Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων απένειμε το χρυσό μετάλλιο στον ΠτΔ

Το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων απονεμήθηκε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συμβολίζει ένα ελπιδοφόρο νέο ξεκίνημα.

Σε συνάντηση που είχαν σήμερα το απόγευμα, στη Βουλή των Ελλήνων, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων είπε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο ότι «σας υποδέχομαι υπό την καταθλιπτική σκιά της αβάστακτης τραγωδίας των Τεμπών στην οποία επλήγην ο Ελληνισμός. Έχετε και εσείς φοιτητές θύματα αυτής της ανείπωτης τραγωδίας και οφείλουμε όλοι να σαρώσουμε τα αίτια αυτής της απίστευτης τραγωδίας και να επιτρέψουμε στη χώρα, στον λαό που σήμερα είναι συγκλονισμένος, να προχωρήσει μπροστά αφήνοντας πίσω παρόμοιες τραγωδίες που και ψυχολογικά και πρακτικά μας καθηλώνουν.

Σας υποδέχομαι με τιμή και χαρά γιατί συμβολίζετε ένα ελπιδοφόρο νέο ξεκίνημα για το πολύπαθο εθνικό ζήτημα της Κύπρου που παραμένει το κορυφαίο ζήτημα και της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Ακούγοντας τις πρώτες σας σκέψεις, τους πρώτους σας προσανατολισμούς είμαι βέβαιος ότι ο ρεαλισμός, η καλή εμπειρία που είχατε, η βαθιά και αποτελεσματική σχέση σας με την εξωτερική πολιτική, θα είναι ένας πολύ καλός σύμμαχος σε αυτή τη δύσκολη ανηφόρα που σας περιμένει.

Είμαι βέβαιος ότι με τους άξιους συνεργάτες σας και με τη συμπαράσταση του κυπριακού λαού που πρόσφατα σας την εκδήλωσε με τρόπο αποφασιστικό, θα οδηγηθούμε στο ποθούμενο, δηλαδή σε μια λύση που να συνάδει με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Κάποτε το σύνθημα ήταν ένωση τώρα είναι η επανένωση, ίδια λέξη με άλλο περιεχόμενο.

Η Βουλή αγκαλιάζει διαχρονικά το εθνικό θέμα και σας εύχομαι με τη συνεργασία της Ελλάδας που πάντα υπήρξε εμβληματική και υποδειγματική, να οδηγηθεί επιτέλους το Κυπριακό σε μια αίσια πολιτισμένη έκβαση, όπως ο κυπριακός λαός πρωτίστως και όλος ο Ελληνισμός το ποθεί.

Είμαι βέβαιος ότι η δική σας θητεία θα έχει όλα αυτά τα αισιόδοξα μηνύματα και γιατί όχι, επιτέλους, την αισιόδοξη έκβαση που όλοι περιμένουμε».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι μεγάλη τιμή που βρίσκεται στη Βουλή των Ελλήνων, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για την τραγωδία στα Τέμπη.

«Μια τραγωδία που πρέπει να θυμίζει σε όλους εμάς που βρισκόμαστε σε θέσεις εξουσίας, που ο λαός μέσα από τις εκλογικές διαδικασίες μας επιλέγει για να ηγηθούμε της χώρας μας, ότι το καλύτερο μνημόσυνο είναι να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μη ζήσουμε ξανά τέτοιου είδους τραγωδίες».

Πρόσθεσε ότι «δεν είναι η πρώτη μου παρουσία εδώ, έχω έρθει ως επισκέπτης, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ως Υπουργός Εξωτερικών, σήμερα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά πάντοτε εκείνο που σκέφτομαι πρώτο είναι τον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε η Βουλή των Ελλήνων στη σημαντικότερη επιτυχία της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής από την ίδρυση της το 1960, την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ το 2004.

Ο κυπριακός λαός δεν ξεχνά ποτέ τον ρόλο της Βουλής των Ελλήνων.

Στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια επενδύουμε σήμερα έτσι ώστε να πετύχουμε την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα μας, που είναι η απελευθέρωση, ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας. Δεν μπορεί η Κύπρος να είναι το τελευταίο διαιρεμένο κράτος μέλος της ΕΕ.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες και τα δεδομένα, αλλά έχουμε την έντονη πεποίθηση ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της Κύπρου, το μέλλον των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων, Λατίνων, όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου.

Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν σε συντονισμό με την Ελλάδα, με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, έτσι ώστε να σπάσουμε αυτό το αδιέξοδο και επιτέλους να βρεθεί η λύση για το Κυπριακό. Η πάροδος του χρόνου δημιουργεί νέα τετελεσμένα, απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού και είναι ακόμα ένας λόγος που από δικής μας πλευράς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουμε την επανένωση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών και αξιών της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας».

Απονέμοντας το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων που αποτελεί μια σφραγίδα από την περίοδο της Επανάστασης του 1821, και στην οποία αναγράφεται «σφραγίς ελευθερίας», ο κ. Τασούλας είπε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «δίδοντας την σε σάς νιώθω ότι την παραλαμβάνει κάποιος που όλοι ευχόμαστε στα δικά του χέρια να αποκτήσει η Κύπρος τη δική της σφραγίδα ελευθερίας από τα δεσμά της κατοχής και του παρελθόντος και να γίνει μια ενιαία, ευημερούσα χώρα για όλους τους κατοίκους της».