Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου: Smartphones, tablets και γρήγορες συνδέσεις στο διαδίκτυο έχουν μπεί για τα καλά στις ζωές όλων μας. Είναι όμως για καλό αυτό που συμβαίνει σήμερα στις κοινωνίες λόγω της τεχνολογίας ;
Μια πρόσφατη έρευνα ανέφερε ότι το 57 τοις εκατό των ανθρώπων μιλούν περισσότερο στο διαδίκτυο από ότι στην κανονική τους ζωή. Εκ πρώτοις μπορεί να μας ακούγεται ακραίο η υπερβολικό όμως σκεφτείτε την καθημερινότητα μας…
Όπου και αν πάμε η τεχνολογία μας ακολουθεί και εμείς παραμένουμε πιστοί σε αυτήν. Για παράδειγμα σε μία έξοδο για καφέ με φίλους το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να βγάλουμε το κινητό και να το ακουμπήσουμε στο τραπέζι. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ανοίξουμε το κινητό είτε για να στείλουμε κάποιο e-mail είτε για να κάνουμε κάποιο post στα κοινωνικά μας δίκτυα. Σε πολύ λίγη ώρα θα ασχολούμαστε όλοι με τα κινητά μας και δεν θα υπάρχει καθόλου ανθρώπινη επαφή. Αυτός ο ανησυχητικός εθισμός στο διαδίκτυο είναι εφάμιλλος με τον εθισμό στα ναρκωτικά η στο αλκοόλ.
Πρέπει λοιπόν να λάβουμε τα μέτρα μας πριν να είναι πολύ αργά για τις κοινωνίες. Μια νέα ασθένεια ψυχολογικής φύσεως είναι προ των πυλών, ο εθισμός στην τεχνολογία για κάποιους φαίνεται να γίνεται εμμονή και δεν λέμε ότι κάποια στιγμή το Siri θα σε σκοτώσει αλλά ενδέχεται πολύ σοβαρά να σου λέει τι να κάνεις.
Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε; Απλά να μην αφήσουμε την τεχνολογία να ξεπεράσει την ανθρώπινη επαφή άλλωστε τίποτα δεν θα ξεπεράσει σε ποιότητα επικοινωνίας την κουβέντα δύο ανθρώπων πρόσωπο με πρόσωπο.