Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις, απαντώντας σε επικρίσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλου.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε τα ακόλουθα:
«Ήθελα πρώτα να ξεκαθαρίσω –όπως ξεκαθάρισα και σε κάποιες άλλες εκπομπές- τι είπα με τον Τούρκο δημοσιογράφο. Και θέλω να καταλάβετε ότι αυτή είναι η απομαγνητοφώνηση από τον Λειτουργό του ΓΤΠ που ήταν παρών στη συνέντευξη, και ο οποίος στη συνέχεια ετοίμασε το transcript. Και το transcript λέει καθαρά: Με ρωτά : “If one day the airport is open for use, do you wish to fly to Turkey from Ercan?” Εάν κάποια μέρα. Και απαντώ:
«Πράγματι, υποφέρω χρησιμοποιώντας τις σημερινές πτήσεις για Βρυξέλλες, για παράδειγμα όπου πάω κάθε μήνα, και εύχομαι να έρθει η μέρα που θα έχουμε λύση για να μπορώ να ταξιδεύω από την Τύμπου, από όπου, όπως καταλαβαίνω, είναι πιο εύκολο και πιο γρήγορο από οποιαδήποτε άλλη λύση». Ξεκάθαρα αφορούσε τη μετά τη λύση του Κυπριακού περίοδο. Ο κ. Παπαδόπουλος με παραπέμπει στον Φιλελεύθερο και αλλού.
Εγώ σας λέω τι ακριβώς είπα. Αν η Milliyet έγραψε άλλα πράγματα, δεν το ξέρω, δεν το έλεγξα, δεν καταλαβαίνω τούρκικα, και από εκεί γράφτηκε η είδηση στον Φιλελεύθερο εσφαλμένη, αυτό εγώ δεν το ξέρω. Εγώ ξέρω τι είπα και το ίδιο πράμα είπα και πέρσι όταν γεννήθηκε αυτό το θέμα. Αυτό είναι το πρώτο, για να ξεκαθαρίζει.
Και δεν μου αρέσει να στήνεις ολόκληρη πολιτική πάνω σε ένα ψέμα. Εμένα δεν με ενοχλεί τίποτε άλλο και δεν με εκνευρίζει –διότι πράγματι εκνευρίστηκα- από την ώρα που στήνεις πολιτική πάνω σε ψέμα.
Δεύτερον, έχουμε έναν οδικό χάρτη. Αυτός ο οδικός χάρτης συμφωνήθηκε το 2012 με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της Κυπριακής Κυβέρνησης, και σωστά. Στον οδικό χάρτη συμφωνήθηκαν τα 72 κριτήρια, για τα οποία πρέπει να καταλήξει η ΕΕ, εάν τελικά θα αποφασίσουν τα μέλη για να απαλλάξουν την Τουρκία από τη θεώρηση. Εμείς θέλουμε να είμαστε σοβαροί και θεωρούμε ότι το σωστό είναι να συμπληρωθεί η διαδικασία του οδικού χάρτη, να δούμε μέχρι το τέλος ότι εφαρμόζονται όλα, και οι 72 οροδείκτες ( benchmarks), διότι απομένουν σημαντικά θέματα, τα οποία είναι απαραίτητα για την απόφαση της visa. Αν δηλαδή στην Κύπρο θα ισχύει άνευ visa επίσκεψη των Τούρκων υπηκόων, χρειάζεται απαραιτήτως να συμφωνηθεί συμφωνία επανεισδοχής που να ισχύει και για εμάς. Πώς θα στέλνεις πίσω εκείνους που δεν δικαιούνται να έρχονται στην Κύπρο;
Τρίτον, χρειάζεται απαραιτήτως να υπάρχει αποτελεσματική συνεργασία δικαστική και αστυνομική για όλα τα κράτη μέλη, όπως αναφέρεται στον οδικό χάρτη. Χρειάζεται να υπάρχει συνεργασία με τη Europol και να υπάρχει και data protection . Υπάρχουν και άλλα δύο θέματα που είναι γενικότερου ενδιαφέροντος, το θέμα της διαφθοράς και το θέμα του αντιτρομοκρατικού νόμου στην Τουρκία που πρέπει να βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με τα standards της ΕΕ. Αυτή είναι η ουσία.
