Την πεποίθηση ότι ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να λύσει το Κυπριακό, εξέφρασε στη Χουριέτ ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κωσταντίνος Μητσοτάκης, φέροντας ως παράδειγμα ότι στο κουρδικό ο Τούρκος Πρωθυπουργός, λαμβάνοντας δύσκολες αποφάσεις όπως ο διάλογος του κράτους με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, δείχνει πως είναι ένας δυνατός και ισχυρός Πρωθυπουργός.
Να είστε σίγουροι ότι από την προσπάθεια που χρειάστηκε ο Ερντογάν για να λύσει το Κουρδικό, με πολύ λιγότερη θα μπορέσει να λυθεί το Κυπριακό. Με τίτλο «Ο Ερντογάν μπορεί να λύσει το Κυπριακό», η εφημερίδα δημοσιεύει τη συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας, από τους πιο γηραιούς πολιτικούς στην Ευρώπη όπως τον χαρακτηρίζει, στη δημοσιογράφο Τζιανσού Τζιαμλιμπέλ.
Σε ερώτηση κατά πόσο η Ελλάδα έπραξε σωστά το 2004 όταν μπήκε μόνο η «νότια Κύπρος» στην ΕΕ και μαζί με άλλες 9 χώρες έθεσε βέτο στο άνοιγμα κεφαλαίων για την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η Ελλάδα δεν μπορεί ποτέ να παραμελήσει την Κύπρο.
«Η Κύπρος είναι ένα μέρος του Ελληνισμού, ένα μέρος της ψυχής μας. Γι’ αυτό το λόγο και είναι πολύ σημαντικό για μας να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την Κύπρο. Αυτό το πρόβλημα για δεκαετίες τώρα δηλητηριάζει τις σχέσεις μας.
Στο Νταβός, στην περιβόητη συνάντηση πήγαμε υπό το φως ότι θα υπογράφαμε μια συμφωνία με τον Ντεμιρέλ. Αλλά εφόσον δεν έχει αυτό που είχα φανταστεί, δεν πήγα στην Άγκυρα».
Η Κύπρος, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, ήταν πάντοτε για την Τουρκία ευαίσθητο θέμα. «Αυτό το συζήτησαν πολλές φορές με τον Οζάλ. Και ο ίδιος παραδεχόταν τότε ότι το Κυπριακό για την Τουρκία ήταν μια αδυναμία και ήθελε να βρει λύση. Πλέον η Τουρκία σήμερα μπορεί να παίξει πραγματικά έναν αποφασιστικό ρόλο για τη λύση. Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να το πράξει, αλλά η Τουρκία έχει τη δύναμη».
Στην ερώτηση τι μπορεί να κάνει μόνη της η Τουρκία, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας απάντησε ότι μπορεί να πείσει τους Τ/κ. Ο νέος ηγέτης των Ε/κ, πρόσθεσε, ο κ. Αναστασιάδης είναι ένας πολιτικός λογικός και σώφρον.
Τα τελευταία 10 χρόνια, συνέχισε, και οι δύο πλευρές – όπως είπε, έχουν κάνει λάθη. «Εγώ δεν λέω ότι μόνο οι Τούρκοι έκαναν, και εμείς κάναμε. Αλλά αυτό έμεινε στο παρελθόν.
Τώρα πρέπει να συζητήσουμε τι πρέπει να κάνουμε για το μέλλον. Το να βρεθεί η λύση στο Κυπριακό δεν είναι μόνο προς όφελος των δύο χωρών, αλλά για ολόκληρη την περιοχή. Το Κυπριακό έχει φτάσει πλέον σήμερα στο σημείο της ωριμότητας.
Πρέπει ιδιαίτερα να ξεκαθαρίσω αυτό: η διχοτόμηση θα είναι μια τραγωδία για την Κύπρο, θα είναι και για τις δύο χώρες αιτία να μείνουν πολλά προβλήματα».
Ο 95χρονος Έλληνας πολιτικός με αφορμή ερώτηση για τα σχόλιά του όταν είχε συλληφθεί ο Οτσαλάν το 1999 στην Κένυα, είπε πως πρόκειται για γεγονότα που έγιναν στο παρελθόν, τώρα πρέπει να κοιτάμε το μέλλον και σημείωσε την αλλαγή που έγινε μέσα σε 14 χρόνια όσον αφορά το Κουρδικό και σήμερα το κράτος μιλά με τον Οτσαλάν για να το λύσει.
Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι η κρίση επηρέασε θετικά τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, σημειώνοντας ότι περιμένουν επενδύσεις από την Τουρκία και πως αυτές θα αποτελέσουν «με ένα σπάρο δυο τρυγόνια» αφού θα βοηθήσουν στην αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά θα αποφέρουν και κέρδη στους Τούρκους επενδυτές.