Η Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας Δώνα Κωνσταντίνου, στο πλαίσιο ποινικής υπόθεσης για παράβαση του νόμου, την Κυριακή 3 Ιανουαρίου, από την Χ.Α. Παπαέλληνας Εμπορική Λτδ, έκρινε αντισυνταγματικό το άρθρο 20(α) του νόμου 155(Ι)/2006 που αναφέρεται στο ωράριο λειτουργίας των γενικών καταστημάτων κατά τη χειμερινή περίοδο, αθωώνοντας τους κατηγορούμενους.
Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης κάνει λόγο για χαώδη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα η Βουλή των Αντιπροσώπων. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κληρίδης είπε πως δεν θα γίνονται πλέον καταγγελίες για παραβίαση του νόμου που έχει κηρυχθεί ως αντισυνταγματικός.
Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια του Ανωτάτου έχει επιφυλαχθεί να ανακοινώσει σύντομα την απόφασή της σε σχέση με την προσφυγή του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου για την καταψήφιση από πλευράς Βουλής των κανονισμών που είχαν κατατεθεί για το ωράριο των καταστημάτων.
‘Οπως αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης, ο δικηγόρος υπεράσπισης Χρίστος Μίτσιγκας έκανε παραδεκτά τα γεγονότα, δηλαδή ότι στο κατάστημα «Άλφα Μέγα», στη Λευκωσία, δεν τηρήθηκε το ωράριο λειτουργίας γενικού καταστήματος την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016 και παρέμεινε ανοικτό, και ήγειρε ζήτημα αντισυνταγματικότητας του άρθρου 20(α) του νόμου του 2006.
Το επιχείρημά του το στήριξε στην πρόσφατη γνωμάτευση της Ολομέλειας του Ανωτάτου στην Αναφορά 1/2015, σύμφωνα με την οποία η επιχειρούμενη τροποποίηση του νόμου με τον οποίο ρυθμίζεται το ωράριο των τουριστικών καταστημάτων κρίθηκε αντισυνταγματική, λόγω του ότι έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.
Η Δικαστής αναφέρει ακόμη ότι η πλευρά της Κατηγορούσας Αρχή δήλωσε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει τη συνταγματικότητα του άρθρου 20(α) του νόμου.
Μετά την πρόσφατη γνωμάτευση της Ολομέλειας του Ανωτάτου «κατέστη πλέον σαφές ότι η ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων και ο καθορισμός των ορίων των τουριστικών περιοχών/ ζωνών, εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας και συνιστά ρύθμιση διοικητικής φύσεως, η οποία δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Βουλής των Αντιπροσώπων», ανέφερε με δήλωσή της η πλευρά της Κατηγορούσας Αρχής.
Κατά συνέπεια, συνέχισε, «το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι ο υπό αναφορά εκεί νόμος, με τον οποίο επιχειρείτο ο καθορισμός των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων σαφώς ,εμπεριείχε στοιχεία διοικητικής λειτουργίας». Υπέβαλε ότι ως εκ τούτου «καταστρατηγούσε τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών και ήταν αντισυνταγματικός και άκυρος».
Στην απόφασή της η Δικαστής παραθέτει αποσπάσματα από την Αναφορά 1/2015, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «γίνεται πιστεύω, σαφές ότι, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου με τη Γνωμάτευση στην Αναφορά 1/2015 καθιστά ξεκάθαρο τοις πάσι, ότι ζητήματα τα οποία άπτονται της ρυθμίσεως ωραρίων κλπ καταστημάτων (γενικών ή ειδικών), είναι ζητήματα τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων της Εκτελεστικής Εξουσίας (διοίκησης) και ως τέτοια καθορίζονται και ρυθμίζονται αποκλειστικά από αυτήν».
«Οποιαδήποτε ανάμιξη της Νομοθετικής Εξουσίας (Βουλής) στη ρύθμιση ζητημάτων τα οποία είναι εκτός των καθορισμένων εξουσιών της, συνιστά παρέκκλιση από την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, όπως αυτή είναι διάχυτη στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και σύμφωνη με την πάγια νοολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου», προσθέτει.
«Δυστυχώς καταδεικνύεται ότι με τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα της ρύθμισης των ωραρίων και της λειτουργίας των καταστημάτων και άλλων σχετικών θεμάτων η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει δημιουργηθεί μια χαώδης κατάσταση», ανέφερε ο κ. Κληρίδης .
Από τη μια, πρόσθεσε, «η Βουλή έχει δυστυχώς απορρίψει τους κανονισμούς που είχαν εκδοθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και οι οποίοι επιχειρούσαν να ρυθμίσουν το όλο θέμα, και από την άλλη με τη σημερινή απόφαση έχει κηρυχθεί ως αντισυνταγματικός ο νόμος με τον οποίο και πάλι η Βουλή είχε επιχειρήσει να θεσπίσει διατάξεις που ρύθμιζαν σε κάποιο βαθμό τα ίδια θέματα, δηλαδή το νόμο του 2006».
Ως αποτέλεσμα, σημείωσε ο Γενικός Εισαγγελέας, «αυτή τη στιγμή ουσιαστικά δεν υπάρχει καμιά νομοθεσία ή κανονιστική πράξη με την οποία να ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν τα της λειτουργίας των καταστημάτων”.
Σε ερώτηση αν πλέον δεν θα γίνονται καταγγελίες για παραβίαση του νόμου απάντησε: «Bεβαίως. Θα ήμουν ανεύθυνος να καταγγέλλω κόσμο εγώ ή η Αστυνομία βάσει ενός νόμου που έχει κηρυχθεί ως αντισυνταγματικός».