Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989.
Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας (η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101), και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.
Σχεδόν ένας στους 5 νέους και νέες, ηλικίας 15 έως 24 ετών σε όλο τον κόσμο δηλώνει ότι συχνά αισθάνεται κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΗΕ.
Η Unicef και η Gallup πραγματοποίησαν συνεντεύξεις σε 21 χώρες κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους.
Σχεδόν όλα τα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν επηρεαστεί από τα lockdown, το κλείσιμο των σχολείων και τη διακοπή της καθημερινής τους ρουτίνας.
Σε συνδυασμό με την ανησυχία για το οικογενειακό εισόδημα και την υγεία του περιβάλλοντός τους, πολλοί νέοι νιώθουν φόβο, θυμό και αβεβαιότητα για το μέλλον, αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα.
Σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών στο Καμερούν δήλωσαν ότι νιώθουν συχνά κατάθλιψη ή έχουν ελάχιστο ενδιαφέρον να κάνουν πράγματα, ενώ ανάλογα αισθήματα έχουν ένα στα πέντε παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένα στα 10 παιδιά στην Αιθιοπία και την Ιαπωνία.
Τα ευρήματα της έκθεσης δεν αντικατοπτρίζουν τα επίπεδα διαγνωσμένης κατάθλιψης, αλλά δείχνουν πώς αισθάνονταν τα παιδιά και οι νέοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
Η έλλειψη συλλογής δεδομένων και τακτικής παρακολούθησης σημαίνει ότι η εικόνα της κατάστασης και των αναγκών της ψυχικής υγείας των νέων στις περισσότερες χώρες είναι εξαιρετικά περιορισμένη, αναφέρει η έκθεση.
Τονίζει δε, ότι περισσότεροι από ένας στους επτά, ηλικίας 10 έως 19 ετών (13%) εκτιμάται ότι ζει με διαγνωσμένη διαταραχή ψυχικής υγείας. Αυτό μεταφράζεται σε 89 εκατομμύρια αγόρια και 77 εκατομμύρια κορίτσια.
«Ήταν 18 πολύ μεγάλοι μήνες για όλους μας – ειδικά για τα παιδιά. Με lockdown σε εθνικό επίπεδο και περιορισμούς στη μετακίνηση, που σχετίζονται με την πανδημία, τα παιδιά πέρασαν ένα σκληρό διάστημα από τη ζωή τους μακριά από την ευρύτερη οικογένεια, τους φίλους, τις τάξεις, το παιχνίδι. Μακριά από βασικά στοιχεία της παιδικής ηλικίας», δήλωσε η Henrietta Fore, εκτελεστική διευθύντρια της Unicef.
«Ο αντίκτυπος σε αυτά είναι σημαντικός και είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ακόμα και πριν από την πανδημία, πάρα πολλά παιδιά επιβαρύνονταν από θέματα ψυχικής υγείας», είπε.
Καθώς η πανδημία φτάνει στον τρίτο χρόνο της και εν μέσω ανησυχίας για τις επιπτώσεις της στην ψυχική υγεία των παιδιών και των νέων, η έκθεση αποκάλυψε επίσης ότι ένα παιδί/ νέος/νέα αυτοκτονεί κάθε 11 λεπτά.
Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι 45.800 έφηβοι αυτοκτονούν, η πέμπτη πιο διαδεδομένη αιτία θανάτου για παιδιά ηλικίας 10 έως 19 ετών.
Για παιδιά ηλικίας 15 έως 19 ετών, είναι η τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου, μετά από τραυματισμό στο δρόμο, φυματίωση και διαπροσωπική βία. Για τα κορίτσια αυτής της ηλικιακής ομάδας, είναι η τρίτη πιο κοινή αιτία θανάτου και η τέταρτη για τα αγόρια, ανέφερε η έκθεση.