε εκπληκτικούς χρωματισμούς βλέπουμε την καλλιτεχνική πλευρά της φύσης που θα την ζήλευαν ακόμα και οι πιο διάσημοι ζωγράφοι. Δείτε την μαγεία το πλανήτη μας σε όλο του το μεγαλείο…
Τα πολύχρωμα βουνά της Κίνας
Στην κινέζικη επαρχία του Gansu, υπάρχει ένα εκπληκτικό τοπίο από πολύχρωμα βουνά, με ριγέ σχέδια και χρώματα που σχηματίστηκαν μετά από 24 εκατομμύρια χρόνια αλληλεπίδρασης της πέτρας με τα ορυκτά κοιτάσματα το βράχου. Τα χρωματιστά βουνά καλύπτουν έκταση 10 χλμ2 και το θέαμα είναι ακόμα πιο όμορφο μετά από βροχή, όταν τα χρώματα ζωντανεύουν και λάμπουν ακόμα περισσότερο.
Οι Βαμμένοι Λόφοι του Όρεγκον
Στο τεράστιας έκτασης εθνικό πάρκο John Day Fossil Beds βρίσκεται ένα φυσικό μουσείο των γεωλογικών περιόδων της περιοχής. Πλήθος ηφαιστειακών εκρήξεων και ακραίες κλιματικές αλλαγές των τελευταίων 35 εκατομμυρίων ετών έχουν σχηματίσει ένα εκπληκτικό θέαμα στους Βαμμένους Λόφους του πάρκου. Το άλλοτε υγρό κλίμα έγινε περισσότερο ξηρό με τα χρόνια και η στάχτη, ο πηλός, τα μεταλλικά στοιχεία και η αποσύνθεση των φυτών, όλα μαζί, «συνεργάστηκαν» στο έδαφος, σχηματίζοντας γραμμές χρυσές, μαύρες, κόκκινες, μπλε και ιριδίζουσες. Τα χρώματα αλλάζουν επηρεαζόμενα από το ποσοστό υγρασίας του αέρα, ενώ η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να τα δείτε είναι αργά το απόγευμα.
Η άνοιξη του Ουαϊόμινγκ
Στο Yellowstone βρίσκεται η μεγαλύτερη θερμή πηγή των ΗΠΑ και μάλλον η ομορφότερη του κόσμου. Το χρωματικό φάσμα εκτείνεται από βαθύ γαλάζιο μέχρι έντονο κόκκινο και οφείλεται στα τρισεκατομμύρια των μικροοργανισμών, που ζουν και αναπαράγονται στα ζεστά νερά. Τα χρώματα του Grand Prismatic Spring καθορίζονται από τις διαφορετικές θερμοκρασίες των υδάτων. Το βαθύ μπλε, για παράδειγμα, στο κέντρο της πηγής είναι αποτέλεσμα των τόσο υψηλών θερμοκρασιών που καταλήγουν να αποστειρώνουν τα βακτήρια.
Ο κρατήρας της Αιθιοπίας
Το Dallol δεν είναι τόσο ηφαίστειο, όσο ένας καταποντισμένος κρατήρας. Η καταβύθιση του ηφαιστείου ήταν αποτέλεσμα της «σύγκρουσης» υπόγειων υδάτων και μάγματος, ενώ το θείο, το οξείδιο του σιδήρου, το αλάτι και άλλα μέταλλα σχηματίζουν τις αποχρώσεις του πράσινου και έντονου κίτρινου, που καταλήγουν σε ένα από τα πιο όμορφα θεάματα του κόσμου. Ο κρατήρας είναι σε μια περιοχή της Αιθιοπίας που μέχρι και το 2001, ήταν κλειστή για τους ξένους. Ακόμα και σήμερα, καλύτερα είναι να επισκεφτείτε την περιοχή με φύλακα, καθώς οι αναταράξεις στην περιοχή εξακολουθούν. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι και από φυσικής άποψης το ασφαλέστερο μέρος για να επισκεφτείτε, αφού το έδαφος είναι μάλλον ασταθές, εκλύονται τοξικά αέρια και η μέση θερμοκρασία ξεπερνάει τους 30ο C.
Blue Grotto, Ιταλία
Στη σπάνιας ομορφιάς σπηλιά στο Κάπρι της Ιταλίας, το θαυμάσιο γαλάζιο των νερών φωτίζεται από 2 τρύπες στην οροφή της σπηλιάς, που δύσκολα εντοπίζονται, ακόμα και αν τις ψάξει κανείς. Το μόνο που κάνει αντιληπτούς τους φυσικούς φεγγίτες είναι αν βάλει ο επισκέπτης το χέρι μέσα στο νερό και δει ότι το χέρι του «λάμπει», κάτι που οφείλεται στις συνθήκες της σπηλιάς και στο φυσικό φως.
The Wave, Αριζόνα
Στο φαράγγι Paria, που εκτείνεται από τη Γιούτα μέχρι και την Αριζόνα, βρίσκεται μια από τις πιο δημοφιλείς περιοχές των ορειβατών της Αμερικής. Ο κόκκινος -χρωματικά- και εδαφικός κυματισμός των αμμόλιθων τραβάει κάθε χρόνο πλήθη τουριστών, ενώ σύμφωνα με τους Los Angeles Times, κανένας φωτογράφος τοπίων δεν δικαιολογείται να μην έχει τραβήξει έστω μια φορά το Κύμα της Αριζόνα.
Η ροζ λίμνη
Η λίμνη Retba, ή αλλιώς ροζ λίμνη, βρίσκεται στη Σενεγάλη της Δυτικής Αφρικής και πρόκειται γι’ αυτό ακριβώς που υποδεικνύει το όνομά της. Το ζωντανό χρώμα της λίμνης, προκαλείται από τα φύκια κατηγορίας Dunaliella salina, τα οποία παράγουν αυτό το χρώμα που χρησιμοποιεί το φως του ήλιου για την παραγωγή ενέργειας. Η λίμνη έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, κάτι που κάνει πολύ εύκολο το να επιπλέει κανείς μέσα σε αυτή.
Πισίνες τραβερτίνης στο Pamukkale της Τουρκίας
Στο Pamukkale της Τουρκίας, βρίσκονται οι διάσημες πισίνες τραβερτίνης (ιζηματογενές πέτρωμα) που μοιάζουν περισσότερο με υγρό μάρμαρο παρά με κοινές θερμές πηγές. Στο σύνολό τους είναι 17 και η θερμοκρασία τους κυμαίνεται από 35ο C έως 100ο C, ενώ σύμφωνα με το μύθο, η Κλεοπάτρα έκανε μπάνιο σε αυτές.
Το ποτάμι των πέντε χρωμάτων
Το Caño Cristales στην Κολομβία ή όπως αλλιώς είναι γνωστό και σαν «Υγρό ουράνιο τόξο», οφείλει κατά κύριο λόγο τις αποχρώσεις του τοπίου στον πυθμένα του ποταμού. Ωστόσο, αυτό το χάρμα οφθαλμών συμβαίνει για ένα μικρό χρονικό διάστημα του χρόνου, όταν το φυτό Macarenia clavigera, που βρίσκεται στον πάτο του ποταμού, γίνεται κόκκινο, και συμπράττει με την πράσινη και κίτρινο άμμο και τα βαθυγάλαζα νερά του ποταμού.