Όταν τελειώσει αυτό και αν τελειώσει και συμπληρωθεί, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα πάρει απόφαση για το τι θα πράξει στο Συμβούλιο που είναι στο τέλος Ιουνίου. Έχουμε πολλά σενάρια υπόψη μας και γνωρίζουμε τι πρέπει να πράξουμε σε κάθε περίπτωση. Εάν, για παράδειγμα, δεν εφαρμοστούν τα υπόλοιπα αυτά που σας είπα, θα ψηφίσουμε εναντίον. Εάν εφαρμοστούν, τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε κάποια ειδικά εθνικά συμφέροντα της Κύπρου, ένα εκ των οποίων είναι ο εποικισμός, εις τρόπον ώστε να μπορέσει αυτό να αντιμετωπιστεί.
Αυτά επί της ουσίας. Τα υπόλοιπα τι σχέση είχαν; Η μετακίνηση των προσφύγων, η εγκατάσταση των προσφύγων, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Τουρκίας, το Barbaros. Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα για το οποίο συζητούμε. Και αν εμείς πηγαίναμε τώρα να εισάξουμε τέτοια θέματα, δεν θα ήμασταν σοβαροί. Πρέπει να γνωρίζουμε ποιο είναι το αντικείμενο που χειριζόμαστε. Αυτό είναι το επόμενο θέμα επί της ουσίας.
Αλλά ο κ. Παπαδόπουλος παραπονιέται διότι έχω πει ότι δεν θέλει λύση και ότι αυτό σημαίνει ότι τον υβρίζω. Κατά τ’ άλλα, εμείς, που μας αποκαλεί αποτυχημένη πολιτική, που μας αποκαλεί επιπόλαιη πολιτική, που μας αποκαλεί ανερμάτιστη πολιτική, δικαιούται να μας υβρίζει. Αυτή είναι η διαφορά. Και γιατί τον υβρίσαμε; Είπαμε ότι η πολιτική του επί του Κυπριακού, όπως την υποστηρίζει, δεν μπορεί να καταλήξει σε αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Ελέχθη ότι στραφήκαμε να τα ρίξουμε στο ΑΚΕΛ. Απεναντίας, είπαμε ότι σωστά έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση, σας το είπα τώρα, το είπα και το μεσημέρι, το είπα και χθες. Διχάζουμε τον λαό, διότι λέμε ότι δεν θέλει λύση. Αυτός δεν διχάζει τον λαό όταν λέει ότι η Κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς και δεν έχει καμία στρατηγική για τη λύση του Κυπριακού και ότι θα φέρει ξανά το Σχέδιο Ανάν και ότι θα διαλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία; Και μετά, εφόσον λέμε ότι ένας πολιτικός όπως ο κ. Παπαδόπουλος είναι εναντίον της λύσης, είναι σαν, αν δεν γίνει λύση, να φταίξει ο κυπριακός λαός και να αθωωθεί η Τουρκία. Εάν εφαρμοστούν οι πολιτικές του κ. Παπαδόπουλου, σίγουρα θα φταίξει ο κυπριακός λαός. Ευτυχώς, όμως, δεν εφαρμόζονται και εφαρμόζονται άλλες πολιτικές».
Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση εάν η απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο θα ληφθεί με ομοφωνία, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι είναι ένα από τα θέματα που θα ληφθεί με ειδική πλειοψηφία.
Σε ερώτηση αν θα μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να θέσει μια σειρά από προϋποθέσεις για να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι μπορούν να ζητηθούν εξαιρέσεις, μερική αναστολή, ολική αναστολή «φτάνει να είναι δεόντως δικαιολογημένα αυτά τα οποία θα ζητήσει. Μπορεί να καταθέσει και μονομερή δήλωση».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας και ερωτηθείς εάν αυτές επηρεάζουν το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την ευχή να μην επηρεαστεί το Κυπριακό, «αν ήταν αλήθεια η θέση ότι είναι ο κ. Ερντογάν που χαράσσει πολιτική και αυτός είναι ο παντοδύναμος, από τον οποίο εξαρτάται οτιδήποτε. Υπό αυτήν την έννοια, άρα αν είναι έτσι όπως λέγαμε, πρέπει να μην επηρεάσουν. Αλλά εγώ δεν θέλω να αναμειχθώ στα εσωτερικά της Τουρκίας, ούτε να σχολιάσω. Δεν είναι δική μας επιλογή τι θα κάνουν και ποιον θα βάλουν για Πρωθυπουργό».