Ο Δικηγορικός συλλόγος διευκρινίζει ότι αδίκως οι Δικαστές των Οικογενειακών αντιμετωπίζονται ως υποδεέστεροι

Με γραπτή δήλωση του ο  Εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας στο Συμβούλιο του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικογενειακού Δικαίου του ΠΔΣ, Λάρης Βραχίμης, διευκρινίζει ότι σε είδηση που δημοσιεύθηκε από το ΚΥΠΕ στις 21 Οκτωβρίου 2015 αναφορικά με τοποθέτηση του ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής εκ μέρους του Συλλόγου, εσφαλμένα του αποδόθηκε η θέση ότι οι Δικαστές του Οικογενειακού Δικαστηρίου είναι υποδεέστεροι, άλλων Δικαστών και σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνεται είτε στα όσα ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής, ούτε στις θέσεις του Συλλόγου.

Ο κ. Βραχίμης στη δήλωση του προσθέτει ότι αντιλαμβάνεται πως αυτό που εννοείτο στην είδηση που δημοσιεύθηκε  ήταν ότι η οικογενειακή δικαιοσύνη γενικότερα και οι Δικαστές που την υπηρετούν ειδικότερα, αντιμετωπίζονται αδίκως και αδόκιμα ως υποδεέστεροι και ότι η κατάσταση αυτή θα πρέπει άμεσα να διορθωθεί, κάτι όμως που δεν αποδόθηκε ορθά, όπως αναφέρει, στο κείμενο που δημοσιεύθηκε.

Περαιτέρω, ο κ. Βραχίμης σημειώνει ότι ανέφερε στην Επιτροπή, πως η θέση του ΠΔΣ είναι ότι οι Δικαστές των Οικογενειακών Δικαστηρίων ασκούν από την πρώτη μέρα του διορισμού τους σοβαρότατα καθήκοντα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εξουσίες ανάλογες με αυτές Προέδρων Επαρχιακών Δικαστηρίων και δικαιοδοσία που στην Αγγλία ασκείται από το High Court δηλαδή το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Ταυτόχρονα προσθέτει ότι υπέδειξε πως λόγω του τρόπου που έχουν οργανωθεί τα Οικογενειακά Δικαστήρια και λόγω του μικρού αριθμού των Δικαστών που τα απαρτίζουν δεν παρέχονται σε αυτούς επαρκείς δυνατότητες ανέλιξης.

“Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ανέλιξη τους να μην συμβαδίζει με αυτή των Επαρχιακών Δικαστών αλλά αντίθετα αυτοί να παραμένουν καθηλωμένοι στην ίδια βαθμίδα που πρωτοδιορίστηκαν για το μεγαλύτερο μέρος της δικαστικής τους καριέρας” συνεχίζει παρατηρώντας ότι παράλληλα όσοι έχουν προαχθεί στη θέση του Προέδρου Οικογενειακού Δικαστηρίου τυγχάνουν δυσμενούς μισθολογικής διάκρισης σε σχέση με τη μισθοδοσία των Προέδρων των Επαρχιακών Δικαστηρίων.

Ακόμα, επαναδιατυπώνει τη θέση ότι η διαφορετική αυτή μεταχείριση πέραν του ότι είναι άδικη και εντελώς αδικαιολόγητη λαμβάνοντας υπόψιν τη σημαντική δικαστική εμπειρία, την οποία οι Δικαστές των Οικογενειακών Δικαστηρίων συγκεντρώνουν κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, αντανακλά αρνητικά στην ευρύτερη αντιμετώπιση που τυγχάνει η οικογενειακή δικαιοσύνη στην Κύπρο.

Καταλήγοντας αναφέρει ότι πάγια θέση του ΠΔΣ είναι όπως η όποια αρνητική διάκριση σε βάρος της Οικογενειακής Δικαιοσύνης, αρθεί με συγχώνευση των Οικογενειακών Δικαστηρίων με τα Επαρχιακά ώστε τα Οικογενειακά Δικαστήρια να συνεχίσουν τη λειτουργία τους ως τμήματα των Επαρχιακών Δικαστηρίων και οι Δικαστές που τοποθετούνται στα Οικογενειακά Δικαστήρια να έχουν την ιδιότητα και μεταχείριση του Επαρχιακού Δικαστή.