Επιβεβαιώνεται και με δικαστική απόφαση ο ρόλος που έπαιξε η MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε και MARFIN POPULAR BANK PUBLIC CO LTD του Ανδρέα Βγενόπουλου, στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της «αμαρτωλής» Μονής Βατοπεδίου.
Το πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας με απόφαση του (υπ. Αριθμών 2533/2012) απέρριψε αγωγή της MARFIN που ζητούσε ούτε λίγο ούτε πολύ, 3 εκ. ευρώ από τον πρώην βουλευτή Δημήτρη Τσιρώνη επειδή ως πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής, που διερεύνησε τις ύποπτες συναλλαγές της Μονής Βατοπεδίου, είχε υποστηρίξει δημόσια όσα στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν περίτρανα και από τα σχετικά πορίσματα των αρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.
Ότι δηλαδή, «ο κ Βγενόπουλος και η τράπεζα του ήταν ο βασικός χρηματοδότης της Μονής Βατοπεδίου καθώς της χορήγησαν δάνεια 137 εκ. ευρώ εκ’ των οποίων μάλιστα τα 50 εκ. ευρώ, διατέθηκαν για την αγορά μετοχών του Ομίλου της … M.I.G!»
Το δικαστήριο που έκρινε την υπόθεση χαρακτηρίζει στο σκεπτικό του «αληθείς» όλες τις δηλώσεις που είχε κάνει τότε ο
κ. Τσιρώνης και «έωλο» τον ισχυρισμό της MARFIN ότι « τα δάνεια εκείνα είχαν χορηγηθεί με αυστηρά πιστωτικά κριτήρια».
Ακόμη, στην απόφαση «ράπισμα» κατά την ενάγουσας τράπεζας τονίζεται ότι «οι ενέργειές της δεν αποτελούν συνήθη τραπεζική
τακτική».
Στο σκεπτικό της αναφέρεται «στο γεγονός ότι η δανειοδότηση προς την Ιερά Μονή Βατοπεδίου έλαβε χώρα από την MARFIN με σκοπό την αξιοποίηση των δανείων για τη στήριξη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου του Ομίλου M.I.G του οποίου αποτελεί μέλος ως συνδεδεμένη εταιρεία του ομίλου».
Το δικαστήριο που απέρριψε ως αβάσιμη στην ουσία της την αγωγή της τράπεζας του Ανδρέα Βγενόπουλου, την οποία μάλιστα καταδικάζει να καταβάλλει τα δικαστικά έξοδα του κ Τσιρώνη, λέει επί λέξη στην απόφαση του:
«Ο Δημήτρης Τσιρώνης αναπαρήγαγε με τις δημόσιες δηλώσεις του το περιεχόμενο των πορισμάτων της Βουλής οπότε και δεν τίθεται θέμα συκοφαντικής δυσφήμισης και προσβολής της επαγγελματικής φήμης της τράπεζας».
ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΤΟΤΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
Ο Δημήτρης Τσιρώνης είχε πει τότε μεταξύ άλλων σε δημόσιες δηλώσεις του:
«Ο κ Βγενόπουλος και η τράπεζα του ήταν ο βασικός χρηματοδότης της Μονής βατοπεδίου χορηγώντας αμύθητα ποσά προκειμένου να υλοποιήσει η Μονή τα αμαρτωλά της σχέδια… Υπήρξε ο Βγενόπουλος με την τράπεζα τη MARFIN που έκανε δανειακές συμβάσεις 160 εκ. ευρώ .Υπήρχε μόνο ένα δάνειο 80 εκατομμυρίων προς τη Μονή που την άλλη μέρα αγόρασε μετοχές, συμμετείχε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της MARFIN με χρήματα τα οποία συγκέντρωναν με έμμεσο τρόπο, χρησιμοποιούσαν δηλαδή, ως αχυράνθρωπο τη Μονή… Κάποιοι επιχειρηματίες κερδοσκόπησαν σε βάρος της περιουσίας του ελληνικού λαού. Όταν πχ. απ τα 80 του ενός δανείου προς την Μονή Βατοπεδίου τα 50 εκ. διατέθηκαν για την αγορά μετοχών του ομίλου της M.I.G, δημιούργησαν πλασματική εικόνα στα οικονομικά της τράπεζας γιατί έρχεται να καλύψει αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου».
