Καταργήσεις και συγχωνεύσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας περιλαμβάνει το σχέδιο Αθηνά που παρουσίασε επίσημα χθες το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος.
Ο υπουργός έκανε λόγο για σχέδιο που δίνει τέλος στις παθογένειες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.Συγκεκριμένα, από τα 24 πανεπιστήμια της χώρας θα διατηρηθούν τα 20 και από τα 16 ΤΕΙ θα μείνουν τα 12.
Τα 480 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ υπάρχουν σήμερα θα μειωθούν σε 386 και οι πόλεις από τις οποίες προέρχονται από 62 σε 53.Ο συνολικός αριθμός μείωσης των εισακτέων δεν θα υπερβεί το 4%.
Οι κυριότερες αλλαγές στην Αττική:
Δημιουργείται Ομόσπονδο Πανεπιστήμιο που θα λέγεται “Αδαμάντιος Κοραής” και θα περιλαμβάνει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πειραιά.
Δημιουργία Ομόσπονδου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος που θα συμπεριλαμβάνει τα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και την ΑΣΠΑΙΤΕ.
Στην περιφέρεια, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συγχωνεύεται με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με εξαίρεση δυο πολυτεχνικά τμήματα της Κοζάνης που θα ενταχθούν στην πολυτεχνική σχολή του Αριστοτελείου.
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη θα συνδεθεί με τμήματα Ελληνικών Σπουδών πανεπιστημίων του εξωτερικού.
Το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Ελλάδας θα συγχωνευτεί με το Πανεπιστήμιο Πατρών, εκτός από τρία τμήματα στο Αγρίνιο που παραμένουν ως έχουν.
Στη Στερεά Ελλάδα το τμήμα ΑΕΙ της Λαμίας θα παραμείνει εκεί, αλλά θα ενταχθεί στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και το τμήμα ΑΕΙ της Λιβαδειάς απορροφάται από το Οικονομικής Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πάντειο.
Ποια ΤΕΙ καταργούνται:
Ιεράπετρα, Άγιο Νικόλαο, Αίγιο, Αμαλιάδα, Λευκάδα, Αργοστόλι, Ναύπακτο, Λιβαδειά, Μουδανιά, Βέροια, Έδεσσα,Νάουσα.
Συνολικά, 30.000 φοιτητές από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος θα χρειαστεί να φύγουν από τις πόλεις που σπουδάζουν σήμερα και να μετακινηθούν σε άλλες πόλεις, όπου μεταφέρονται τα τμήματα στα οποία φοιτούν. Έτσι το Υπουργείο Παιδείας εξετάζει το ενδεχόμενο να καταβάλλει στους φοιτητές κάποιο ποσό για τα έξοδα μετακίνησης.