Προστατευτικό ρόλο μπορεί να παίξει η μεσογειακή διατροφή
Η νόσος του Πάρκινσον αποτελεί μία χρόνια ασθένεια του νευρικού συστήματος που οδηγεί σε κινητικές διαταραχές και είναι πιο συχνή κυρίως στους ενήλικες άνω των 60 ετών. Οφείλεται στη δυσλειτουργία και την καταστροφή των νευρώνων σε μία περιοχή του εγκεφάλου (μέλαινα ουσία) σε συνδυασμό με τη μειωμένη παραγωγή της ντοπαμίνης, μίας ουσίας που συμμετέχει στον έλεγχο των μυών και της κίνησης.
Συνεπώς, οι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα όπως βραδυκινησία, τρέμουλο των άκρων, απώλεια ισορροπίας και ακαμψία που οφείλεται στην απώλεια ελέγχου των κινήσεων. Αν και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον σχετικά με τους λόγους που οδηγούν στη νόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε μία συγκεκριμένη αιτία, κι έτσι φαίνεται ότι ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων μπορούν να οδηγήσουν στον εκφυλισμό της μέλαινας ουσίας.
Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής στην ανάπτυξη της ασθένειας και πώς μπορούν οι διατροφικές μας επιλογές να δράσουν προληπτικά στη νόσο του Πάρκινσον;
Η παχυσαρκία, που ενοχοποιείται για την ανάπτυξη πολλών ασθενειών όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, φαίνεται πως μπορεί να επηρεάσει και την εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον. Τα παχύσαρκα άτομα φαίνεται να διατρέχουν το διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν την ασθένεια, σε σχέση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους. Κατά συνέπεια, η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου.
Πέρα όμως από το σωματικό βάρος, υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή να συμβάλουν στην ανάπτυξη της νόσου;
Επιστημονικές ομάδες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τρόφιμα που είναι πιθανόν να συμβάλλουν στην πρόληψη, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται ότι η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ψαριών, οσπρίων, ξηρών καρπών και προϊόντων ολικής άλεσης συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου του Πάρκινσον.
Αντίθετα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας. Η συσχέτιση αυτή εμφανίζεται πιο έντονα στους άνδρες, ωστόσο περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη, καθώς υπάρχουν μελέτες που δεν επιβεβαιώνουν αυτά τα ευρήματα.
Επιπρόσθετα, αρκετές είναι οι μελέτες που συνδέουν την κατανάλωση καφέ και τσαγιού με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου και άλλες που αναδεικνύουν ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση των συμπτωμάτων στους πάσχοντες.
Όσον αφορά στα μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά, η μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης Β6 σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον, χωρίς κάτι τέτοιο να ισχύει για το φυλλικό οξύ, τη βιταμίνη Β12 και τη ριβοφλαβίνη. Η πρόσληψη πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων δεν φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της νόσου.
Ωστόσο, σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη φιλανδών επιστημόνων φάνηκε ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων και της ποιότητας της διατροφής μας με την εμφάνιση της νόσου.
Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα των μελετών σχετικά με τον ρόλο της διατροφής στην πρόληψη της νόσου του Πάρκινσον είναι αντικρουόμενα και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, ωστόσο φαίνεται πως η ισορροπημένη διατροφή κοντά στο μεσογειακό πρότυπο ενδέχεται να παίζει έναν προστατευτικό ρόλο απέναντι στην ασθένεια αυτή.
Πηγή: mednutrition.gr