Όπως όμως αναφέρει το δικαστήριο στο οποίο έσπευσε να προσφύγει η MARFIN:
“Όλες οι δημόσιες δηλώσεις του Δημήτρη Τσιρώνη επαληθεύονται από τα πορίσματα που συντάχθηκαν από τις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές που διερεύνησαν την υπόθεση του Βατοπεδίου”.
Σύμφωνα με αυτά τα πορίσματα, τα οποία επικαλείται το δικαστήριο για να απαλλάξει από κάθε ευθύνη τον πρώην βουλευτή : “Από τις δύο δανειακές συμβάσεις μεταξύ Μονής και MARFIN προκαλούνται πλείστα ερωτηματικά. Για παράδειγμα, η διάθεση ποσού 30 εκ. ευρώ από τη Μονή για την αγορά μεγάλου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ, με την υπόδειξη της MARFIN, την εβδομάδα πριν από τις εθνικές εκλογές του 2007 και η πώλησή τους αμέσως μετά τις εκλογές χρίζει περεταίρω διερεύνησης δεδομένου ότι την χρονική εκείνη περίοδο η MARFIN συγκέντρωνε ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ μέσω του χρηματιστηρίου.
Σε άλλο δε σημείο τονίζεται το εξής:
«Προκύπτουν σοβαρά θέματα σύγκρουσης συμφερόντων για τα υπόχρεα πρόσωπα και τη Διοίκηση της Τράπεζας MARFIN η οποία, έχοντας στενούς δεσμούς με τον όμιλο M.I.G μεσολάβησε και ενέκρινε τη δανειοδότηση της I.M.B, ενός Νομικού, Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με υπέρογκα ποσά για κάλυψη επενδυτικών κινήσεων, με στόχο τελικά την επωφελή, για τους μετόχους της M.I.G και ταυτόχρονα εκτελεστικά μέλη της Διοίκησης της MARFIN χρηματιστηριακή στήριξη των συνδεδεμένων με την M.I.G εταιρειών και την επιτυχή αύξηση κεφαλαίου της ίδιας της M.I.G. Η εταιρεία, Rassadel , όπως προέκυψε από τις συμβάσεις δανείων μεταξύ της I.M.B και της MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ που προσκομίστηκαν στο πλαίσιο των Εξεταστικών
της Βουλής, φαίνεται να δρα ως Εγγυητής σε συμβάσεις Δανείων προς την I.M.B, ύψους συνολικά 147,9 εκ.
Σύμφωνα με το πόρισμα, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι μια εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 1.000 Κυπριακών Λιρών και δρώντας ως Επενδυτικός Σύμβουλος μιας Μονής μπορούσε να έχει τις προϋποθέσεις ρόλου φερέγγυου εγγυητή έναντι τόσο μεγάλου ύψους δανείων, γεγονός που σχολιάστηκε ως μη συνετή τραπεζική πρακτική και από το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο στην κατάθεση του στην Εξεταστική επιτροπή της Βουλής στις 31/08/2010».
Όπως ήταν αναμενόμενο οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της MARFIN άσκησαν έφεση κατά της δικαστικής απόφασης που έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί ξανά σε δεύτερο βαθμό τον Οκτώβριο του 2013.
Στο μεταξύ όμως, σύμφωνα με πληροφορίες της ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ.COM έχουν απορριφθεί και άλλες σχετικές αγωγές που κατατέθηκαν από τον Όμιλο Βγενόπουλου.