Η 30η Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη κατά της Σωματικής Τιμωρίας των Παιδιών. Η κακομεταχείριση των παιδιών με τη μορφή της σωματικής και ψυχολογικής βίας από τους γονείς παραμένει συχνό φαινόμενο.
Αν και τα δικαιώματα των παιδιών δεν πρέπει να τα θυμόμαστε μόνο τις παγκόσμιες μέρες. Η συλλογική προσπάθεια βασίζεται στις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις και στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Η κακομεταχείριση των παιδιών με τη μορφή της σωματικής και ψυχολογικής βίας από τους γονείς παραμένει συχνό φαινόμενο και το πιο ανησυχητικό.
Ο δεκάλογος κατά της σωματικής τιμωρίας των παιδιών:
1. Τα παιδιά όπως και οι μεγάλοι έχουν δικαίωμα στην προστασία από κάθε μορφή βίας. Η σωματική τιμωρία είναι μια μορφή βίας.
2. Το ξύλο, το χαστούκι, το τράβηγμα του αυτιού και γενικά η επιβολή σωματικού πόνου στο παιδί είναι είναι μορφές σωματικής τιμωρίας και πλέον δεν επιτρέπονται από το νόμο. (ν.3500/2006 άρθρο 4).
3. Κανένα πρόσωπο που έχει στην ευθύνη του ένα παιδί δεν έχει το δικαίωμα να του επιβάλει σωματική τιμωρία.
4. Οι γονείς ‘έχουν την ευθύνη της διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους και οφείλουν να τα μεγαλώνουν χωρίς να χρησιμοποιούν βία σε βάρος τους και να προσβάλλουν την αξιοπρέπεια τους.
5. Η σωματική τιμωρία θίγει την αξιοπρέπεια του παιδιού.
6. Η σωματική τιμωρία δεν είναι αποτελεσματικό μέσο διαπαιδαγώγησης.
7. Ένα παιδί που μεγαλώνει με ξύλο μαθαίνει να λύνει τα προβλήματα του με βίαιο τρόπο και είναι πιθανόν να ασκήσει βία σε άλλους αργότερα.
8. Η σωματική τιμωρία μπορεί να να οδηγήσει σε σοβαρές μορφές κακοποίησης.
9. Ο διάλογος και η μη βίαιη διαπαιδαγώγηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να μαθαίνει ένα παιδί τους κανόνες και τα όρια που χρειάζεται στη ζωή του.
10. Είναι στο χέρι μας να βγάλουμε το ξύλο και την βία από την ζωή των παιδιών!