«Επανασχεδιασμός, Αναδημιουργία, Αποκατάσταση» των οικοσυστημάτων όλης της Γης.
Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα των εφετινών εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Ο ΟΗΕ μας προτρέπει να είμαστε «όχι ανήσυχοι αλλά ενεργητικοί», να αρχίσουμε να φυτεύουμε δέντρα, να αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, να πρασινίζουμε τις γειτονιές μας .
Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί το 1972, από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) ως «Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος», με στόχο την περαιτέρω ευαισθητοποίηση γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το 1987 αποφασίστηκε κάθε έτος να εκτελεί διαφορετική χώρα χρέη οικοδεσπότη των εκδηλώσεων.
Το τρέχον έτος αυτόν τον ρόλο ανέλαβε το Πακιστάν ενώ το θέμα/σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι «Επανασχεδιασμός, Αναδημιουργία, Αποκατάσταση» των οικοσυστημάτων.
Υπογραμμίζοντας και προειδοποιώντας πως «πότε δεν ήταν τόσο επιτακτική η ανάγκη αποκατάστασης των οικοσυστημάτων που έχουν καταστραφεί όσο είναι σήμερα» ο ΟΗΕ επέλεξε τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος για να λανσάρει τη «Δεκαετία των Ηνωμένων Εθνών για την Αποκατάσταση των Οικοσυστημάτων» ανά την υφήλιο, από τις κορυφές των βουνών έως τα βάθη των ωκεανών.
Σχετικές πρωτοβουλίες μπορούν – και οφείλουν – να αναλάβουν όχι μόνον κυβερνήσεις, αναπτυξιακοί φορείς, επιχειρήσεις και συλλογικότητες αλλά και ο καθένας ξεχωριστά, επανακαθορίζοντας, αρχικά, τη σχέση μας με τη φύση και το περιβάλλον και αναλαμβάνοντας, αμέσως μετά, δράση.
Πιο συγκεκριμένα, ο ΟΗΕ μας προτρέπει – την ανθρωπότητα στο σύνολό της – να είμαστε «όχι ανήσυχοι αλλά ενεργητικοί, όχι συνεσταλμένοι αλλά τολμηροί» και να αρχίσουμε να φυτεύουμε δέντρα, να αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, να πρασινίζουμε τις γειτονιές και τις πόλεις μας, να καθαρίζουμε τα ποτάμια και τις ακτές, να προστατεύουμε τις θάλασσες και τους ωκεανούς και τα εύθραυστα οικοσυστήματά τους.