Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου ζητά επίσπευση εγκαθίδρυσης Διοικητικού δικαστηρίου

Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνας Νικολάτος, ζήτησε σήμερα από τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου σε συνάντηση που είχαν στο γραφείο του κ. Ομήρου στη Βουλή την επίσπευση του νομοσχεδίου για την εγκαθίδρυση του Πρωτοβάθμιου Διοικητικού Δικαστηρίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε οι δύο συντεταγμένες εξουσίες, η δικαστική και η νομοθετική, πρέπει να βρίσκονται σε επαφή δεδομένου ότι η μεν Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει νόμους, η δε δικαστική εξουσία είναι επιφορτισμένη με το καθήκον να είναι ο τελικός κριτής της συνταγματικότητας αυτών των νόμων.

“Θέλω να τονίσω ότι η δικαστική εξουσία, η δικαιοσύνη ευρύτερα είναι θεμέλιο της Δημοκρατίας και θέλω ταυτόχρονα να εκφράσω την εκτίμηση μας για το ρόλο που διαδραμάτισε και διαδραματίζει η Δικαστική εξουσία από της εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ιδιαίτερα σε αυτούς δύσκολους καιρούς η Δικαστική εξουσία εξακολουθεί να έχει το τεκμήριο της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας και διαδραματίζει αυτό το ρόλο κατά τρόπο αδέκαστο γι αυτό θέλω να εκφράσω τη στήριξή μας στο έργο της”, είπε, σημειώνοντας πως θα πρέπει να την περιφρουρήσουμε και να τη διαφυλάξουμε.

Από την πλευρά του ο κ. Νικολάτος διαβεβαίωσε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έχοντας πλήρη επίγνωση του καθήκοντος του κάνει ό,τι είναι δυνατό για την ορθή και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης.

Ο κ. Νικολάτος είπε πως η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής έχει να κάνει με την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, και συγκεκριμένα για να ζητήσουν και να παρακαλέσουν όπως γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια από το σώμα για την επίσπευση, όσο είναι δυνατόν, του νομοσχεδίου για την εγκαθίδρυση του Πρωτοβάθμιου Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του Ανωτάτου.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Ανωτάτου το πρωτοβάθμιο Διοικητικό Δικαστήριο θα πάρει μεγάλο μέρος του φόρτου του Ανωτάτου και θα του επιτρέψει, όπως και στα άλλα Δικαστήρια της Κύπρου, να διεκπεραιώνουν καλύτερα και γρηγορότερα τις υποθέσεις.

“Η Δικαιοσύνη είναι θεμέλιο της Δημοκρατίας, έχουμε πλήρη επίγνωση του ρόλου μας και της σημασίας που έχει να υπάρχει πάντοτε μια ανεξάρτητη και αμερόληπτη δικαστική εξουσία”, κατέληξε.