Ο Προκόπης Παυλόπουλος θα συναντήσει τον Φρανσουά Ολάντ

Διήμερη επίσκεψη με ένα ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα ξεκινάει από σήμερα το πρωί ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος θα συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στις 20:15.

Ο κ. Παυλόπουλος θα επισκεφθεί τον τάφο του Ναπολέοντα στο πολεμικό μουσείο των Invalides, όπου είναι προγραμματισμένη επίσημη τελετή υποδοχής. Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν, ενώ νωρίς το απόγευμα θα έχει συνάντηση με το προεδρείο του Συμβουλίου Επικρατείας. Μετά τη συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ αργά το απόγευμα προβλέπεται να γίνουν κοινές δηλώσεις και θα ακολουθήσει επίσημο δείπνο.

Η Τρίτη θα ξεκινήσει με Δοξολογία στο ναό του Αγίου Στεφάνου στις 11:00 το πρωί (ώρα Ελλάδας), χοροστατούντος του Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ενώ θα ακολουθήσει στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης η αναγόρευσή του σε επίτιμο Διδάκτορα. Συγκεκριμένα, στις 12:00 ο κ. Παυλόπουλος θα συναντήσει στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης τον πρύτανη Ζιλ Πεκού και τον πρόεδρο του πανεπιστημίου Paris II Pantheon-Assas Γκιγιόμ Λέϊτε.

Με επίσημη τελετή ο κ. Παύλοπουλος θα αναγορευθεί ως επίτιμος Διδάκτορας Νομικών Επιστημών του πανεπιστημίου ParisII Pantheon-Assas, το οποίο και θα επισκεφθεί στη συνέχεια όπου θα παραταθεί γεύμα προς τιμή του. Στη Σορβόνη, η κ. Παυλόπουλος θα έχει και συνάντηση με αντιπροσωπεία Ελλήνων φοιτητών στο Παρίσι.

Το ιστορικό νεκροταφείο Pere Lachaise είναι επίσης στο πρόγραμμα του προέδρου, με κατάθεση στεφάνου νωρίς το απόγευμα, στο «Μνημείο Πεσόντων Ελλήνων Στρατιωτών υπέρ της Ελευθερίας». Θα ακολουθήσει επίσκεψη στη γαλλική Γερουσία και συνάντηση με τον πρόεδρο Ζεράρ Λαρσέ. Πριν αναχωρήσει για την Αθήνα στις 21:15 η Ελληνίδα πρέσβειρα Μαρία Θεοφιλή θα δώσει δεξίωση προς τιμή του κ. Παυλόπουλου, στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι.

«Οι πολιτικές λιτότητας αύξησαν τις κοινωνικές ανισότητες»

Την ανάγκη «αλλαγής προσανατολισμού της Ευρώπης» αντλώντας διδάγματα από την «επώδυνη ελληνική εμπειρία», το Brexit, αλλά και την ήττα του Ματέο Ρέντσι στην Ιταλία, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro.

Ο Έλληνας πρόεδρος που φθάνει σήμερα, για διήμερη επίσκεψη στο Παρίσι, πρόκειται να συναντήσει τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στις 20:15 ώρα Ελλάδας. Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε ως σεβαστή την απόφαση του Γάλλου προέδρου να μη θέσει νέα υποψηφιότητα και υπογράμμισε την παράδοση που θέλει τη Γαλλία να στηρίζει πάντα την Ελλάδα.

«Δεν ανησυχώ για το μέλλον» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «η Γαλλία παραμένει πυλώνας της Ευρώπης και θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει τη θέση της σε αυτήν». Αντίθετα, ο ίδιος αναγνώρισε ότι «ανησυχεί πολύ» για την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη, και αυτό διότι δεν ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα «για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη και την εξασφάλιση του μέλλοντος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Παράλληλα. ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι «οι πολιτικές λιτότητας αύξησαν τις κοινωνικές ανισότητες» και για τη μεταναστευτική κρίση, ορισμένοι Ευρωπαίοι εταίροι ανέπτυξαν ένα «φοβικό συναίσθημα», που δεν συνάδει με τις αρχές της Ευρώπης.

«Δεν νιώσαμε αυτήν την αλληλεγγύη που μας ενώνει για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ας αντλήσουμε τα διδάγματά που πρέπει από την επώδυνη ελληνική εμπειρία, ώστε να υπερασπιστούμε την ευρωπαϊκή συνοχή. Η δυσπιστία προς τους θεσμούς μας μεταφράστηκε με το Brexit ή πιο πρόσφατα με το δημοψήφισμα στην Ιταλία. Ας εκμεταλλευτούμε αυτές τις εμπειρίες για να αλλάξουμε τον προσανατολισμό μας» είπε ο κ. Παυλόπουλος υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η αλληλεγγύη δεν είναι μια αρχή ή μια ιδέα», αλλά ορίζεται ως «κανόνας δικαίου» στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

Στο ερώτημα κατά πόσο η ΕΕ επέδειξε την αλληλεγγύη που έπρεπε προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, ο κ. Παύλοπουλος εξήγησε, ότι «τα μεγάλα προβλήματα ξεκίνησαν το 2010, όταν για πρώτη φορά τέθηκε η χώρα υπό επιτήρηση». Αναγνώρισε ότι η εξέλιξη αυτή ήταν «απαραίτητη για να παταχθεί η κακοδιαχείριση των δημόσιων οικονομικών από τις παλαιότερες πολιτικές». Υπογράμμισε όμως ότι «η Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη για ένα τέτοιο πρόγραμμα που είχε πολλά λάθη (…) με συνέπεια να χάσουμε μέσα σε έξι χρόνια το ένα τέταρτο του εθνικού μας εισοδήματος, δημιουργώντας ντε φάκτο μια κρίση χρέους, πράγμα που δεν έχει συμβεί ποτέ σε περίοδο ειρήνης», τόνισε.

Σχετικά με το θέμα της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, είναι μια βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση, ενώ είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπισθεί το χρέος μακροπρόθεσμα, διότι εκεί βρίσκεται η ουσία (για τη βιωσιμότητα). « Δεν θέλουμε τη διαγραφή αλλά την κλιμάκωση (επιμήκυνση) της αποπληρωμής» υπογράμμισε. Εξήγησε παράλληλα ότι για τις ανάγκες προστασίας των ελληνικών συνόρων που είναι και ευρωπαϊκά, μέρος του ελληνικού προϋπολογισμού χρηματοδοτεί τα εξοπλιστικά προγράμματα, πράγμα που οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη.

«Ειδικότερα τον τελευταίο καιρό αισθανόμαστε μια απειλή» ανέφερε ο ίδιος αναφορικά με την τουρκική πρόκληση περί αναθεωρήσεως της Συνθήκης της Λωζάνης. Σχετικά με το μεταναστευτικό και τον ρόλο της Τουρκίας, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η γείτονος χώρα «θα πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την ΕΕ». Υποστήριξε ότι «η κατάσταση είναι εκρηκτική στα νησιά και αυτήν την περίοδο έχουμε μια ροή παράνομων μεταναστών γύρω στα εκατό άτομα ημερησίως. Τα κέντρα φιλοξενίας είναι πλήρη και ξεσπούν συγκρούσεις στα νησιά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ξυπνήσει πριν είναι πολύ αργά» υπογράμμισε ο πρόεδρος Π. Παυλόπουλος.