Χιλιάδες μαύρες Mercedes μαζέυτηκαν χθες έξω από το Εμίρι Ντιουάνι, το Βασιλικό Δικαστήριο του Κατάρ.
Χιλιάδες Καταριανοί έσπευσαν να αποτίσουν φόρο τιμής στον άρτι παραιτηθέντα Εμίρη, σεΐχη Χαμάντ μπιν Καλίφα Αλ Τάνι, και να «ορκιστούν πίστη» στον νέο Εμίρη τους, τον μέχρι χθες διάδοχο του θρόνου Ταμίμ. «Ήρθε ο καιρός να γυρίσουμε σελίδα και να εμπιστευτούμε την εξουσία στη νέα γενιά», είχε δηλώσει νωρίτερα σε οκτάλεπτο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο απερχόμενος Εμίρης.
Μεταβιβάζοντας την εξουσία, ο 61χρονος Αλ Τάνι έσπασε την παράδοση που θέλει τους άραβες ηγέτες να εγκαταλείπουν λόγω θανάτου ή πραξικοπήματος. Ο 33χρονος σεΐχης Ταμίμ περιγράφεται ως «πραγματιστής», «συνετός» και «άνθρωπος της συναίνεσης».
Οπως έλεγε ένας αναλυτής, «ο Ταμίμ θα οδηγεί το πατρικό αυτοκίνητο, που είναι ήδη προγραμματισμένο να πάει εκεί όπου πρέπει να πάει». Το σύνθημα του Κατάρ, όπως το συνοψίζει στη «Monde» γάλλος διπλωμάτης, αναμένεται να μείνει το ίδιο: «Είμαστε ανοιχτοί στο εξωτερικό, αφήστε μας να είμαστε παραδοσιακοί στο εσωτερικό»
«Μίστερ Σπορ» ήταν γνωστός ο σεΐχης Ταμίμ στο Κατάρ. Καλός τενίστας, οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πρωτοστάτησε στην εξαγορά της Paris-Saint-Germain από την Επενδυτική Αρχή του Κατάρ και επέβλεψε την εκστρατεία που είχε ως αποτέλεσμα να αναλάβει το Κατάρ τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2022. Ως υποδιοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων παρακολούθησε τα εξοπλιστικά συμβόλαια με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Διηύθυνε το 2010 τον στρατηγικό διάλογο με τη Σαουδική Αραβία που οδήγησε στην αναθέρμανση των διμερών σχέσεων. Έχει επίσης διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο αγαπημένο πρότζεκτ της μητέρας του, την Πόλη της Εκπαίδευσης, ένα σύμπλεγμα παραρτημάτων δυτικών πανεπιστημίων στην Ντόχα.
Λένε πως είναι λιγότερο «φανταχτερός» από τον πατέρα του, πως «δεν έχει το κόμπλεξ του μικρού που θέλει να υπάρξει ανάμεσα στους μεγάλους».
Aναφέρουν επίσης πως μπορεί να πατήσει λίγο φρένο σε «ακανθώδη ζητήματα» όπως η Συρία ή η στήριξη των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο. Ο πατέρας του όμως ήταν εκείνος που μετέτρεψε μέσα σε 15 χρόνια το Κατάρ από ένα μικρό ασήμαντο κομμάτι ερήμου σε παγκόσμιο πρωταγωνιστή.
Όπως λέει ο Μάικλ Στίβενς, ερευνητής στο Ινστιτούτο Royal United Services στην Ντόχα, «η πιο σημαντική αποστολή που αναλαμβάνει ο Εμίρης Ταμίμ, και το γνωρίζει καλά, είναι να συντηρήσει την ισχυρή κληρονομιά του πατέρα του».