Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Ύπατου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κυπριακή Δημοκρατία κ. John Christopher William (Matthew) Kidd.
Παρόντες στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Διευθυντής Προεδρίας κ. Κύπρος Κυπριανού και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Μάριος Κουντουρίδης.
Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής υπογράμμισε ότι η συνεργασία και η εταιρική σχέση μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου έχει αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο και έχει επεκταθεί σε περισσότερους τομείς από την προηγούμενη φορά που διετέλεσε Ύπατος Αρμοστής στο νησί, ενώ τόνισε ότι κύριος στόχος του, στη διάρκεια της δεύτερης αποστολής του στην Κύπρο, θα είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας, καθώς και της άμυνας και της ασφάλειας.
Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής αναφέρθηκε στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στις ανησυχίες που υπάρχουν για τις συνέπειες αυτής για την Κύπρο, και δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι οι μελλοντικές σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα αποδυναμώσουν τους διμερείς δεσμούς.
Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής, αφού εξήρε το σημαντικό έργο που επιτελούν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, σημείωσε ότι μέσα από τις συνομιλίες οι δυο πλευρές έχουν καταφέρει να μειώσουν τον αριθμό των θεμάτων που εκκρεμούν και ότι μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που θα επανενώνει τη χώρα είναι εφικτή. Τέλος, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης και να προσφέρει κάθε βοήθεια για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον νέο Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση θα του προσφέρει κάθε βοήθεια στην εκτέλεση της αποστολής του.
Όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι, κατά τη διάρκεια των χρόνων, οι δύο χώρες ανέπτυξαν ισχυρούς δεσμούς, μέσα από τη συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κοινοπολιτεία, τόσο σε επίπεδο πολιτικό και οικονομικό όσο και πολιτιστικό, στη βάση των κοινών αξιών και αρχών, καθώς και της κοινής κληρονομιάς.
«Τα τελευταία χρόνια, η συνεργασία μας έχει αποκτήσει νέα ώθηση και οι δύο χώρες μας έχουν διαφοροποιήσει και επεκτείνει περαιτέρω τις σχέσεις τους, εμπερικλείοντας νέους τομείς συνεργασίας, όπως η καταπολέμηση των ασύμμετρων απειλών, η αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων και η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη και αλλού. Όπως πάντα, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε περαιτέρω, να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας και να επεκτείνουμε τη σχέση μας σε άλλους τομείς», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Αναφερόμενος στην κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι αυτή εξέρχεται της δυσκολότερης περιόδου της μέχρι σήμερα. Επεσήμανε ότι την προηγούμενη άνοιξη, η Κύπρος κατάφερε να ολοκληρώσει επιτυχώς την εφαρμογή του μακρο-οικονομικού προγράμματος αναπροσαρμογής που είχε συμφωνηθεί με τους θεσμούς της ΕΕ και το ΔΝΤ τον Μάρτιο του 2013. «Με όραμα, λεπτομερή προγραμματισμό και σύνεση και με την υπεύθυνο στάση και τη σκληρή δουλειά του κυπριακού λαού, καταστήσαμε δυνατή την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους και του οικονομικού τομέα της χώρας, νωρίτερα από τις προβλέψεις όλων τρία χρόνια πριν. Μπορώ με υπερηφάνεια και βεβαιότητα να δηλώσω ότι η Κύπρος αποτελεί ‘success story’ οικονομικής μεταρρύθμισης», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Πρόσθεσε ότι ο συνδυασμός της ανθεκτικότητας των παραγωγικών τομέων της οικονομίας και της αποφασιστικότητας για οικονομική μεταρρύθμιση και δημοσιονομική εξυγίανση αποτέλεσε το κλειδί αυτής της επιτυχίας.
Όσον αφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, η οικονομία κατέγραψε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης -5,7%, ενώ το δεύτερο τρίμηνο του ίδιου χρόνου κατέγραψε -6,5%. Σήμερα, μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια ύφεσης, η κυπριακή οικονομία επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σημειώνοντας αύξηση του ΑΕΠ ύψους +1,6% το 2015, την υψηλότερη αύξηση τα τελευταία εφτά χρόνια, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, η οικονομία διευρύνθηκε κατά 2,7%, ο δεύτερος ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ στην ζώνη του ευρώ. Επιπρόσθετα, τον Μάρτιο του 2013, το δημοσιονομικό έλλειμμα κυμαινόταν μεταξύ 5% και 6% του ΑΕΠ, ενώ μέχρι το τέλος του 2015, η Κυβέρνηση πέτυχε να μειώσει το έλλειμμα και να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ.
Επιπρόσθετα, οι πολιτικές και τα μέτρα της Κυβέρνησης είχαν ως αποτέλεσμα την σταθεροποίηση του οικονομικού συστήματος, η οποία επιβεβαιώθηκε από τα θετικά αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών stress tests. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «με την αναδιάρθρωση και την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα –κυρίως μέσα από σημαντικές διεθνείς επενδύσεις-, την πλήρη αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισοτήτων και ένα πρόγραμμα ριζικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η Κύπρος πέτυχε την πρόσβασή της στις διεθνείς κεφαλαιακές αγορές πολύ νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα».
Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η οικονομία της χώρας θα βρίσκεται σε σταθερό έδαφος μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι χρειάζεται ακόμα να αντιμετωπιστούν σημαντικές προκλήσεις και να συνεχιστεί η πολιτική των αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων και του εξορθολογισμού των δημόσιων οικονομικών με σοβαρότητα. Σημείωσε, επίσης, την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων, ευχαριστώντας, την ίδια ώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο για την βοήθεια που παρείχε στην Κύπρο αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα. «Ο τελικός μας στόχος είναι να επιτευχθεί ανάπτυξη, να δημιουργηθούν σύγχρονοι θεσμοί και βιώσιμη ευημερία για όλους τους Κύπριους», συμπλήρωσε.
Σε σχέση με την εν εξελίξει διαπραγματευτική διαδικασία για επίτευξη μιας συνολικής λύσης στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι δύο πλευρές, από τον Μάιο του 2015, έχουν επιτύχει κοινή αντίληψη σε σημαντικό αριθμό θεμάτων στα κεφάλαια της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών, του περιουσιακού, της οικονομίας και της ΕΕ.
«Ωστόσο, σημαντικές διαφορές εξακολουθούν να υπάρχουν στα πιο πάνω κεφάλαια, ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί ουσιαστική συζήτηση στα δύο καθοριστικά κεφάλαια, εκείνα των εδαφικών αναπροσαρμογών και της ασφάλειας και εγγυήσεων, καθώς και σε άλλα θέματα, τα οποία είναι θεμελιώδη και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής διευθέτησης», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στις 8 Ιουνίου 2016, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι, μέσω της μεθοδολογίας που συμφωνήθηκε, αναμένεται ότι θα σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος τους επόμενους μήνες. Διευκρίνισε ότι θα εντατικοποιηθεί η διαπραγματευτική διαδικασία με την πραγματοποίηση δύο συναντήσεων κάθε εβδομάδα, όπου θα συζητείται κάθε θεματική δέσμη.
«Ως εκ τούτου, οι συζητήσεις μας θα είναι στοχευμένες, προσανατολισμένες σε αποτελέσματα και πρακτικές και θα εστιάζουν τόσο στις υπάρχουσες διαφορές όσο και στα ζητήματα που απομένουν για διαπραγμάτευση», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Σημείωσε, επίσης, ότι παραμένει αισιόδοξος ότι «μια διευθέτηση εντός του 2016 είναι ακόμα εφικτή, εάν οι δύο πλευρές δεσμευτούν με σοβαρότητα, μέσα από συζήτηση και υποβολή εποικοδομητικών προτάσεων σε όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα, σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και αποφεύγοντας πράξεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και το καλό κλίμα των διαπραγματεύσεων».
Η όποια διευθέτηση θα βρίσκεται στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979 και την κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, με μια διεθνή νομική προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια, είπε. «Μια βιώσιμη και λειτουργική λύση σύμφωνα με το κεκτημένο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ· μια ευρωπαϊκή λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η Κύπρος βασίζεται στη στήριξη της διεθνούς κοινότητας και των στενών της φίλων, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή η στήριξη, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, περιλαμβάνει τη μεταφορά του μηνύματος προς την Τουρκία, μια κατοχική δύναμη στην Κύπρο, να αδράξει την ευκαιρία που προσφέρεται από την παρούσα συγκυρία στις διαπραγματεύσεις, να αναγνωρίσει τη δική της ιστορική ευθύνη και να συμβάλει με συγκεκριμένο τρόπο στη διαδικασία, όχι με ρητορικές διαβεβαιώσεις, αλλά μέσα από την υιοθέτηση συγκεκριμένων βημάτων, τα οποία θα στηρίξουν θετικά το κλίμα ελπίδας που επικρατεί στο νησί.
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο την Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Κύπρος σέβεται πλήρως το αποτέλεσμα, αφού αυτό αντικατοπτρίζει την ελεύθερη βούληση του βρετανικού λαού.
«Βρισκόμαστε στην αρχή μιας μακράς διαδικασίας, της οποίας στόχος πρέπει να είναι η ομαλότερη δυνατή έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας θα καθορίσει την εξέλιξη των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ», ανέφερε.
Οι εξαίρετες διμερείς σχέσεις και οι στενοί δεσμοί που υπάρχουν μεταξύ της Δημοκρατίας της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου προϋπήρχαν της ένταξης των δύο χωρών στην ΕΕ και θα συνεχίσουν να μας δεσμεύουν, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα εργαστεί για την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεών της με το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε τα συμφέροντα των δύο χωρών και των λαών τους να διασφαλιστούν πλήρως στη βάση των νέων συνθηκών που δημιουργήθηκαν.
Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβίβασε θερμούς χαιρετισμούς και μήνυμα ειλικρινούς φιλίας και αλληλεγγύης στην Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, καθώς και στην Κυβέρνηση και τον φίλο λαό του Ηνωμένου Βασιλείου.
Πηγή φωτογραφιών:PIO